Пад пореске дисциплине у Србији

0
(0)

Београд — Члан Фискалног савета Никола Алтипармаков упозорава да је у Србији забележен велики пад наплате пореза.

У 2013. години у Србији је забележен велики пад наплате пореза, и ако тај проблем не буде решен наредних година, мере фискалне консолидације које влада спроводи биће угрожене, изјавио је Алтипармаков.

Он је на конференцији за новинаре истакао да се пад пореске дисциплине бележио и од 2008. до 2012. године, али да је у овој години био знатно већи, што показује да досадашње мере репрограмирања пореског дуга и нулте толеранције на неплаћање пореза не дају резултате. 

У случају да је наплата ПДВ-а у овој години остала на нивоу 2012, Пореска управа наплатила би 30 милијарди динара више него што је то сада случај, напоменуо је он. 

Алтипармаков је оценио да су очекивања да ће у наредној години бити остварено милијарду евра од сузбијања сиве економије вишеструко преувеличана, као и да је тешко оствариво да се од половине наредне године у потпуности пређе на електронско пријављивање пореза. 

Имајући у виду степен информатичке писмености у Србији, то није реално спроводиво, рекао је он истичући да чак ни најразвијеније земље, као што су САД и Канада, немају тако ригорозне захтеве. 

Алтипармаков је оценио и да најављено увођење онлајн фискалних каса није одговарајуће решење за повећану сиву економију. 

Кључно је да се наредних година, почев од 2014, повећа стпепен пореске дисциплине, барем на ниво од 2009. до 2012, иначе ће читав план фискалне консолидације бити угрожен, рекао је он. 

Према речима Алтипармакова, за тај проблем, потребна су системска решења, адекватне казне, као и увођење одговорности Пореске управе.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

ТАЈНЕ ВИНЧАНСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ: Први на свету су топили метал, САВРШЕНО СУ СЕ ХРАНИЛИ, али то НИЈЕ СВЕ

5 (8) Једно је сигурно, сви смо почели од погрешне претпоставке – да су они …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend