Србија јача енергетску ефикасност: Аха, ниче Потемкинова соларна електрана од 1.75 милијарди евра

0
(0)

Београд — Србија жели да повећа енергетску ефикасност и коришћење обновљивих извора енергије, поручује министарка енергетике Зорана Михајловић.

Министарка Михајловић изјавила је у Букурешту да су главни циљеви развоја српске енергетике отварање и развој тржишта енергије, повећање енергетске ефикасности и учешћа обновљивих извора енергије у бруто финалној потрошњи на 27 одсто до 2020. године.

„Србија је посвећена усаглашавању прописа из области енергетике са регулативом Европске уније у области животне средине, али уз очување енергетске безбедности“, рекла је Михајловићева на седници Пословног форума „Кина и земље Источне Европе“ који се одржава у Букурешту, саопштило је Министарство енергетике. 

Она је истакла да је у садашњој фази процеса европских интеграција за Србију од посебног значаја чланство у Енергетској заједници Југоисточне Европе. 

Михајловићева је нагласила да Србија има значајан потенцијал да повећа енергетску ефикасност и коришћење обновљивих извора енергије, али да то није довољно за задовољење целокупних енергетских потреба земље, нарочито уколико српска привреда жели да се развија. 

Због тога је, како је навела, неопходно користити све расположиве ресурсе на еколошки одржив начин, укључујући и угаљ, као најзначајни енергетски ресурс Србије. 

Она је подсетила да је прошле седмице Електропривреда Србије (ЕПС) потписала уговор са кинеском компанијом ЦМЕЦ за изградњу новог блока термоелектране капацитета 350 мегавата, први енергетски капацитет веће снаге после скоро 25 година у Србији. 

„У области нафте и гаса, Србија ће у наредним годинама бити упућена на своје суседе у региону и пројекте који ће омогућити диверзификацију праваца снабдевања. То укључује изградњу гасних интерконекција са суседним земљама, као и учешће у пројекту изградње гасовода Јужни ток“, објаснила је министарка енергетике Србије. 

Србија би, по њеним речима, „требало да требало свој економски развој базира на уравнотеженој сарадњи, користећи искуства и знање великих земаља Истока, попут Кине, Индије и Русије, а истовремено настављајући свој пут ка ЕУ, као једна од земаља која Европи и припада“.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полицајац узбуњивач: Нови шеф београдске полиције – пријатељ Звонка Веселиновића и власник МХЕ (видео)

4.7 (6) Новинар СРБИН.инфо Војин Радовановић разговарао је са Миланом Думановићем, бившим оперативцем МУП-а Србије, …

Плантажа марихуане “Јовањице”: Иза Предрага Колувије и плантаже марихуане не стоји особа А. В.

4.6 (9) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и осталим оптуженим за недозвољену …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend