понедељак , 30 новембра 2020

Срби више извозе софтвер него малине и то без икакве подршке „државе“

0
(0)

Сектор информационих технологија (ИТ) самоникао је и толико се развио да је без било какве подршке државе на крају прошле године остварио извоз од 899 милиона евра. Српски програмери су, испада тако, доказ да држава најбоље помаже привреди онда кад јој не помаже.

Да ће Србија током 2018. године први пут достићи извоз ИТ услуга вредан милијарду евра, изјавио је недавно министар за технолошки развој и иновације Ненад Поповић. Он је нагласио да је у 2017. години, наша земља први пут извезла више ИТ производа, него житарица.

Комплетан извоз воћа и поврћа, на крају прошле године, износио је 780 милиона евра, што је око 100 милиона мањи учинак од ИТ компанија.

И док су програмери током протекле деценије у тишини радили, оснивали фирме и извозили софтвер у најразвијеније земље света, малинари су, по правилу, сваког лета штрајковали, јер су били незадовољни откупном ценом. Истовремено се о малини у Србији говорило као о једном од наших најбољих извозних производа, док овај самоникли потенцијал нико није уочио.

Ових дана, међутим, сведоци смо побуне српских програмера. Они не траже од државе да им помогне, већ сматрају да су оштећени тиме што ће једно радно место у компанији „Континентал”, која је у Новом Саду основала свој развојно-истраживачки центар, бити субвенционисано са по 19.000 евра.

И док у влади објашњавају да ова компанија послује у области ауто-индустрије и да им није конкуренција, представници ИТ компанија упозоравају да ће ова фирма углавном ангажовати програмере. Нису их умирила ни уверавања Саше Ћиоринге, генералног менаџера „Континентала” за Србију, који је истакао да ће ова компанија запошљавати кадар директно са факултета или ће их преквалификовати из других области које нису ИТ.

Истога дана када је основан Савет за креативну индустрију, у коју спада и ИТ сектор, јавност сазнаје да је држава овој страној компанији одобрила субвенцију у износу од 9,5 милиона евра.

– Држава је дала субвенције „Континенталу” за отварање истраживачког центра у Новом Саду пошто то није аутсорсинг компанија, а Србија ће од тог центра имати велику корист – изјавила је премијерка Ана Брнабић у Мокрину, одговарајући на питања новинара.

Занимљиво је и да је члан овог савета и „Стартит”, удружење ИТ компанија, а улога овог тела је да помогне држави да дефинише мере којима ће се помоћи развој креативне индустрије.

Брнабићева је подсетила да је влада пре годину дана одлучила да не даје субвенције за ИТ компаније и да је тада стопирала подстицај намењен „Ендави”.

Она је рекла да је „Континентал” „потпуно другачији случај, пошто је ’Ендава’ аутсорсинг компанија која запошљава програмере”.

„Војвођански ИКТ кластер” први је својим саопштењем од пре недељу дана обавестио јавност да је држава овим потезом нанела штету домаћим компанијама.

Милан Шолаја, директор овог кластера, у изјави за „Политику” истиче да је влада Ане Брнабић прва са којом ИТ фирме уопште могу да разговарају.

– Позитивна ствар је то што је извршна власт на своју агенду високо ставила ИТ теме. Не мислим да држава не треба уопште да се меша, већ да мора ближом сарадњом са представницима наше пословне заједнице

да дефинише боља решења. Не могу у влади да знају све детаље неког привредног екосистема. Такође, није наш проблем „Континентал”, већ конкретна мера државе којом се та компанија субвенционише.

Наредних дана ћемо у директној комуникацији са „Континенталом” покушати да нађемо заједничко разумевање. Та компанија је дошла у Нови Сад да ради. Сигуран сам да ни њима није у интересу да буду дочекани на нож – закључује Шолаја.

Аутор: Аница Телесковић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Широм света јача „патриотска пољопривреда“ – угрожени српски воћари

5 (1) Није само пандемија коронавируса смањила извоз српског воћа и поврћа. Проблем изазван коронавирусом …

КАТАСТРОФА! Спољно-трговински дефицит у прва два месеца ове године буквално ЕКСПЛОДИРАО

4.7 (3) Вредност спољнотрговинске робне размене Србије у јануару и фебруару ове године била је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend