Србија на првом месту по броју абортуса у Европи

Србија на првом месту по броју абортуса у Европи

17.11.2012. – Храна је све скупља, али барем је чедоморство јефтиније

У време када у Србији скоро све цене свакодневно расту, чини се да је ипак нешто постало јефтиније и доступније осиромашеним грађанима. На жалост, не ради се о јефтинијој храни, одећи, стамбеном простору или школовању, него је појефтинило легализовано убиство још нерођене деце, како неки називају абортусе.

Дакле, недавно се на једном од сајтова који продају робу и услуге са попустима, појавио и оглас у коме вам се нуде абортуси по сниженим ценама. А ако немате своје сопствено нерођено дете којег се желите решити, онда купон за јефтино чедоморство можете некоме и да поклоните. На пример, као рођендански поклон најбољој пријатељици, сестри или колегиници са посла.

У Министарству здравља је тим поводом речено да је свако оглашавање здравствених услуга забрањено законом, па је зато здравствена инспекција већ послата у приватну клинику из Београда која је на интернету објавила поменути оглас. Међутим, прави проблем није у томе што се догодио овај конкретни случај, већ он лежи у чињеници да се срушио читав систем вредности у друштву, па је абортус или чедоморство прихваћено као нормална појава у свести већине људи. А поготово је поражавајуће што се све то дешава у Србији, која се налази на првом месту по броју извршених абортуса у Европи.

Иначе, у ширем европском окружењу постоје различити ставови према том питању, па су тако у појединим земљама Европске уније на снази веома либерални закони који регулишу намерни прекид трудноће. На пример, недавно је француски парламент одобрио одлуку према којој би од следеће године абортус требало да буде бесплатан за све жене. А Холанђани су отишли још даље, па су упутили свој такозвани «Брод за абортус» пред обале неких афричких земаља, да би и тамошњим женама понудили могућност да абортирају.

А у Русији, поред још увек великог броја абортуса, у последње време се примењују неке нове идеје и пројекти који имају за циљ да се таква ситуација промени. Између осталог, уведен је празник који се зове «Дан породице», чија популарност је све већа, а који се слави 8. јула. Он је незванично добио назив „Дан камилице“, зато што је тај цвет постао симбол празника. Активно га подржавају Руска православна црква и државне структуре, а његова прослава се сваке године организује у свим регионима Русије. Обично га прати велики концерт, којег преноси руска државна телевизија, а завршава се раскошним ватрометом у његову част. Идејни творци «Дана породице» истичу да они не могу да забрањују абортусе, нити да било кога осуђују, али зато могу да просвећују и помажу.

Такви иновативни методи су већ дали изузетно охрабрујуће резултате, па је по речима министра рада и социјалне заштите Руске Федерације од пре неколико дана, природни губитак становништва Русије само у протеклих годину дана смањен за више од 13 пута. Притом је истакао да је то било и очекивано, с обзиром да влада предузима мере за побољшање демографске ситуације у Русији, а посебно у сфери здравства и за подршку породици.

Међутим, вратимо се поново на почетак ове приче. Попуст на абортусе који је недавно био рекламиран у Србији, само је један од тужних примера како се подстиче намерни прекид трудноће, уместо да се свестрано указује на штетност и погубност тог чина. Али за тако нешто је потребно истинско ангажовање државе и целог друштва да би дошло до моралног, демографског, економског и сваког другог преображаја.

А за сада тога нема ни на видику, па је постало нормално да се млади људи радије одлучују на чедоморство него на рађање деце, по принципу – ако нема гладних уста, нема ни проблема. И као што је својевремено француска краљица Марија Антоанета рекла свом гладном народу – „ако немате хлеба, једите колаче“, тако се изгледа и данас поручује осиромашеним грађанима Србије – „ако немате хлеба, барем имате јефтине абортусе“.

Ратко Паић,

 

Извор: Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Kоја је улога Зоране Михајловић и њеног ујака у свеопштем нападу на природна богатства и литијум у Србији?

Kоја је улога Зоране Михајловић и њеног ујака у свеопштем нападу на природна богатства и литијум у Србији?

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, рекла је да министарство које води није издало ниједно …

Како су комунисти мењали границу Косова после 1945.

Како су комунисти мењали границу Косова после 1945.

Како су кроз најновију историју преговарачи и комунисти мењали границу Косова. Ни у једном историјском …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *