понедељак , 21 септембра 2020

Србија економски најгора у региону!

0
(0)

Србија је на последњем, а Румунија на првом месту у региону по економској снази, објавио је недељник НИН, на основу индекса економске снаге, сачињеног на основу десет економских параметара.

Србија последња по економским параметрима

Према истраживању НИН-а, Србија са индексом од 3,37 поена од максимално могућих десет, на последњем је месту, док првопласирана Румунија има 8,37 поена.

Србија је по четири од десет економских параметара гора од седам земаља региона, због најспоријег раста БДП-а, плата и куповне моћи и највише инфлације, објавио је НИН.

НИН-ов индекс економске снаге састављен је од 10 различитих параметара, а земље су рангиране по висини стопе привредног рата БДП-а по становнику, реалном расту зарада и куповне моћи становништа, инфлације и незапослености, учешћу јавног и спољњег дуга у БДП-у и висини дефицита, односно суфицита у платном билансу.

Просечан НИН-ов индекс економске снаге свих осам земаља региона је 5,6 поена, и Македонија је на нивоу просека. Боље од просека су само Румунија и Бугарска, а за мање од једног индексног поена од просека заостају Албанија и БиХ, иза њих је Црна Гора, а на дну лествице је Србија која за првопласираном Румунијом заостаје пет индексних поена.

Србија је у 2015. години имала раст БДП-а од 0,8 одсто, али су остале земље региона имале већу стопу раста. Такође, иако је прошле године инфлација у Србји била најмања у поседњих 20 година, ниједна земља Балкана није имала већу инфлацију, а зараде и куповна моћ су реално расли спорије него у другим земљама региона.

Уз БиХ и Македонију, Србија је једина земља која ни по једном параметру није боља од свих осталих. Незапосленост од 17,3 одсто је параметар по којем је Србија најбоље рангирана, на четврто место, иако већина економиста сматра да је то један од кључних проблема српске економије.

На питање НИН-а из које би земље повукли бизнис да га имају већина анкетираних економиста је одговорила да би напустили Србију. Одговоре су давала четворица економиста који живе у Србији и тројица који одавно живе у иностранству, а предочени су им економски параметри за које нису знали на коју земљу се односе.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић: Лукашенко пријатељу, Си брате, Путине друже… па НОЖ У ЛЕЂА!

5 (5) Клео се у Русију, Путина доживљавао као искреног пријатеља. Захваљивао је Си Ђинпингу …

Лоша вест за ЕУ: Kо ће преживети суноврат економије

5 (1) Стање у еврозони је тешко и још дуго се, чак и њене велике …

2 Коментара

 1. Ali zato u botovskim Vecernjim Novostima pre neki dan pise da je privredni
  rast Srbije 8.3% u odnosu na isti period prosle godine!
  Medju komentarima nema ni jednog bota, cak i njima jasno da je to glupost,
  i da nemaju sta da hvala niti da brane.

 2. CIA objavila savetnik za sabotazu. Procitajte i uporedite to sa radom naseg nad dragog premudrog velikana

  1. Kad god je moguće, sve poslove upućujte komisijama na “dalje proučavanje i razmatranje”. Pokušajte da formirate što je moguće veće komisije sa ne manje od pet članova.

  2. Potežite nebitne teme što češće možete.

  3. Pravite se da ste pogrešno shvatili uputstva šta bi trebalo da radite. Postavite bezbroj pitanja i uključite se u duge prepiske o uputstvima koje „ne razumete“. Žalite se na njih kad god možete.

  4. Cepidlačite o preciznoj upotrebi reči u komunikaciji i izveštajima.

  5. Budite nerazumni i zahtevajte od vaših kolega da budu „razumni“. Izbegavajte rasprave koje vas mogu uvaliti u nevolje ili vas osramotiti pred svima.

  6. Nemojte naručivati nove materijale za rad, sve dok vam postojeće zalihe ne budu gotovo potpuno iscrpljene. Tako će i najmanje odlaganje ispunjenja vašeg zahteva značiti da je rad u potpunosti onemogućen.

  7. Kako biste smanjili motivaciju zaposlenih, a time i produktivnost, budite ljubazni prema najgorim zaposlenima i unapredite ih iako to ne zaslužuju. Diskriminišite efikasne i dobre službenike i žalite se na njihov rad.

  8. Popunjavajte formulare nečitko, tako da se posao mora ponovno obavljati; pravite greške ili preskačite obavezna polja.

  9. Širite uznemirujuće glasine i tračeve tako da zvuče kao „insajderska“ dojava.

  U svakoj stavci mogu videti rad i delo naseg poremecenog izdajice. Sistematski i po naredjenju unistava Srbiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *