Шојгу: Наредних дана испоручујемо Сирији С-300, аутоматизоваћемо њену ПВО

Шојгу: Наредних дана испоручујемо Сирији С-300, аутоматизоваћемо њену ПВО

0
(0)

* Сергеј ШОЈГУ објавио и да ће Русија одсад над Медитераном гушити сателитску навигацију, радаре туђих авиона и системе везе борбене авијације која покуша да атакује територију Сирије. Изразио је увереност да ће то „охладити усијане главе и одвратити их од непромишљених поступака који би опет могли да угрозе припаднике оружаних снага Русије у Сирији“

* Притом је упозорио: „У супротном, бићемо при нуђени да реагујемо у складу са тренутном ситуацијом“. Ово фактички значи да Сирија долази под руски војни „кишобран“

__________________________________________________________________________

МИНИСТАР одбране Русије –генерал армије Сергеј Шојгу – објавио је да ће његова земља у наредне две недеље предати Сирији ракетне зенитне системе С-300.

Навео је да ти системи могу да пресрећу и обарају по неколико `ваздушних циљева` на удаљеностима већим од 250 километара.

Руски министар је објаснио да Русија то чини јер је принуђена да после напада Израела на сиријски град Латакија предузме „адекватне мере за повећање безбедности својих војника у Сирији“.

Шојгу је истовремено оценио да ће С-300 повећати „бојеву моћ сиријске ПВО“ јер је добро заштићен од радиоелектронских ометања и располаже великом брзином испаљивања ракета.

Министар одбране РФ подсетио је да је Москва 2013-те на молбу Израела одустала од испоруке Сирији С-300 иако је све било спремно за испоруку, а сиријски војници већ прошлу обуку за руковање тим ракетним системима.

„Сада се ситуација изменила. И не нашом кривицом“ – нагласио је Шојгу.

Открио је да ће сиријски командфни пунктови бити опремљени „аутоматиком коју засад користе само оружане снаге Русије“ и наставио:

„То ће сиријској ПВО омогућити централизовано управљање свим својим системима, мониторинг ваздушне ситуације и оперативни пренос података на системе за гађање. Што је најважније, ово ће омогућити сиријској ПВО сигурну идентификацију свих летелица Русије“.

Шојгу је објавио и да ће Русија одсад над Медитераном гушити сателитску навигацију, радаре туђих авиона и системе везе борбене авијације која покуша да атакује територију Сирије.

Шојгу је изразио увереност да ће ове мере „охладити усијане главе и одвратити их од непромишљених поступака који би опет могли да угрозе припаднике оружаних снага Русије у Сирији“. Још је упозорио:

„У супротном, бићемо при нуђени да реагујемо у складу са тренутном ситуацијом“.

Ово је отворена порука Израелу да ће Русија – уколико буде принуђена – обарати његове авионе и ракете које буду атаковале Сирију.

Другим речима: ово је стављање Сирије под руски „кишобран“.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија забранила чешкој и америчкој амбасади да запошљавају руске држављане

Русија забранила чешкој и америчкој амбасади да запошљавају руске држављане

5 (2) Чешка Амбасада у Русији више не може да запошљава руске држављане, саопштила је …

Из Москве протеран цео „политички део“ чешке амбасаде

Из Москве протеран цео „политички део“ чешке амбасаде

5 (3) Након протеривања из Русије 20 службеника амбасаде Чешке у њој ће остати само …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend