fbpx

Србија четврта најсиромашнија земља у Европи, земља у којој се живи горе и од афричког просека!

0
(0)

Портал “HowAfrica” објавио је списак десет најсиромашнијих земаља Европе, односно, држава у којима се живи горе и од афричког просека, по којем је Србија на четвртом месту, иза Босне и Херцеговине, Албаније и Македоније.

Аутори текста упозорили су како је за све крива рецесија у коју је Европа ушла још крајем 2008. године, а чије су последице осетиле бројне земље старог континента, преноси Блиц.

Овако изгледа листа, састављена према бруто домаћем производу (БДП) по становнику у 2015. години, а вредности су изражене у америчким доларима:

На 10. месту је Румунија са 18.635 долара: готово 44 одсто становништва живи у у руралним пределима, а тамо влада сиромаштво. На 9. месту је Русија са 18.408 долара: прави пример неједнакости. Док неколицина ужива у богатству, милиони се гуше у сиромаштву.

Хрватска је осма са 18.314 долара: застрашујући је константни пораст оних, који живе испод прага сиромаштва. На 7. месту је Белорусија са 15.633 долара: иако је у последње време заустављен даљи пад животног стандарда, још се тешко живи. Шесто место заузима Бугарска са 14.870 долара: не сматра се само једном од најсиромашнијих земаља Европске уније, већ и целокупног Балкана.

Једна од бивших југословенских република, Црна Гора је на петом месту са 11.800 долара: иако се њихова примања практично заснивају на услужним делатностима, Црна Гора у последње време чак бележи и лагани раст. Док је у 2003. години оних, који живе испод прага сиромаштва било око 12,2 одсто, у 2010. години тај проценат је пао на 6,6 одсто.

Србија је на 4. месту листе европских земаља у којима се живи горе и од афричког просека, са бруто домаћим производом по становнику од 11.553 долара. Образложење је да су корупција и лоша инфраструктура рак рана Србије. Готово 1,3 милиона Срба живи у сиромаштву, или једва спајају крај с крајем, наведено је на овом порталу.

Следе, Македонија, на трећем месту најсиромашнијих земаља у Европи са 10.718 долара: као и у Румунији, и у Македонији је велик удео становништва који живи у руралним подручјима. Две трећине становништва који живе на селу су сиромашни. На другом месту је Албанија са 9.903 долара: застарела и неефикасна инфраструктура највише коче Албанију у привлачењу страних инвестиција. На првом месту најсиромашнијих у Европи је Босна и Херцеговина са 8.590 долара: иако имају веома жестоку конкуренцију у окружењу, аутори листе истичу како је сиромаштво у Босни и Херцеговини (чак и ако се упореди с комшијским земљама) застрашујуће.

Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од средине јуна на границама враћање на нормалу

5 (2) „Аустрија, Чешка, Словачка и Мађарска планирају усаглашено заједничко отварање граница средином јуна“, саопштио …

Амбасадор Малте у Финској рекао да је Меркел остварила Хитлеров сан о контроли над Европом

5 (1) * Замит ТАБОНА рекао: „Ангела Меркел остварила Хитлеров сан о контроли Европе. Пре …

Један коментар

  1. Kakva vam je bre ovo slika sa okupiranim teritorijama kao drzavom??

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *