Србија може да извози више хране више од Холандије

0
(0)

ЕОГРАД – Србија има капацитет да у извозу пољопривредно-прехрамбених производа превазиђе Холандију, чији извоз достиже 62 милијарде евра, изјавио је данас заменик шефа делегације ЕУ у Србије Адриано Мартинс.

На конференцији посвећеној потенцијалима српске пољопривреде, он је навео да је Србија једина земља која је кандидат за чланство у ЕУ, а бележи суфицит у извозу аграра, додајући да је у нашој земљи прошле године 20 процената повећан извоз пољопривредних производа и да 50 одсто укупног извоза чине пољопривредни производи.

На отварању данашње конференције министар пољопривреде и трговине Душан Петровић рекао је да су све мере аграрне политике усмерене су на повећање приноса и производње у пољопривреди, како у ратарству тако и у сточарству, као и на повећање извоза и раста БДП-а.

Он је рекао да се у Србији 800.000 породица бави аграром, а да је за 400.000 пољопривредна производња примарна делатност, па је јасан циљ Министарства и Владе да се унапреди развој те гране која је један од стубова привреде.

Петровић је подсетио да је лане извоз пољопривредних производа из Србије био 2,7 милијарди долара и изразио очекивање да ће у 2012. године бити знатно већи. Министар је рекао да се у овој години очекује и повећање приноса у ратарство и сточарство што би требало да утиче и на повећање производње хране у Србији.

Амбасадорка Данске у Србији Мете Кјуел Нилсен истакла је да Србија има огроман потенцијал за развој пољопривреде, али да мора унапређивати предузетнички дух и уводити иновације.

Она чак сматра да Србија има климу и инфраструктурне могућности да производи производе које увози из јужних крајева. Нилсен је истакла да Србија има велике могућности да производи више различитих врста кромпира, а не само две – жути и црвени. Она је додала да су у аграру велики потенцијали у обновљивим изворима енергије, као што су биогас и биомаса.

Директорка УСАИД у Србији Сузан Фриц истакла је да је та организација активна у нашој земљи од 2007. године и да се повезала са 200 компанија, што је омогућило 7.000 нових радних места. Захваљујући подршци УСАИД-а те компаније су оствариле продају од 118 милиона долара, од чега је три четвртине извоз.

Директор Института за економику пољопривреде Драго Цвијановић истакао је да су процене да пољопривредно-прехрамбена индустрија Србие учествује у бруто домаћем производу између 20 и 30 одсто.

Он је рекао да је извоз српског аграра у порасту, али да је структура извоза неповољна, јер се извозе углавном сировине, а треба повећати извоз производа више фазе прераде. Цвијановић је рекао и да аграрни буџет треба да буде повећан и да није добро што стално осцилира.

Према његовом мишљењу, треба донети стратегију развоја пољопривреде и руралних средина уважавајући компаративне предности сваког произвођача и сваког региона и подржавајући развојне иницијативе локалне самоуправе.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Влада Републике Србије ребалансом буџета узеће сваком грађанину још 600 евра, мањак у каси 4,2 милијарде евра

5 (8) Опсенарство и лажи представника режима о „највећем привредном расту у Европи“, о „најбољим …

Незапамћени буџетски дефицит од преко 4 милијарде € уводи Србију у колапс читавог економског и привредног система

4.7 (29) Налазимо се у златном економском добу за које имамо да се захвалимо Александру …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend