Срби ће и другу ноћ провести на Јарињу

Срби ће и другу ноћ провести на Јарињу

ЈАРИЊЕ – Радови на административном прелазу Јариње на северу Косова нису настављени ни данас због мирног протеста окупљених Срба, који су најавили да ће ту остати и другу ноћ, да би, како су истакли, спречили постављање границе са централном Србијом.

Срби са севера Косова од понедељка се окупљају на локацији где треба да буде интегрисани прелаз Јариње, поред пута Рашка – Лепосавић, а ноћ ће провести у својим аутомобилима и у шатору који је ту јуче постављен.

Представници локалне самоуправе са севера Косова рекли су да ће грађани остати на Јарињу док од државног врха не добију писане гаранције о томе како ће функционисати будући интегрисани прелази на северу Покрајине.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић је рекао да ће сутра највероватније бити одржан састанак представника Срба са севера Косова и државног врха Србије.

“Када добијемо писане гаранције, ми ћемо обавестити одборнике, разговарати с грађанима и ако гаранције буду потписане нема разлога да грађани буду више на Јарињу и да спречавају спровођење договора, јер ће у суштини сви наши захтеви бити испуњени”, казао је Пантић.

Председник парламента Небојша Стефановић је најавио да ће председник Томислав Николић и премијер Ивица Дачић сутра разговарати о договорима постигнутим у Бриселу, о чему ће касније обавестити и представнике Срба са севера Косова.

Николић је казао да ће, након што га Дачић буде информисао о разговорима у Бриселу и пошто “заједно прођу кроз постигнуто”, током сутрашњег дана обавестити о свему томе представнике Срба са Косова.

Они ће, како је појаснио Стефановић, у потпуно отвореном разговору моћи да питају председника и премијера све што буду желели.

Саобраћај преко Јариња није блокиран, тако да сви који путују из правца Рашке на север Косова и обрнуто пролазе без већих задржавања, уз контролу саобраћаја коју на прелазу обавља Еулекс.

Амерички припадници Кфора код Јариња са косовске стране прелаза поставили су контролни пункт, где наизменично пропуштају возила, а нека од њих и контролишу.

На месту где се налазе окупљени косовски Срби, које је на територији централне Србије, приметно је присуство припадника МУП-а Србије.

На Јариње су јутрос дошли потпредседник СРС Немања Шаровић, потпредседник ДСС Ненад Поповић са народним посланицима Петром Петковићем и Јованом Палалићем, да пруже подршку Србима који од јуче мирно протестују због изградње тог прелаза.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Док Србе бију и хапсе у Штрпцу, „Аца Србин“ потписује Велику Албанију у Тирани

Док Србе бију и хапсе у Штрпцу, „Аца Србин“ потписује Велику Албанију у Тирани

Пројекат “Отворени Балкан” је вишеструко штетан за Србију и наше дугорочне интересе. Додатно се штета …

Вучићева министарка тражи од ЕУ визну либерализацију за Косово?!

Вучићева министарка тражи од ЕУ визну либерализацију за Косово?!

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије Гордана Чомић изјавила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *