Срби на Косову и Метохији изгубили и наду

0
(0)

Српски народ на Косову је усамљен, заборављен и одбачен. Живи, у ствари, епопеју човека, каже Драган Ничић Циноберски, лекар и песник из Чаглавице. Он подсећа да је актуелна власт најавила да Србија никад више неће ратовати за Косово и прорекла да Београд никад више неће управљати Приштином, те да би паметан човек из свега тога могао да извуче неки коначни закључак.

У ранијем интервјуу за „Вести“ рекли сте да Срби живе у катакомбама. Међутим, Платформа Владе Србије каже да живе у сеоским енклавама. 
– Наша деценијска молба упућивана новинарима и политичарима, како претходним тако и актуелним, да се израз енклава не користи у званичним обраћањима и документима – није услишена. Како је енклава територија неке државе хомогено насељена народом друге државе, употребом ове формулације наша држава је и де јуре признала да ми живимо у некој другој држави.

Да ли се као становник, Србин на КиМ осећате слободно? 

– Држава Србија је рекла да ће уклонити споменик терористима у Прешеву (што је, у међувремену, и учињено). „Држава“ Косово је као одговор на ову најаву уништила 60 српских споменика на гробљу у Косовом Пољу. То су услови нашег живота. Велелепни стандарди пре статуса убијени су и изгорели у мартовском погрому 2004. Нико их више никада није споменуо, па су Срби добили јасну поруку који су стандарди њиховог живота на Косову тиме што за тај нечувени пир зла нико није одговарао, а војници Кфора су се још и фино огрејали на спаљеним српксим кућама и црквама.

[quote]

Трпељивост за дивљење

Како видите изјаве да би могло да се разговара о томе и да Косово уђе у УН?
– Актуелна власт је најавила да има намеру да у свом мандату реши питање Косова. Најавила је да Србија никад више неће ратовати за Косово. И прорекла да Београд никад више неће управљати Приштином. Паметан човек би из свега тога могао да извуче неки коначни закључак. Ипак, ја сам идеалиста и искрено верујем да ће после нас доћи неке боље генерације Срба, надам се да их ми својим деловањем нећемо заувек онемогућити да то и покажу.
Желим да искажем велико дивљење према српском народу на Косову и Метохији, за трпељивост и кроткост којима подноси силне патње и невоље са којим се сваког дана суочава.

[/quote]

 

Шта кажете за нову резолуцију о КиМ? 
– Србија може да постоји без Косова, али Срби не! И раније сам спомињао да је СПО променио политику, али није променио партијску славу, наставили су да славе Видовдан, изругујући се косовском миту. Ритуално изругивање нечега у шта се некад веровало или је било свето, у ствари је сатанизам. Ако се овај принцип пренесе у Скупштину Србије, а има неких наговештаја, са бићем овог народа је готово, као и са српским народом у онтолошком смислу.

У кога Срби на КиМ данас гледају и чему се надају? 
– Косовци се данас ничему не надају, уздају се у Бога и живе своју судбину. Само човек може да поднесе неподношљиво.

Шта мислите о идејама о подели КиМ? 
– Године 1957. за потребе Трепче комунистички могул Петар Стамболић је због рудника Бело брдо променио границу и АП КиМ придодао Лешак и Лепосавић. Прича о подели је лажна. Реч је о томе да се Србији врате једна поткопаоничка долина и пар урвина које је Пера благоизволео дати шиптарским комунистима, вароши Звечан и Зубин Поток, као и Бошњачка махала Косовске Митровице, а Косово иде Албанцима.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Са територијом Републике Србије нема играња, терористичке и нарко банде се УНИШТАВАЈУ без МИЛОСТИ!

5 (3) Председник Александар Вучић рекао је да је Србија увек спремна да разговара о …

Вучићу, одговараћеш кад тад за издају Србије, није ти Косово и Метохија Анђелкова ливада у Чипуљићима!

5 (10) Заједница српских општина је још једна у низу превара и обмана грађана Србије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend