Србија плаћа одштету мајци којој су неправедно отета деца

Србија плаћа одштету мајци којој су неправедно отета деца

Европски суд за људска права наложио је држави Србији да једној Београђанки исплати више од 10.000 евра одштете јер је правни систем допустио да се не изврше судске одлуке којом су јој након развода додељена деца, а коју је њен бивши супруг силом одвео недуго након раставе 2002.

Након тога, она децу практично није виђала седам година и она су се од ње отуђила.

У пресуди која је данас објављена наводи се да „неизвршавање права на старатељство подноситељке представке, додељено привременом (судском) наредбом и коначном пресудом, представља кршење њеног права на поштовање породичног живота које је гарантовано Европском конвенцијом о људским правима“.

Такође, у њеном случају је дошло и до кршења права из Конвенције у погледу дуготрајне дужине поступка пред Уставним судом Србије (који је трајао око три године), конастатовао је суд у Стразбуру.

Истом одлуком досуђени су јој трошкови поступка од 5.300 евра тако да је држава обавезана да јој исплати укупно 15.300 евра у року од три месеца од правоснажности пресуде. На ову одлуку могуће је уложити жалбу Великом већу Европског суда у року од три месеца.

М.М. (55) из Београда развела се од супруга 2001. године и своје двоје деце повела са собом код својих родитеља. Међутим, у јануару 2002. године њен бивши супруг је силом узео децу.

Од тада до октобра 2009. године она није имала редовне контакте са децом, и то због намерног опструирања од стране свог бившег мужа, што је довело до тога да се деца отуђе од ње и касније се изјасне да желе да остану са оцем а мајку виђају повремено, наводи се у информацији објаљеној на сајту Европског суда.

Суд у Београду је најпре у фебруару 2003. допнео привремену меру у корист Миловановићеве за искључиво старатељство до коначне пресуде и за предају деце у року од 24 сата.

Коначном пресудом суд јој је доделио јединствено старатељство у октобру 2005. године, са забраном контакта између бившег мужа и деце од три месеца како би им се омогућило да обнове своје емотивне везе са мајком.

Ниједна одлука суда није спроведена иако је за то било покушаја.

Током година Миловановићева је имала спорадичне сусрете са децом, који су, када су напунили довољан број године (најпре 12, па 15) изјавили да би радије остали са оцем и редовно се састајали са мајком.

У међувремену деца су постала пунолетна.

Иначе, Уставни суд Србије је на основу њене уставне жалбе из 2009. три године касније утврдио кршење права на правично суђење у погледу дужине извршног поступка коначне пресуде којом јој је припало старатељство над децом из октобра 2005. године.

Она је тражила од Европског суда да јој досуди 200.000 евра на име нематеријалне штете, јер је претрпела бол и патњу јер није видала своју децу, уз осећај анксиозности и беспомоћности. Навела је да ће новац употребити за обнову односа са децом и за заједничке активности, али јој је суд досдио свега 10.000 евра наиме одштете.

Вестионлине, Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Застрашујуће последице либералног закона о абортусу на Новом Зеланду

Застрашујуће последице либералног закона о абортусу на Новом Зеланду

На Новом Зеланду је у 2020. години најмање 120 беба убијено после 20. недеље трудноће; …

Kанада шокирана размерима геноцида над децом Индијанаца: Број жртава већи од 10.000?! (видео)

Kанада шокирана размерима геноцида над децом Индијанаца: Број жртава већи од 10.000?! (видео)

Бивши интернат мисије Св. Еугена у канадској Британској Kолумбији данима обилазе колоне гневних грађана остављајући …

Један коментар

  1. jebem ti ja te sudove, a zar od eu satanista i fasista, servijanaca, tudjina slugu i robova, treba cekati nesto drugo. — zar car picousti ne ote preko 5500. dece koja nestadose bez traga u celjustima azdaja i krvopija, iz rupa i vrtaca cibuljickih, u kandzama pedofila koji su povlascena sorta i ostalih masonsko-satanistickih zveri. — kakav hitler, kakav taci, kakvi haradinaj, nas neprijatelj je amerika, nemacka, britanija, eu, i copor ovdasnjih vukodlaka, kasapa ustasko-bosanskih. — a tek su poceli. — kad ko krave budete nosili plocicu o uvu, kad budete cipovani a pare samo preko kartice dobijali, kad budete na komandu jeli i srali, kad budete decu radjali da bi zlikovci imali sta jesti i zabave sebi pripremali, shvaticete da je bolje casno zivot izgubiti nego robom ludih biti. — u guzicu pamet ne ulazi, vi ste za nju spolovilo rezervisali.
    — danas je veliki dan, car ludi bice dekorisan, medju svetce i andjele svrstan, i ako po zemlji sere. — a zar su i oni sto mu to daju bolji. — PU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *