fbpx

Србија пред понором, власт у паници

0
(0)

Србија је у потпуном економском колапсу, што су коначно признали челници српске Владе и због празне републичке касе најавили болне резове и мере за опоравак. Пуцање државе по свим шавовима се одразило на националну валуту која и поред упумпавања девизних резерви земље свакодневно посрће и пада у односу на евро, док државне обвезнице више нико неће да купи.

Док грађане тресе општа беспарица, стручњаци упозоравају Србија незаустављиво иде ка грчком сценарију банкрота и да је за мисију опоравка све мање времена. Лидери владајуће коалиције се слажу да треба нешто хитно урадити, али су се већ на првом кораку супротставили око тога треба ли замрзнути плате и пензије.

Потом најавили озбиљне мере за ову „најозбиљнију болест“, али на састанку почетком седмице само закључили да разговоре наставе крајем недеље. Нервоза у политичким редовима је све очигледнија, па јавна препуцавања постају обавезни део српске свакодневице. Потези министра привреде и финансија Млађана Динкића су тињајући сукоб са градоначелником Београда Драганом Ђиласом претворили у прави рат.

Ђилас је министра оптужио да блокира живот у српској престоници, између осталог и одлуком да на рачун Града не уплати 100 милиона динара (око 900.000 евра) прихода од пореза на плате, јер неке београдске установе наводно нису измириле обавезе према држави, иако се радио само о дугу Центра за културу Гроцка од свега 2.650 динара (23 евра).

– Докле бре више – запитао је Ђилас, објаснивши да због Динкићевог малтретирања Град не може да измири обавезе према буџетским установама, породиљама и трудницама. Осим Београда, министар је блокирао Нови Сад, Ниш и још 50 градова и општина, а у Сталној конференцији градова и општина га оптужују да локалу отима новац.

Челник те асоцијације Саша Пауновић је подсетио да је Динкић пре само пола године општинама укинуо изворне приходе и дао крила сивој економији. Да је ситуација више него алармантна показују и нови подаци о задужености Србије „до гуше“, јер је актуелна власт ионако велики дуг за осам месеци владавине повећала за 3,9 милијарди евра, па се Србија у само једној секунди задужује чак 181 евро.

Предизборна обећања су испарила, па од најављене сече 107 разних државних агенција, укинуто је свега седам, а запослени пребачени у Владу Србије у којој већ седи преко 28.000 апаратчика, односно 9.000 више него што је имала читава Титова администрација. На папиру су остала и напредњачка залагања да се број од 250 посланика преполови и за четири године уштеди две милијарде динара. Од 400 фирми које са око 40 одсто доприносе пуњењу буџета, само три фирме нису презадужене. Држава је и даље највећи послодавац са армијом од пола милиона, а финансирање земље на плећима приватних послодаваца којих је све мање. Пензионера је 1,7 милиона – исто колико запослених, док посао тражи чак 800.000 људи.

Србија јесте у тешкој ситуацији, али је како је оценила економски аналитичар Ружа Ћирковић, јако неодговорно што политичари на власти иду около и јавно причају да држава банкротира, урушавајући тако њен углед и економски рејтинг.

– Ако је Србија пред банкротом нека нешто предузму, а не да иду и кукумавче. То је неодговорно, нестручно и показује да су политичари недорасли послу вођења државе – закључила је Ћирковићева.

Динкић се наљутио?

Медијски спинови замагљују ужасну економску ситуацију у земљи. Тако се путем медија данима најављује смена Млађана Динкића, па истрага о његовим потезима у претходним владама, а не искључује се ни његово хапшење. Последње информације говоре да је бивша десна рука ухапшеног тајкуна Мирослава Мишковића Милка Форцан могући спас за српску привреду коју ће преузети од Динкића који је очито љут због тога изостао са другог састанка лидера владајуће коалиције о новим економским мерама. 

Вучићеве горке пилуле

Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је јуче да ће се СНС чији је лидер залагати за решавање питања предузећа у реструктурирању јер су многа од њих задужена и до 800 милиона евра на терету државе, за реформу управе и већу финансијску дисциплину и контролу расхода буџета.
– Када болујете од тешке болести не смете да се предате, већ морате да се борите. Рачуни које смо сами направили дошли на наплату. Неопходно је најекстремније лечење и горке пилуле. Сваки шешир је недовољно велики да из њега извучемо све потребне мере, и истовремено мали да нађемо охрабрујућу меру да нас извуче из овако тешког стања – казао је Вучић.

Штедња или потрошња?

Економски стручњак Ружа Ћирковић улазује на тешку дилему у државној политици извлачења из кризе: штедети или трошити и указује да је чувени стручњак Тони Мецингер рекао да је штедња највећа глупост, као и да је Грчка штедећи оборила за 20 одсто друштвени производ.
– Мислим да би власт требало да позове најстручније макроекономисте у земљи и да са њима стручно и пажљиво одмери којим се мерама супротставити пропадању – каже Ћирковићева.

Дачић за заплену Дивчеве имовине

Српски тајкуни упорно избегавају да плате порез држави, док се грађанима који не измире месечне обавезе сече струја и плени имовина. Тему недодирљивости најбогатијих Срба није заобишао ни премијер Ивица Дачић најавивши „нулту толеранцију“ за све који одбију да плате порез. Он је чак прослављеном кошаркашком асу и председнику Олимпијског комитета Србије Влади Дивцу запретио је да ће му пленити имовину уколико не уплати близу шест милиона евра пореза.
– Држава је у кризи, између осталог и што је годинама дозвољавала да неки људи буду изнад закона и не плаћају порез. Док обичне људе жестоко кажњавају и кад дугују око 1.000 евра, другима се гледа кроз прсте иако дугују милионе евра. Е, па тако више неће моћи. Не само Дивац него сви који дугују мораће да плате. Ако неће запленићемо им имовину – казао је Дачић револтиран изјавом Дивца „да нема времена и да не жели да се бави плаћањем пореза“.
Дивчеве две фирме дугују новац на име пореза, а Дачић му поручује да може да каже шта хоће и жели, па чак и да неће да плати, али држава то неће дозволити ником од дужника. 

 

вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бивши аустријски министар Kикл опет тврди да је са Србијом договорен повратак миграната

5 (1) Бивши аустријски министар унутрашњих послова Херберт Kикл понавља тврдњу да је са Србијом …

Лицемерје покрета Двери: Сретењска резолуција против миграната која побија сама себе!

2.3 (6) Спорна тачка деранске резолуције Покрет Двери су на свом сајту објавили Сретењску резолуцију …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *