Handcuffed to her computer: very demanding job or censorship

Србија најгори пример кршења медијских слобода на Балкану

0
(0)

Председник Европске федерације новинара (ЕФЈ) Могенс Блихер Бјерегард оценио је да је Србија најгори пример кршења медијских слобода на Балкану.

У интервјуу Радију Слободна Европа (РСЕ) Бјерегард је рекао да је комесару за суседску политику и проширење Европске уније Јоханесу Хану више пута скренуо пажњу на константне притиске власти на медије са подручја Западног Балкана.
Наредна прилика за то ће бити, како каже, новембарска конференција Европске уније о медијима, у Тирани, где ће тражити да ЕУ одлучније реагује.

„Новинари у Србији су на мети многобројних притисака. Зато је потребно усмерити целокупну пажњу на то и наћи начине како бисмо власти изложили контрапритиску да би се решили ти проблеми. Јер то заиста мора бити учињено. Ако баците летимичан поглед на платформу Савета Европе о медијима, видећете да је тамо евидентирано дванаест напада на новинаре у Србији“, казао је он.

Председник Европске федерације новинара је указао и на узнемиравање и малтретирање новинара у Србији.

„Спадају ту узнемиравање/малтретирање недељника Врањске, напад на новинарку Лидију Валтнер током полагање заклетве председника Србије, док је Стефан Цветковић био осуђен на затворску казну по оптужби за наводно неовлашћено објављивање информација. Новинарима који се баве истраживачким радом се прети путем друштвених мрежа. Новинарство и медији постају све слабији и треба им боља заштита“.

Бјерегард је рекао да је потребна потпуна промена става и односа структура власти према медијима.

Нагласио је да се медијима мора обезбедити простор да раде свој посао, не мешати се у њихов рад, држати се подаље од редакција и никако не утицати на њихов начин извештавања.

Како је навео, ЕУ би требало да буде много посвећенија и чвршћа према Србији која је кандидат за чланство у Унији.

„Да бисте уопште дошли у тај статус, неопходан услов су неупитна слобода медија, говора и изражавања ставова. Кристално је јасно да такав чврст захтев властима Србије треба да упути Европска унија, да унапреде стање у тим сферама у читавој земљи“, казао је он.

Одговарајући на питање како види стање у медијима у Србији у односу на друге државе Западног Балкана, Бјерегард је рекао да је ситуација у Србији најозбиљнија.

„Србија је тренутно најгори случај који смо до сада видели на Балкану. У Македонији и Црној Гори такође је било забрињавајућих случајева. Осам укупно. Ту и тамо добијамо извештаје да се ствари поправљају. Али враћам се на то да је у Србији ситуација много озбиљнија“, навео је он.

Председник Европске федерације новинара је оценио да су услови за рад новинара у Србији изузетно тешки.

„Напади су евиденти, а живот новинара изразито тежак. Само преживети бавећи се тим послом је изузетно тешко. Плате нису редовне, износи су мали, што опет отежава квалитетно истраживачко новинарство, па онда и претње. То је реалност коју је потребно променити“, навео је Бјерегард.

(Бета)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Др Несторовић: „Истина о корони ће испливати, то је апсолутно политичка ствар“ (видео)

4.7 (14) Откако је први пут формиран Kризни штаб, он је неко ко је изазивао …

Због претњи Александру Вучићу на Твитеру београђанин Драган Милошев добио 11 месеци затвора

3.7 (6) Београђанин Драган Милошев осуђен је у среду првостепено у Вишем суду на шест …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend