СНС-овци из ГИК-а свом снагом „бране“ изборну крађу!

0
(0)

Иако ће се у Београду, због неправилности, поновити избори на четири изборна места поновити гласање, мале су шансе да ће се нешто променити на боље по опозицију. Поготово што за СНС-овце из Градске изборне комисије постоји само једна мисија – одбранити Вучићеву изборну крађу на сваки могући (и немогући начин)!

Томе у прилог иду и сведочења чланова ГИК-а из редова опозиције, који су ових дана свашта видели.

Душан Динчић, члан сталног састава ГИК испред Демократске странке, каже да, осим техничких разлога због којих ГИК није дозволио увид у бирачки материјал, постоји и отпор дела чланова сталног састава, да испуне ову законску дужност.

– Међу члановима постоји нека врста неоправданог отпора према прегледању бирачких листа, а то је било јасно када се на седници повела полемика о овом питању. Део њих је гледао на овај захтев као неразуман, иако је законом прописано да морамо да дозволимо увид у бирачки материјал. Ипак, председник ГИК Зоран Лукић, свестан је законске обавезе, и чини ми се да је спреман да то омогући – наводи Динчић. Због тога је, како он каже, форимарана радна група која ће се бавити изборним материјалном и отклањањем “техничких препрека” које је ГИК навео као разлог да се не дозволи увид у бирачке листе.

Динчић каже да техничке препреке за отварање бирачког материјала заиста постоје, јер је потребно пренети све џакове са листићима на једно место, те организовати људе који ће читав процес надгледати, али то не сме бити разлог да се закон не испоштује. Он објашњава и да се чланови ГИК испред ДС залажу за преглед бирачког материјала.

Вуја Илић, представник Не давимо Београд, наводи да су одлуке ГИК-а биле веома проблематичне током целог изборног процеса, због чега је поменута листа много пута подносили приговоре и гласала против одлука комисије. Он указује на то да ГИК редом одбија све приговоре који пристигну, па су представници листа приморани да пишу жалбе на њихове одлуке које ће се наћи пред Управним судом.

На питање да ли планира да упути жалбе поменутом суду, Илић одговара да ће, пошто претпостављају да ће сви њихови приговори бити одбијени, сачекати да се то догоди и онда одлучивати о следећим корацима. Он додаје да је то што ГИК сада ради у сталном уместо у проширеном саставу, значи да опозиционе листе имају још мање шансе да утичу на њихов рад.

Адвокат Владимир Гајић, испред листе Драгана Ђиласа, јуче је навео да су они уложили приговор на рад ГИК-а, који је на седници одржаној у уторак у 20 сати одлучивао по приговорима у сталном, а не и проширеном саставу, како одређује закон.

Гајић је изјавио да на поменутој седницу, на којој је комисија донела одлука о више десетина приговора на београдске избора, нису били позвани чланови проширеног састава те комисије.

– По закону ГИК ради у проширеном саставу од утврђивања тог састава до завршетка избора, а они нису завршени, јер траје одлучивање по бројним приговорима – истакао је Гајић и додао да листа Драгана Ђиласа због тога тражи поништавање одлучивања о приговорима о којима је ГИК донела одлуку заседајући искључиво у сталном саставу.

Подсећања ради, ГИК је седници одржаној у уторак у вечерањим часовима, усвојило решење о одбијању и одбацивању укупно 77 приговора. Комисија је том приликом издала саопштење у коме стоји да су 62 приговора коалиције око Демократске странке одбијена као неоснована, док су остали проговори одбачени „јер су их поднела неовлашћена лица“.

Поводом захтева коалиције Доста је било и Двери да се изврши увид у целокупан изборни материјал и да им се доставе оверене фотокопије записника о раду свих 1.185 бирачких одбора, Градска изборна комисија формирала је радну групу која ће предложити начин поступања по захтеву.

Представник ДС поднео оставку у ГИК-у због „бесмислених проговора“

Како је ЦеСИД објавио на свом Твитер профилу, представник коалиције око ДС поднео је оставку на место заменика члана у ГИК-у, јер се не слаже са подношењем 60 приговора од стране ДС, с обзиром да су они бесмислени јер нема сврхе улагати приговоре који не могу да утичу на резултате гласања.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Град Београд запошљава додатних 150 комуналних пандура да јуре бабе по пијаци

5 (1) Начелник комуналне полиције Иван Дивац изјавио је данас да је објављен конкурс за …

Љубомир Симовић: Вучић се понаша као власник ове државе, коме све припада, који свим располаже, који о свему одлучује и суди

4.8 (5) Година је прошла у знаку пандемије ковида 19, а судећи по свему, пратиће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend