fbpx
Насловна / Србија / Србија 46. од 175 земаља света по угрожености детињства
Србија 46. од 175 земаља света по угрожености детињства 1

Србија 46. од 175 земаља света по угрожености детињства

Србија бележи напредак у смањењу броја деце која су преминула пре пете године живота услед узрока који су могли бити спречени у односу на прошлу годину, али је истовремено констатован пораст процента деце ван образовног система, што је довело до пада наше земље за пет места на листи сачињеној према Индексу прекинутог детињства.

Организација Save the Children, према овогодишњој листи земаља, која рангира 175 земаља света у односу на то где је детињство најмање, а где највише угрожено, Србија заузима 46. место.

Позиција земље на листи се одређује на основу индекса и значи и процену да је у тој земљи детињство више угрожено услед фактора као што су лоше здравље, неухрањеност, искључивање из образовања, дечији рад, бракови малолетника, малолетничке трудноће, екстремно насиље и смрт пре пете године усред узрока који су могли бити спречени.

Подаци о земљама прикупљени су, како се наводи, већином од УН агенција, а промене у подацима могу бити последица реалног погоршавања услова, када су у питању Сирија, Јужни Судан, Јерменија…

У неким земљама повећање броја деце угрожене одређеним факторима може да буде резултат бољег праћења и доступнијих података који омогућавају боље разумевање услова за децу у тим срединама, појашњава се у саопштењу.

Што се Србије тиче, доступни подаци показују већи проценат деце ван образовног система (пораст са 3,9 одсто у 2015 на 4,4 одсто у 2016, извор Унеско – uis.stat), што је довело до тога да је, у односу на прошлу годину, Србија на листи сачињеној према Индексу прекинутог детињства рангирана пет места ниже.

Позиција земаља у региону

Када су у питању земље у региону, Босна и Херцеговина налази се на 39. позицији листе и у односу на 2017. пала је за четири места.

Црна Гора је такође лошије рангирана у 2018. години и налази се на 53. месту, седам места иза прошлогодишње позиције.

Најлошије позиционирана земља региона је Албанија, која се налази на 77. месту, док Словенија други пут заредом дели прво место, ове године са Сингапуром.

Хрватска на индексу прекинутог детињства заузима 25. место.

Упозорење организације Save the Children

Индекс прекинутог детињства је извештај који међународна организација Save the Children објављује другу годину заредом уочи обележавања Међународног дана детета, 1. јуна.

Save the Children упозорава да конфликти, широко распрострањено сиромаштво и дискриминација девојчица и девојака утичу на то да је угрожено више од полoвине деце на свету, то јест преко 1,2 милијарде девојчица и дечака.

„Позиција на листи сачињеној на основу Индекса прекинутог детињства може да укаже на неадекватно испуњавање дечјих права у нашим земљама.

У Србији и Црној Гори, наводи се, подаци о броју деце изван образовног система показују да треба уложити додатне напоре да образовање буде доступно за сву децу, док за Босну и Херцеговину, већ другу годину заредом уопште нема података о деци изван школског система.

„Из праксе знамо да се деца припадници ромске мањине, те деца с потешкоћама у развоју, најчешће сусрећу с препрекама у остваривању приступа школовању, и сматрамо да је ово један од приоритета који је потребно хитно решавати“, истиче директорка Save the Children за северозападни Балкан Андреа Жеравчић.

Све већи јаз између богатих и сиромашних

Хеле Торнинг-Шмит, извршна директорка Save the Children International, каже да се напредак бележи у неким деловима света, али се не дешава довољно брзо.

Алармантно је, додала је, и да се јаз између богатих и сиромашних повећава.

„Владе могу и морају да ураде више како би сваком детету, без изузетка, обезбедиле добре услове за раст и развој. Чињеница да земље са сличним нивоом прихода постижу врло различите резултате када је у питању добростање деце показује да одговарајуће политике, буџетирање и политичка посвећеност могу направити кључне разлике.“

У извештају се наводи да је детињство највише угрожено у западним и централним афричким земљама – најлошије рангирана је Нигерија, затим следе, Мали, Централноафричка Република, Чад и Јужни Судан.

РТС/Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Редови за уџбенике на рате, зато што нам много добро иде 11

Редови за уџбенике на рате, зато што нам много добро иде

Почетак нове школске године донео ј еи нове редове. У редовима се чека за куповину …

Деца недовољно активна, вратити их игри у природи 12

Деца недовољно активна, вратити их игри у природи

Недовољна физичка активност основаца и средњошколаца, све мање игре ван школе, као и провођења времена …

Један коментар

  1. eto zato decu otimaju i u bogate prodaju. mnogi medju nama matere imaju al cacu neznaju, / a mama nece da kaze/, pa se svete i rugaju. jos za druga copa i kraljice nase mire i muza joj druga sloba krase djecu a kamo li danas ovi dudinjari, koji bi i svoju majku za sitnis prodali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *