fbpx

Србија годинама дискриминише Србе са КиМ: До пасоша могу само они који имају човека!

0
(0)

Да би један Србин са Косова и Метохије добио пасош Србије, мора да се добро помучи. Једна од опција је да се одсели и трајно промени адресу, а друга да познаје „човека“. Све у свему, обичним смртницима са Косова и Метохије било би лакше да добију боравишну визу у некој запдноевропској држави, него пасош у сопственој држави. Зато се Срби са Косова и Метохији одлучују да спас потраже у некој страној држави.

Мало је рећи да Влада Србије врши дискриминацију над једним делом свога народа, који данас живу у најнехуманијим условима, под сталном претњом и терором.

Не само да је Србима са Косова и Метохије слобода кретања ограничена на територији јужне српске покрајине од стране Аллбанаца, већ им је слобода кретања ограничена у оквиру граница Србије и то од стране своје матичне државе.

Ипак, са личним картама Срби могу да се крећу у Македонији, Албанији и Црној Гори, али им није дозвољен прелазак границе са Македонијом и Црном Гором са косовским регистарским ознакама и то од стране српске граничне полиције, по споразуму из Брисела. Ако Срби одлуче да иду на море у Црној Гори, јер им је Грчка забрањена, морају да „прегазе“ Албанију или да се крећу путем Пећ-Кула-Рожаје (одакле су готово сви Срби одавно протерани).

На питање, које је једна госпођа поставила председнику Србије Александру Вучићу, недавно у Лапљем селу, зашто косовско-метохијски Срби не могу да добију пасош са којим би могли да путују без виза и да летују као сви остали грађани Србије, председник је одговорио „видећемо нешто“. Наравно нико ништа није видео.
Од 2009. године откада је уведен безвизни режим за Србију, за становнике јужне српске покрајине, властита држава је увела посебне услове и мере за добијање ове путне исправе, по налогу европских душебрижника.

Иако је по закону могуће добијање пасоша по месту боравка, полицијским управама у Србији, МУП је послао „ПОСЕБНА ПРАВИЛА“ о поступању према грађанима Републике Србије са Косова и Метохије, па тако полицајци „уходе“ Србе са Косова и Метохије, који данима, а неки и месецима морају да буду на адреси на којој су пријављени, како би полицајац који врши контролу написао позитиван извештај.

Полицијске управе и њени службеници спроводе двоструке аршине над Србима са Косова и Метохије, па су тако многи Срби привилеговани родбинским и пријатељским везама, веома лако добили српске пасоше.

Тако нпр. готово сви српски политичари са Косова и Метохије имају српске пасоше, које су добили негде у Србији. То није случај са обичним грађанима, који су у најмању руку таоци модерне српске политике и тежњи ка ЕУ.
Са друге стране, није познато колики је број Албанаца, који су на волшебан начин добили српске пасоше широм Србије, али се претпоставља да се тај број мери хиљадама.

КосовоиМетохија.цом

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИНТЕРВЈУ: Весна Пешић – Срби су древни народ, Винча открива да смо староседеоци Балкана! (видео)

0 (0) Гост Славија инфо била је госпођа Весна Пешић, писац и издавач. У емисији …

ЕКСКЛУЗИВНО: ЕУ СПРЕМА УЛТИМАТУМ СРБИЈИ У ЧЕТВРТАК: Признајте Косово и омогућите му чланство у УН!

1.8 (5) Ђурићу ће у Бриселу уручити нацрт свеобухватног споразума који подразумева де факто признање …

Један коментар

  1. Lepo je videti da se neko bavi ovim problemom. Nema mnogo vesti na ovu temu i bilo bi pozeljno vrsiti pritisak kako bi Vlada i pocela da se bavi svojim drzavljanima sa Kosova. Diskriminacija je maksimalna, moram vam to naglasiti, jer ja zivim na Kosovu 28 godina i znam najbolje kako stoje stvari! Ovo je samo jedan u moru problema koje ste spomenuli. Recimo i Posta Srbije ne salje pakete za Kosovo, a najgore je to sto Osnovni Sud na Kosovu ne radi vec od Novembra. Gospoda sa vlasti je uveliko planirala da preda Sud Kosovskim vlastima daleko pre Novembra 2017. ali nije planirala da pronadje alternativu suda za srbe sa Kosova, pa smo tako mi sa Kosova ostali bez osnovnih ljudskih prava. Ja kao drzavljanin Srbije ne mogu nigde da overim diplomu i ostalu dokumentaciju jer mi to maticna drzava uskracuje. Bio sam i do Ministarstva Pravde i po ostalim sudovima i ministarstvima, svi su me glatko odbili, oterali i diskriminisali. Dakle svoje diplome i ostale dokumente ne mogu overavati dok gospoda sa vrha ne pronadje alternativu koja vec traje 5 meseci, a mogla je glatko da preda vlast albancima po nalogu Brisela. Bilo bi lepo sa vase strane pisati malo i na ovu temu, a verujem i da ce vam mnogi srbi sa Kosova biti jako zahvalni na tome, jer ce se mozda time i (nadamo se) pokrenuti rasprava pa i moguce resenje! Hvala unapred!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *