Сосијете Женерал демантује гласине о несолвентности док вредност акција банке пада

0
(0)

Сосијете женерал (ГЛЕ) СА, Друга француска банка по величини, демантовала је  „све гласине на тржишту“ и затражила од националног регулатора берзе  истрагу после шпекулација о кредитној солвентности Француске, након којих је дошло до огромног пада акција на берзи.

Перформансе банке као зајмодавца у јулу и почетком августа наводно показују да ће банка бити у могућности да објави „добре“ резултате у будућности,  наводи се у саопштењу банкe  Социјете Женерал након што је тржиште затворено јуче. Банка је затражила од националног регулатора берзи да отвори истрагу о пореклу шпекулације која је „изузетно штетна за интересе акционара банке.“

Сосијете Женерал је предводила  пад европских банкарских акција на најнижи ниво због последица кредитне кризе која је задесила европске берзе јуче. Пад акција банке од 15%  на 22.18 евра у Паризу, највећи је пад вредности акција банке још од октобра 27., 2008. Француски кредитни рејтинг потврдиле су све три главне рејтинг компаније, док се дужничка криза шири на другу европску економомију што додатно подиже трошкове осигурања дуговања на највиши ниво до сада.

„Нема индикација да би Француска могла да престане да извршава своје обавезе“, рекао је Дирк Хофман-Бецкинг, аналитичар у Санфорд Ц. Бернштајн доо у Лондону, наводи се у извештају клијентима. „Отпорност француске банке против замрзавања краткорочног финансирање на тржишту је веома висок“, рекао је он, предвиђајући да распродаје на француских банкарских акција „треба да буде кратког даха.“

Европске банке и вредност њихових акција пале су на најнижи ниво од марта 2009, када су акције пале на најнижи ниво због пропати и банкрора  Леман брадерс холдингс Инц шест месеци раније. Евро Стокк Банке Индекс је пао 8,9 одсто, на 109,87. БНП Париба (БНП) СА, Француска је највећа банка, склизнуо је за 9,5 одсто, на 35.61 евра, а Цредит Агрицоле СА (АЦА) опао је12 одсто, на 6,07 евра.

Регулатор ‘будан’

Француске регулатор берзи АМФ рекао је да гледао како би обезбедио „добро функционисање“ тржишта са оком усмереним према финансијским акцијама посебно.

„Као у сваком периоду турбуленције, АМФ је будан,“ регулатор наводи се у саопштењу прочитаном у телефонском интервјуу.

Сосијете женерал је саопштила да има ниску изложеност  ка периферним европским сувереним дуговима и испунила је „скоро све“ о свом финансијском плану за 2011.

Компанија наводи  да 3. августа може пропустити своје планиране зараде за 2012 пошто је у другом кварталу профит опао 31 одсто због отписивања грчког сувереног дуга.

Социете Женерал СА извршни директор Фредерик Оудеа бранио је банку и рекао да су шпекулације да је Француска Кредитна способност у дилеми „апсолутно ђубре.“

„Мислим да је ситуација заиста под контролом у Француској и у добрим рукама“, рекао је Оудеа јуче у интервјуу за ЦНБЦ-. „У таквом тржишту, знате, које је нервозно,  лако је циркулисати апсолутно неосноване информације.“

ЕЦБ Интервенција

Лондонска међубанкарска стопа, или Либор, за задуживање у еврима за три месеца била је 1,5 одсто јуче, према Бритисх Банкерс ‘Ассоциатион. Социете Женерале пријавио је стопу од 1,46 одсто за исти период.

Европска централна банка била је принуђена да купи шпанске и италијанске обвезнице јуче, рекло је четворо људи са познањем трансакција. Износ хартија од вредности купљен од стране централне банке био је мањи него у претходна два дана, рекао је један од људи, који је тражио да остане анониман, јер су подаци трговине поверљиви.

Инвеститори рађе купују 10-годишњи француски дуг уместо немачких обвезница које су скочиле на 90 базних поена, иако обе носе ААА кредитни рејтинг, главне рејтинг компаније. Тај распон је скоро троструко већи 2010 од просека 33, и може се упоредити са 17 у другој половини претходне деценије.

Франческо Меуцци, портпарол Инвесторс Сервице Мудис, рекао је у телефонском интервјуу који ААА кредитни рејтинг земље  „стабилан“, подсећајући на његов колега наСтандард & Пурс и Фитцх Ратингс.

„Ефекат страха“

Францускe обвезнице су најскупљe ААА државнe хартијe од вредности за осигурање, јер инвеститори подижу опкладе да ће Француска бити следећа на линији ватре после САД којој је смањен један ниво на АА + С & П,  5. августа. Кредит-дефаулт свап трговина Француским обвезницама има дупло веће стопе ка заштити немачких хартија од вредности, ЦМА подаци показују.

—Свопови плати купац номиналне вредности у замену за основни хартијама од вредности или еквивалент готовине треба да зајмопримац не да се придржавају своје дугове споразума.—

Цена опција БНП банке порасла је  на највиши ниво од 2005 и Социете Женерал је достиглацену која је највиша и задње две године.

Пад вредности француских банкарских акција „Изгледа да је дошло до забринутости због деградирања кретитног рејтинга САД и идеје да би Француска могла бити следећа, али то је нешто што је Стандард & Пурс демантовао“, рекао је Џон Рејмонд , банкарски аналитичар ЦредитСигхтс Инц Лондону . „Не видим ниједан разлог за оно што се десило“, рекао је он.“Изгледа да је то ефекат страха.“

 

Блумберг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грађани се жале на обрачун камате на кредите у мораторијуму

5 (2) Народна банка Србије објавила је да је добила одређен број притужби грађана, који …

Мораторијум на кредите банака истиче – шта са дуговима

0 (0) Банке опрезне с продужењем рокова отплате кредита, које је омогућено прописима Народне банке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend