понедељак , 21 септембра 2020

Срби су лоши ђаци историје, не тражимо пријатеље тамо где их нема

0
(0)

Београд – Ако резолуција о Сребреници прође то ће имати катастрофалне последице на будуће генерације. Имаће огромне импликације и на Космет. Зато треба све учинити да до тога не дође. Мислим да резолуција неће бити изгласана. Да ће Русија да стави вето и то ће бити крај.

Али, без обзира на то, ми треба да изразимо револт према Британцима, став је Радомира Путниковића, српског лобисте који безмало пола века живи и ради у Лондону и који је енглеској политичкој елити послао 9.500 писама указујући на неистине о Србији.

Колики је реалан утицај бошњачких лобиста на покретање британске иницијативе за резолуцију о Сребреници?

Личности које су иницирале ову резолуцију су Арминка Хелић и Педи Ешдаун, тако да све то треба гледати у једној широј конотацији геополитичких планова САД и Британије. Када говоримо о Британији они су у џепу Американаца. Хелићева је потпредседница једног америчког друштва у Лондону и саветник и шеф канцеларије Вилијема Хејга.

Да ли су Бошњаци задрли толико дубоко у поре западног естаблишмента да Срби пружају узалудан отпор?

Отпор за наше људе који су патриотски расположени није узалудан. Вреди се борити. Нисмо ми тако слаби, али смо неорганизовани. Српска дијаспора је добрим делом уљуљкана и сматрамо да смо матици добри само ако можемо да донесемо новац и ништа друго.

Председник Николић тражио је од Русије да стави вето. Како ће се то одразити на односе са Лондоном?

Не треба се обазирати на то шта Лондон мисли, с обзиром на то да су овом резолуцијом учинили врло лошу ствар према Србији и хтели да српски народ обележе као геноцидан. Николићев поступак оцењујем врло позитивно.

Колико српско лобирање на Западу може бити ефикасно док балансирамо између Москве и Вашингтона?

Домаћа политика, оваква каква је, добра је. Сматрам да имамо право да бирамо и задржимо пријатеље. Ако Србија и Срби желе да им Русија буде пријатељ, зашто би им неко диктирао другачије. А, наравно, треба одржавати добре односе са свима. И са Америком и са Британијом.

Да ли ће став о резолуцији у одређеном смислу бити тест за проверу пријатељства свих држава према Србији?

У међународној политици нема пријатељства, све се своди на интерес. И Руси имају свој интерес. Проблем је што ми тражимо пријатеље тамо где их нема. Британци нама никада нису били пријатељи. Од њих никада немојте да очекујете „фер-плеј“, иако су ту реч измислили. Увек гледају свој интерес, а то је овога момента да се Срби обележе као геноцидан народ, јер онда могу с њима да манипулишу и преко Међународног монетарног фонда и у разним организацијама. За њих је велики проблем кад Додик дође и тражи референдум. То је за њих анатема.

Учење на грешкама

Кажете да су Срби лоши ђаци историје?

То је тачно. Ми не учимо на својим грешкама. Ни Британци не уче на својим грешкама, по четврти пут су у Ираку. Али ми смо мали народ и то је погубно за нас и не можемо да дозволимо себи грешке. Сматрам да би требало на дан када се буде одлучивало о резолуцији организовати демонстрације испред Британске амбасаде и успротивити се њеном усвајању.

Н. Вукић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трампов план за Србију (видео)

5 (5) Шта је истина о односу Трампа према Србији. Да ли је све извеснији …

Амерички Срби званично део кампање за реизбор Трампа

4.8 (4) У саопштењу се подсећа да се Американци српског порекла никада раније на овом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *