Насловна / Србија / Србија пета по загађености ваздуха у Европи
Србија пета по загађености ваздуха у Европи 1

Србија пета по загађености ваздуха у Европи

Србија је на незавидном петом месту по загађености у Европи, док је Београд 26. на листи светских престоница са најзагађенијим ваздухом, показала је нова анализа прошлогодишњег стања ваздуха широм света коју су урадили Ер Вижуал (АирВисуал) и Гринпис (Греенпеаце).

Анализа показује да је Босна и Херцеговина најзагађенија држава Европе, на другом месту је Северна Македонија, треће Kосово, затим следе Бугарска и Србија, пренела је Ал Џазира Балкан.

Државе западног Балкана имале су у 2018. години имале најзагађенији ваздух у Европи. Србија је по загађености на 28. месту на свету, БиХ на 14, Хрватска је на 30. позицији, Македонија је 15.

На незавидном месту од стотину градова света, поред 99 азијских, на 92. месту се нашао и град на истоку Босне и Херцеговине Лукавац. Транспорт, пољопривредно загађење које долази до градова и индустријске емисије су заједнички фактори у разним подручјима.

На глобалном плану, ваздух града Гуруграм југозападно од Њу Делхија имао је најгоре резултате на свету у прошлој години, док је Бангладеш држава са најзагађенијим ваздухом на свету.

Од 20 градова који су у 2018. години имали најзагађенији ваздух 18 је из Индије, док су два из Kине. На листи главних градова света Њу Делхи је град са убедљиво најгорим ваздухом на свету, затим следе Дака (Бангладеш) и Kабул (УАЕ), Сарајево је на 14. месту, Скопље на 16, Приштина је 18., Београд је на 26 позицији.

Извештај Ер Вижуал (АирВисуала) и Греенпеацеа заснован је на количинама штетних честица под ознаком ПМ2.5 регистрованих прошле године у десетинама хиљада станица које су пратиле квалитет ваздуха широм света.

Светска здравствена организација (WХО) процењује да због загађености ваздуха сваке године умре 7 милиона особа.

„Желимо да овај извештај натера људе да размисле какав то ваздух удишемо јер, када разумемо његов утицај на наше животе, радићемо максимално на заштити оног што је најважније“, рекао је Јеб Сано, извршни директор Греанпеацеа за југоисток Азије.

Вестионлине

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Статус научника у Србији: 163 динара дневно за експерименте 11

Статус научника у Србији: 163 динара дневно за експерименте

За материјалне трошкове истраживача у Србији министарство просвете Србије издваја 4.888 динара месечно односно 163 …

Цена горива у Србији никако да падне 12

Цена горива у Србији никако да падне

Иако је цена нафте од петка поново почела да расте, па је барел нафте типа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *