fbpx
http://demonocracy.info

Србија: Политичка мафија кроз пљачку државних банака покрала милијарду евра а да нико за ту пљачку није одговарао!

0
(0)

Београд – Банкарски биланси и истраге у протеклим годинама показали су да је рачун пропасти државних банака износио око милијарду евра.

Подсећања ради, прва је банкротирала Агробанка 2012, затим Развојна банка Војводине, па Привредна банка Београд и Универзал банка. Нови власници, преузимања, гашења – бура на банкарском тржишту се наставља. У 2016. власнике су промениле Креди банка, Финдоместик, Чачанска, Хипо и Марфин банка.

“Финдоместик банка, као део једне огромне банкарске групације, функционише на једном мањем тржишту и они једноставно нису имали величину која је њима одговарала из глобалне перспективе. Са друге стране ми смо много ближи тржишту, ми смо у локалном власништву и сви наши органи одлучивања су овде. Ми смо доминантно орјентисани српском тржишту”, каже Драган Лазаревић, председник извршног одбора Директне банке ад Крагујевац.

Бивши гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић најавио је и продају свих грчких банака у Србији, као што су Војвођанска банка, Пиреус банка, Евробанка и Алфа банка. Међутим, гувернерка Јоргованка Табаковић каже да је уверена да су медији погрешно пренели вест, јер како каже, о трансакцијама се никад не говори пре него што се не изврше.

“Никад није готово, док није заиста готово. Оно што могу да кажем о грчким банкама јесте да је прича стара, из 2015. године и да се тиче обавеза грчке државе, односно матичне земље која треба да реструктурира свој банкарски сектор и повуче се са неких тржишта, не само из Србије, него са тржишта у региону. А доказ да је Србија атрактивно банкарско тржиште, говори и то да су нови домаћи власници постали власници приватни две банке”, каже гувернерка Јоргованка Табаковић.

Како каже, она воли сву децу овог света, али су јој ипак најдража своја деца. Тако јој је, како тврди, најдража и приватна домаћа иницијатива која се у последње време појављује у банкарском сектору.

“Банкарско тржиште да кажем јесте динамично…. а неке друге улазе”, каже Зоран Грубишић из Београдске банкарске академије.

Из Београдске банкарске академије кажу да је реч о процесу који се одувек дешавао на банкарским тржиштима и да то свакако грађани не би требало да осете на својој кожи.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЛОПОВИ ОТИМАЈУ ОД БОЛЕСНЕ ДЕЦЕ: У Нишу поново опљачкана Банка доброчинства

0 (0) КУТИЈА у којој је било око 10.000 динара, које је хуманитарка из Ниша …

Одлука лондонског суда о пљачки злата Венецуеле наук за друге земље

4.7 (7) Врховни суд Лондона признао је Хуана Гваида за председника Венецуеле и дао му …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *