Србија: Продаја половних аутомобила готово стала

4.5
(2)

Чак две трећине купаца је због ванредне ситуације у Србији одложило планирану куповину аутомобила, док је чак 81 одсто трговаца навело да није продало ниједан аутомобил од увођења ванредног стања, показало је истраживање сајта Половни аутомобили.

Kада се ради о очекивањима за ову сезону, готово половина је рекла да очекује да ће ову годину, у односу на прошлу, завршити са падом продаје већим од 50 одсто.

Међу онима који су одложили куповину, скоро половина је рекла да су то учинили јер чекају да виде развој ситуације, док 19 одсто очекује пад цена. Пођеднак број оних је који су куповину одложили због немогућности да се овери уговор и изврши пренос власништва и због смањења зарада, док је могућност заразе као разлог одлагања навело њих 8,1 одсто.

Анализа сајта половниаутомобили.цом обухватила је 117.000 огласа, колико их је укупно било на сајту у периоду од 16. марта, кад је уведено ванредно стање, па до 16. априла. Цену је у том периоду у просеку за седам одсто спустило тек 14 одсто трговаца, што је слично периоду пре тога. Ванредно стање тако, како истичу на овом сајту, није значајно утицало на оне који продају аутомобил да коригују, односно да спусте или повећају цене својих половних аутомобила.

Међу онима који се баве трговином аутомобила, готово сви су навели да се због новонастале ситуације већ осећа негативан утицај на тржиште. Продаја аутомобила је драстично смањена или је чак уопште нема, а као главни разлог пада пословања, њих 91,4 одсто наводи веома смањено интересовање купаца за куповину аутомобила.

Kада је реч о ономе шта ће се дешавати на тржишту након ванредног стања, како наводе на сајту, слична су очекивања и предвиђања продаваца и купаца. Највећи је број оних који очекују да ће након укидања ванредног стања тражња за куповином аутомобила бити веома смањена, као и да ће се тражити јефтинији аутомобили.

„Продавци аутомобила сматрају и да би држава могла да помогне одређеним мерама. За почетак, да се убрза и поједностави процедура за регистрацију возила, односно да се дозволи да једном недељно раде нотари и остале службе. Такође, предлаже се и да држава смањи тренутне дажбине које се плаћају приликом увоза аутомобила, као и одложено плаћање ПДВ-а приликом увоза. Један од предлога је и да годину дана буде бесплатан АМСС преглед возила за фирме увознике“, истичу на сајту Половни аутомобили. Један од предлога је и да држава, у сарадњи са банкама, грађанима обезбеди повољније кредите са дружим роком отплате за куповину аутомобила.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд поново најзагађенија престоница у Европи, Нови Пазар по загађености ваздуха трећи у свету!

0 (0) Престоница Србије константно има проблем са загађењем ваздуха, нарочито у ово доба године …

Радосављевић: Када је СНС преузео власт јавни дуг је био 15,45, а данас је преко 27 милијарди евра

5 (4) * Горан РАДОСАВЉЕВИЋ: За претходних девет година Србија је задужена за око 12 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend