Насловна / Србија / Србија да се фокусира на свој „стратешки интерес“ и да неутралише терористичке банде
Србија да се фокусира на свој "стратешки интерес" и да неутралише терористичке банде 1

Србија да се фокусира на свој „стратешки интерес“ и да неутралише терористичке банде

Амерички званичник који ускоро треба да преузме функцију помоћника државног секретара за Европу и Евроазију, Филип Рикер је у Скопљу позвао Приштину да укине таксе на робу из Србије, а Београд да се фокусира на стратешки интерес „уместо да буде агресиван у одбацивању Косова“.

Рикер је рекао да Косово и Србија „ризикују да потроше најбољу шансу у једној генерацији“ да реше спор и додао да САД поново позивају Београд и Приштину да одстране баријере у преговорима и омогуће да дијалог крене напред. ;“Део тога требало би да буде и одлука Косова да укине тарифе за робу из Србије и БиХ“, рекао је Рикер, који 18. марта треба да преузме и дужност помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију.

Он је истакао да је питање такси нарушило односе Косова са САД. Како је пренео дневник „Независен весник“ (независен.мк) у онлајн издању, Рикер је рекао да САД разумеју „фрустрацију и жељу косовских грађана да контролишу своју судбину и унапреде интеграцију Косова у међународни систем“ и додао да се подршка косовској независности и суверенитету не доводи у питање, али да САД имају захтев за Косово.

„САД су уложиле значајан капитал у успех Косова као независне, мултиетничке и суверене земље. Стали смо иза вас. Више пута. Али овај пут смо дошли са захтевом. САД, ваш можда најблиижи стратешки партнер и пријатељ, верује да је постизање договора са Србијом једини пут за Косово. Теже је то што Косово не може да се врати преговорима са Србијом ако не укине тарифе“, рекао је Рикер.

Он је рекао да је „истовремено жалосно и изненађујуће да САД још имају озбиљно неразумевање са владом у Приштини око тог питања“. „Плашим се да је позиција Косова направила штету нашим билатералним односима које изузетно ценимо. Косово не губи ништа преговорима, али ризукује све ако не преговара“, рекао је Рикер додајући да САД траже привремено ограничавање тарифа да би се видело шта може да се постигне за преговрачким столом.

Рикер је позвао Београд да се фокусира на стратешки интерес „уместо да буде агресиван у одбацивању Косова“. „Кампањом подстицања земаља да повуку признање Косова и да блокорају његово чланство у међународним организацијама као што је Интерпол, Београд је нарушио атмосферу компромиса и напретка у договору који треба да му обезбеди европску будућност“, рекао је Рикер.

Рикер је истакао да Косово и Србија морају да се питају која је алтернатива нормализацији односа, оцењујући да ће „две земље највише изгубити од замрзнутог конфликта, јер непостојање договора значи смањену безбедност, успорен економски раст и замрзавање аспирација за приступање ЕУ“.

Како је истакао, САД се не залажу за неко конретно решење, а међународна заједница не диктира услове, нити нуди бланко чек, будући да решење треба да буде спроводљво, трајно и да допринесе регионалној стабилности. „Ми ћемо озбиљно размотрити договор за који обе стране верују да испуњава ове услове“, рекао је Рикер на семинару у оквиру пројекта „Балкан 360“ који је у Скопљу организовао немачки „Маршалов план“.

Рикер, иначе некадашњи амерички амбасадор у Скопљу, састао се и са министром спољних послова Северне Македоније Николом Димитровом који му је честитао на именовању за помоћника државног секретара за европске и евроазијске послове.

Рикер ће на тој дужности заменити Веса Мичела, а на њу одлази са места цивилног заменика и саветника команданта европске команде војних снага САД. Он ће се поподне састати и са премијером Северне Македоније Зораном Заевом.

Бета

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Клинтон у Приштини: Злочинци славе 20-тогодишњицу НАТО окупације Космета 11

Клинтон у Приштини: Злочинци славе 20-тогодишњицу НАТО окупације Космета

Бивши амерички предсједник Бил Клинтон стигао је на приштински аеродром „Адем Јашари“, гдје га је …

Вучић се у скупштинској расправи о КиМ позвао на студију Сорошевог Фонда за отворено друштво 12

Вучић се у скупштинској расправи о КиМ позвао на студију Сорошевог Фонда за отворено друштво

Председник се у свом извештају о Косову и Метохији у Скупштини Србије позвао на податке …

2 Коментара

 1. Kuj si, bre, ti!?
  Jos jedan peder!?
  Aman, bre, vise, kol’ko vas ima tamo!?
  Odakle vas vade vise!?
  Sikter!
  Cibe!

 2. Ja bih vog Rikera lepo ugostio, pitao zašto je došao, sačekao bih kao dobar domaćin da kaže šta ima a onda bih ga pitao šta američka vlada misli o tužbi koju ćemo podići protiv Amerike zbog genocida i ratne odštete!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *