понедељак , фебруар 19 2018

Шпанској полицији наређено да спречи референдум у Каталонији

Барселона – Каталонско тужилаштво наложило је свим полицијским снага те шпанске провинције да спрече одржавање референдума о независности од Шпаније које је заказала регионална влада упркос забрани.

Тужилаштво се обратило „свим полицијским јединицама”, Цивилној гарди, националној и регионалној полицији да делују против каталонских власти у спречавању референдума заказаног за 1. октобар.

„Полицијски званичници треба да предузму неопходне мере и заплене све што је намењено припреми и организовању незаконитог референдума”, наводи се у саопштењу тужилаштва и додаје да треба запленити све изборне материјале, као што су гласачке кутије или листићи.

Тужилаштво је такође затражило затварање сајта на којем се промовише референдум док су медији позвани да не емитују рекламе и све повезано с тим гласањем. Председник регионалне владе Каталоније Карлес Пућдемон изјавио је прошле недеље да је одлучан у организовању референдума о независности од Шпаније и поред забране.

Тужилаштво је најавило кривичне поступке против Пућдемона и других чланова каталонске владе због непослушности, што је дело за које може да се добије до осам година затвора. Уставни суд Шпаније превентивно је суспендовао позив на референдум о независности региона Каталоније пошто је усвојио жалбу централне власти у Мадриду.

Тај потез био је очекиван пошто је шпански премијер Маријано Рахој рекао да влада покушава да обори и контроверзни закон који треба да легитимише гласање о независности Каталоније и декрет каталонске владе којим се бирачи позивају на референдум 1. октобра.

За независност 2014. године изјаснило се 1,8 милиона Каталонаца на необавезујућем гласању, такође одржаном упркос противљењу власти у Мадриду које сецесионистичке иницијативе у Каталонији сматрају противуставним.

Каталонија је једна од 17 аутономних покрајина Шпаније. Званично је, као „историјска нација”, призната у Каталонском аутономном статуту из 1979. године, у складу с Уставом Шпаније из 1978. године.

Бета-АФП

Актуелно

“Исправите срамоту”: Петиција да Чешка повуче признање

У Прагу ће 17. фебруара бити организован протест због једностраног проглашења косовске независности, пишу “Вечерње …

Орбан: Србија штити целу Европу

Србија је за Мађарску кључна земља на Западном Балкану, која има веома важну улогу у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons