Срби у региону немају никакве користи од Вучићевих посета

0
(0)

Београд-„У протеклих шест година положај српске заједнице у државама које су настале на простору некадашње СФРЈ се ни у једном сегменту није поправио и за то је најодговорнији тренутни председник Србије Александар Вучић, који институционално до сада ништа није урадио по том питању“, казао је Народни посланик и Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Иван Костић.

„Помпезни одласци Александра Вучића у земље региона, заједничке седнице Владе Србије са владама суседних држава, до сада нису дале никакве резултате што се тиче положаја наших сународника и онда се са правом поставља питање који је смисао и сврха тих сусрета.
Једини разлог тих посета јесте да се председник Вучић представи у српској јавности као државник који брине о животима и судбинама два милиона људи, колико је остало Срба да живи на просторима Балкана након распада Југославије“, нагласио је Костић и додао:

„Међутим, он ни једном није ултимативно захтевао у билатералним сусретима са политичарима из суседства да се поштују закони који се односе на положај српске заједнице, што се види по томе да ниједан озбиљан проблем није решен од када он ведри и облачи српском политичком сценом.

Недавна његова посета Хрватској, изјава представника Српског народног вијећа о правима Срба у Хрватској и одговор председника хрватског Сабора Јандроковића, још једном показују да је Вучићева посета Хрватској била само још један његов маркетиншко-политички трик и да је он опет оставио на цедилу Србе у Хрватској као и деведесетих година. На крају крајева убрзо ћемо видети ефекат ове његове посете и реакције хрватских политичара на захтеве представника СНВ-а!

„Такође, пре двадесетак дана одржана је заједничка седница Влада Србије и Словеније, а ових дана председник Словеније Борут Пахор изјављује да ће се залагати да пет чланица ЕУ које нису признале Косово то и учине!
Уз то Срби ни дан данас у Словенији немају статус националне мањине иако премијерка Ана Брнабић прича да су односи међу нашим земљама идеални“?!, истакао је Костић и закључио:

„Поставља се питање зашто Вучић и Брнабићка не поштују Устав и Закон о дијаспори и Србима у региону и искористе све могућности ових и других правних аката, као и да инсистирају да се њиховом применом сачува идентитет, заустави асимилација и омогући голи опстанак наших сународника у суседним државама.
На крају се поставља питање за кога Вучић и Брнабићка раде и чије интересе они бране? Српске сигурно не, јер је Србима у земљама на Балкану сваким даном све горе и горе“.

ИН4С

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Борислав Новаковић: Нема компромиса са Вучићем нити повлачења у борби против његовог режима

5 (3) Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас да опозиција може бити успешна …

Генерације ће плаћати десетине милијарди кредита којима нас је задужио Вучићев режим

5 (7) „Обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend