Србија и ЕУ: Понавља ли се децембарски сценарио

Србија и ЕУ: Понавља ли се децембарски сценарио

За 20 дана по други пут Брисел одлучује о кандидатури Србије за чланство у Европској унији. Три су услова која Београд мора испунити – примена договора који су постигнути са Приштином, напредак у примени интегрисаног управљања прелазима, постизање договора о регионалном представљању и слободно кретање међународних мисија на целој територији Космета.

Дијалог Београда и Приштине, прекинут пре два месеца јер нема сагласности око регионалног представљања Косова, још није настављен.
Да ли се Београд правда замором од проширења

Због натписа на табли испред косовске делегације на неком регионалном скупу, Београд после пропуштања децембарског термина, још једном рескира да не добије зелено светло Брисела. Последњих дана из централе ЕУ упозоравају Београд да не чека последњи час да би се испунили услови и да се не понови децембарска трка са временом.

У Бриселу је за РСЕ потврђено да до 28. фебруара, Београд мора са Приштином постићи споразум о представљању Косова у регионалним и међународним формумима. Немачка, наиме, неће одустати од овог става, а такву позицију има и већина чланица Европске уније. Ово су Рикарду Јозвиаку, дописнику Радија Слободна Европа из Брисела незванично саопштили шведски и дипломатски извори Европског савета.

“Дипломатски извори кажу да Немачка чврсто инсистира на постизању споразума о регионалном представљању Приштине и да неће попустити. Већина од 27 држава-чланица, изгледа да је у томе подржава. Разлог за то, како ми је незванично речено, јесте став да је неопходно извршити огроман притисак на Србију како би се споразум постигао већ сада током фебруара, тим пре што је очигледно да Србија константно одлаже наставак дијалога са Приштином. Београд је требало да седне за сто са Приштином почетком фебруара, а како сада ствари стоје, то се неће догодити пре краја фебруара, при чему нема никаквог помака у односу на такозвану ‘црвену линију’ коју је поставио”, јавио је Јозвиак.

Овакав став заузет је не зато што државе-чланице имају нешто против Србије него зато што су прилично иритиране тиме што она одбија конструктиван дијалог о регионалној сарадњи. Посебно сада када је у игри идеја да уз назив “Косово” буду две маргине, при чему би две стране написале на њима оно што желе. Сви су ово видели као добар предлог, али га Србија одбацује зато што константно инсистира да на маргини стоји Резолуција 1244. Све док Србија у томе не попусти, изгледа да неће бити спремности било које земље да јој додели статус кандидата у фебруару.

Јозвиак констатује да Београду није остало много времена.

“Апсолутно не. Дијалог Београд-Приштина неће бити настављен ове недеље, а неће ни следеће. Он ће се вероватно наставити 27. фебруара, само један дан пре него што шефови дипломатија ЕУ сретну у Бриселу како би донели одлуку о кандидатури. Београд би, дакле, хитно морао да понуди неку прихватљиво решење како би добио позитивну оцену у европским престоницама јер оне тренутно перципирају Србију као страну која одуговлачи”, оцењује он.

Стефановић: Српска страна не одуговлачи

Шеф београдског преговарачког тима Борко Стефановић каже за РСЕ да није одговорност Београда што се одуговлачи са договором о регионалном престављању.

“Потпуно је нетачно да српска страна одуговлачи и да покушава да све уради у последњи час, како су се неке тезе појавиле јуче. Свако ко познаје овај процес може да тврди све супторно од тога. Велико тежиште ће морати да буде на Приштини и на ономе што они треба да ураде, зато што су показали да нису спремни да буду конструктивни у овом тренутку и ја се надам да ће се то променити. Наш рад са међународном заједницом је заправо кључан за добијање подршке Приштине за решења која су суштински добра за све”, казао је Стефановић.

Стефановића смо питали има ли назнака када ће два тима поново сести за преговарачки сто.

„Још увек нема назнака али се на томе ужурбано ради, пре свега кроз сталну нашу активност са међународном заједницом за обезбеђивање обострано прихватљивог решења, поштујући Резолуцију 1244″, истакао је шеф београдског преговарачког тима.

Дописник РСЕ из Брисела Рикард Јозвиак, међутим, сазнаје да је Приштина већ направила уступак, одрекла се захтева да се Косово представља као Република Косово.

“У замену за то тражи се да Србија одустане од маргине на којој би писало Резолуција 1244, али то је, чини се, црвена линија од које Београд за сада не одустаје. По свему судећи, и представници Србије сада просто седе и не чине ништа. Роберт Купер предлаже идеју за идејом како би се овај проблем решио, али изгледа да још увек нема позитивног одговора ни у Приштини, ни у Београду”, наводи Јозвиак.

На питање да ли би Београд пристао да се у регионалним наступима Косово представља само као Косово, без одреднице „Република“, али и без „Резолуција 1244“, Стефановић је заобишао директан одговор.

„Има разних варијанти које је предложио Београд, све садрже одредницу Резолуција 1244 и не постоји одредница Република. Видећемо који од ових предлога може бити узет у обзир од стране нас и Приштине, како би се ово питање које оптерећује регионалну сарадњу, решило“, казао је Стефановић.

Из Брисела је, дакле, стигла вест да је косовска страна спремна на компромис, међутим, пре пет дана је у интервјуу за РСЕ премијер Косова Хашим Тачи рекао да Приштина никада неће одустати од захтева да се Косово представља као Република.
Хоће ли се срести Тадић и Тачи?

„Ако би и сви на Косову одустали од натписа Република, ја то нећу прихватити“, поручио је тада Тачи.

У ЕУ, међутим, нема сагласности о томе да ли треба Србији дати зелено светло за чланство, о томе сведочи и изјава београдског госта председника Доњег дома италијанског парламента Ђанфранка Финија који је рекао да нема ултиматума о постизању договора са Приштином и да је Београд већ испунио бриселске услове.

„Суштина је да технички разговори буду настављени и да показују макар мале кораке напред. Дакле, нема ултимативних рокова и ултиматума“, казао је Фини.

Проблем је у томе што је довољно да само једна држава оспори београдску спремност за компромис са Приштином, па да се понови децембарски сценарио. Ако је за утеху, како јавља наш дописник из Брисела, следећа прилика не би била тек у децембру, већ у јуну месецу.

Вратимо се преговарачима. Да ли и ко има времена на претек? Приштина додуше није ни у каквом цајтноту, али ни тој страни не одговара да се одуговлачи са решењима која треба да омогуће да Косово функционише као свака друга нормална држава.

А шта је са другом страном? Да ли се у Београду још одмерава, уочи скорашњих избора, шта ће одвући мање гласача владајућој коалицији – неуспех у покушају да се Србија најзад домогне кандидатуре или компромис са Приштином?

У Србији су убеђени и власт и гласачи да би табла са називом Косово без додатка “Резолуције 1244” значило индиректно признање нове државе. А да ли је то толико значајно да се због тога битно успорава пут Србије ка ЕУ, питање је које у Србији мало ко поставља.

 

Радио Слободна Европа

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

„Еколошки устанак“: У суботу 15. јануара блокаде у Београду, Ужицу, Прељини, Лозници…

„Еколошки устанак“: У суботу 15. јануара блокаде у Београду, Ужицу, Прељини, Лозници…

Еколошке организације позвале су грађане да се, због нерешавања еколошких проблема, у суботу, 15. јануара, …

Предлог за промену политичког система Србије

Предлог за промену политичког система Србије

Неопходно је започети са променама у политичком систему како би се он прилагодио тренутној реалности …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *