Шпијунирање страних агенција! Бивши директор ВБА: Наше обавештајне службе штите режим, а не државу

0
(0)

Београд – Наше институције у сектору безбедности су злоупотребљене, каже Стојановић поводом тврдњи да Бошњаци прислушкују државни врх Србије

Српске институције у сектору безбедности су злоупотребљене јер уместо да контраобавештајно штитимо националне интересе, оне су стављене у службу власти и политичке елите, сматра бивши директор ВБА Момир Стојановић.

Он је овако прокоментарисао тврдње председника Републике Српске Милорада Додика да је обавештајним структурама у БиХ дат налог за прислушкивање државног врха Србије.

Не раде свој посао

Додик је додао да босанска Обавештајно-безбедносна агенција надзире и посланике у БиХ, али и државу Хрватску.

„Од када постоје службе, оне се труде да у земљи интересовања обезбеде уплив ради прикупљања информација у највишем врху те државе. Све службе у свету прислушкују, односно тајно прикупљају податке. Једна од метода тајног прикупљања таквих информација је тајно слушање и снимање.

Код нас је проблем што се наше службе све више баве заштитом власти и интереса владајуће политичке елите, а не заштитом државних и националних интереса. Све друго радимо, само не радимо оно што треба – да контраобавештајно штитимо виталне институције, комуникације личности од посебног значаја. Дакле, наше институције у сектору безбедности су злоупотребљене и инструментализоване“, тврди Стојановић.

Говорећи конкретно о раду босанске тајне службе, он каже:

„Не знам да ли босанска служба располаже таквим уређајима. Све је могуће, јер иза малих служби увек стоји нека велика. Тако, рецимо, иза босанске је турска, иза хрватске немачка служба, а иза косовске албанска“.

Извршни директор Београдског центра за безбедносну политику Предраг Петровић сматра да постоје пропусти у контраобавештајној заштити.

Пропусти у раду

„О конкретном случају не знам, али пропусти у раду служби безбедности су могући, пре свега у контраобавештајно-безбедносној заштити. Сетимо се дрона на утакмици, то је пре свега пропуст БИА, као и инцидента са оружјем у Јајинцима. Ми не знамо шта се ту догодило. Ту проблем и нису пропусти, колико чињеница да то нико не испитује како се такве ствари не би поновиле“, каже Петровић.

С. В. / Курир, Србија данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опасна улога режима у Црној Гори

5 (2) Режим Мила Ђукановића добио је улогу од неправедног центра свјетске моћи да промијени …

Електронски надзор у Србији – Велика братија

4.8 (5) Први запаженији сајбер напади у Србији, за које постоји сумња да их је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *