Србију су господари транзиције вратили на саму периферију светског капитализма

Србију су господари транзиције вратили на саму периферију светског капитализма

ПОСЛЕ 37 година тзв. „транзиције” – од 1980. преко 1989-90. до данас – Србија је структурално враћена тамо где је у историји једном већ била, у амбијент који је дефинисао Берлински конгрес 1878. А то значи да је структурално враћена на саму периферију светског (капиталистичког) система.

Што се Србије и свих нас тиче, ово је главни резултат глобалне рестаурације „старог режима” крупног капитала и успостављања светског поретка корпоративне дистопије са његовом идеологијом тзв. „неолиберализма”. Зато је данас (и) Србија једна земља радикално ограниченог суверенитета.

Сходно таквом стању ствари, све стратешке одлуке од интереса за Србију, њене грађане и њихову прошлост, садашњост и будућност доносе Банка за међународна поравнања, ММФ, Светска банка, Европска комисија, други, нарочито корпоративни ентитети, као и стари, традиционални центри геополитичке моћи, они у Вашингтону, Москви, Берлину и Пекингу.

Чак и за одлуку о висини минималне цене рада, Србија данас мора да добије дозволу ММФ-а.

Вулгарна таблоидизација јавног простора која се у Србији представља као тзв. „унутрашња политика” узорно рефлектује ово стање ствари.

Имамо посла са мета-простором кризе.

То је динамичка структура екстремне комплексности – она обухвата све што постоји, све што знамо и, такође, све оно што нам још није познато.

Налазимо се у опасном вртлогу.

Зато одговор на питање о путевима и политикама за излазак из кризе није ни лак, нити једноставан. Још више, трагање за овим одговором битно је ограничено захваљујући чињеници што је процес дугогодишњег систематског и системског суспендовања и маргинализације знања и критичке јавности, што је, дакле, простор системског и систематског заглупљивања јавног простора и друштва уопште, тако успешно доведен до самог краја.

Ипак, за мене, данашње трагање за одговором о изласку из мета-простора кризе као спасу почиње од именовања стварних друштвених процеса и стања, од критике корпоративне идеологије тзв. „неолиберализма”, од идентификовања данашње социјалне структуре, нарочито од идентификовања структуре стварне моћи и власти и њених својстава, од разумевања историјске матрице – matrix – у којој смо заробљени, од критике њене политичке економије, односно од критике политичке економије корпоративног поретка и његове олигархије… и тако даље.

Читава једна Вавилонска библиотека чланака, књига, студија, уметничких дела, изјава… објављених у свету и код нас од 1973-1976. до данас стоји нам у овој ствари на располагању. Уосталом, чак су и главни истраживачи ММФ-а у јуну 2016. дошли до закључка да је „неолиберализам преплаћен”, те да су „неолибералне” политике произвеле последице радикално супротне од прокламованих – социјалну неједнакост без преседана у историји и практично нулти економски раст.

Трагање за одговором на питање где је излаз из мета-простора кризе почиње, дакле, овде и сада.

Ово је у виталном интересу обесправљених, а то је, као уосталом у читавом данашњем свету, свих 99% становника и у Србији.

Зато је (и) питање мета-простора кризе са којим имамо посла (и) у Србији заправо светско питање.

Трагање за продуктивним одговором на то светско питање истовремено ће бити и процес реконструкције српског друштва. Не сумњам у исход овог предузећа.

Наиме, „Србија је велика тајна”, као што је песник већ рекао.

Пише: Љубомир КЉАКИЋ, Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Завера капитализма и тајна друштва (филм)

Завера капитализма и тајна друштва (филм)

Документарац са српским преводом Завера капитализма и тајна друштва из 1973 године. [youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=DD6zdl9gmpE”] Поделите …

Пола милиона грађана нема ни динара

Пола милиона грађана нема ни динара

Плату у Србији не прима чак 19 одсто оних између 55 и 64 године, а …

Један коментар

  1. Ovaj ministar Krkobabić nije ni da čuva ovce, a njemu država omogučila da razvija zadrugarstvo u zemlji i da se brine o penzionerima. Jadne su te zadruge što će ih on razviti I pomoći penzionerima. O njemu ne bi se čulo da nisu penzioneri, kojima se nasilno otima deo penzija, a on se čak, bez iole trunke stida, zahvaljuje što su žrtve spašavanja države od bankrota. “Penzioneri su pomogli svojoj državi kada joj je bilo najteže”, koja patetika i bezobraziluk jednog jadnog ministra Takvu podmuklu igru, radi svoga, pred Vučićem, ega istakao svoju odanost državi i svome narodu, na žalost u lažima i prevarama. Bolje mu je da se ne javlja jer je sav poltron-ljigavac. Ovaj ministar za razvoj zadrugarstva gori je od mog berbeka. Мој berbek bar jede, on je u stadu ovaca a on ništa ne radi, kastriran je. To slično rade, na žalost, i naši političari. Rezultati njihovog rada je jalov, kao kod mog berbeka. On bar ne krade, možda koju slamku sena? Što se tiče lažne informacija o povećanju penzija, utrkuju se političari naše mačehe ko će sv većom laži da da ohrabre penzionere. Ostavi te se toga posla birange, već vratite penzije po zakonu koji važio do 2014. Godine i vratite svaki oteti dinar od penzije u suprotnom ste gola g*vna pseća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *