Србија: Спољна трговина иде преко пореских рајева

Србија: Спољна трговина иде преко пореских рајева

Увоз из Кине се плаћа преко Хонгконга, а одатле стижу и инвестиције у прерађивачку индустрију и рударство

Према подацима Народне банке Србије (НБС) о платном промету с иностранством, резиденти су у периоду јануар–јун 2021. године извршили плаћања према земљама које је Евростат (BOP Vademecum) класификовао као офшор зоне у противвредности од 472,2 милиона евра, што је за 11,9 одсто мање у односу на исти период претходне године.

Око 80 одсто трансакција из ових земаља односи се на плаћања за увоз робе – 379 милиона евра, а највећи део ових плаћања обавила су предузећа регистрована за трговину на велико осим трговине моторним возилима и мотоциклима (115,2 милиона евра), производњу основних метала (93,2 милиона евра) и експлоатацију руда и метала (60,9 милиона евра).

Од Андоре до Девичанских острва

Сагласно методологији Евростата земље које су класификоване као офшор зоне су: Андора, Антигва и Барбуда, Ангвила, Аруба, Барбадос, Бахреин, Бермуди, Бахами, Белизе, Кукова Острва, Курасао, Доминика, Гренада, Гернзи, Гибралтар, Хонгконг, Острво Ман, Џерси, Сент Китс – Невис, Кајманска Острва, Либан, Сент Лусија, Лихтенштајн, Либерија, Маршалска Острва, Монсерат, Маурицијус, Науру, Ниуе, Панама, Филипини, Сејшели, Сингапур, Сент Мартин, Туркс и Каикос Острва, Сент Винсент и Гренадини, Британска Девичанска Острва, Америчка Девичанска Острва, Вануату и Самоа.

Посматрано по земљама, највећа плаћања остварена су са Хонгконгом (379,3 милиона евра), Сингапуром (56,4 милиона евра), Либаном (10,6 милиона евра), Сејшелима (7,3 милиона евра) и Британским Девичанским Острвима (5,7 милиона евра). У периоду јануар–јун 2021. прилив из офшор земаља износио је 652,5 милиона евра, што је за 76,9 одсто више него у истом периоду претходне године и повећање прилива се у највећој мери односи на коришћење кредита од повезаних лица из иностранства (259,2 милиона евра).

Ту се истиче раст платног промета са Хонгконгом, који расте последњих шест година имајући у виду да је тај раст у великој мери резултат и директних инвестиција из ове земље у српска предузећа из сектора прерађивачке индустрије и рударства. То говоре и подаци по земљама за првих шест месеци 2021. године – највећи део прилива реализован је са Хонгконгом (510,1 милион евра) и Сингапуром (74,7 милиона евра).

У прошлој години резиденти су извршили плаћања према земљама које је Евростат класификовао као офшор зоне у противвредности од 1,061 милијарде евра, што је за 22,6 одсто мање у односу на 2019. годину, док је наплата из ових земаља износила 818,5 милиона евра, што је за 19,7 одсто више у односу на 2019. годину.

И у 2020. години најзначајније трансакције у 2020. години се односе на плаћања остварена са Хонгконгом (806,1 милион евра), за којим следе Сингапур (169,8 милиона евра), Британска Девичанска Острва (24,2 милиона евра), Либан (24,1 милион евра) и Линхештајн (11,3 милиона евра). Око 85 одсто трансакција односи се на плаћање увоза робе (901,3 милиона евра), а највећи део ових плаћања обавила су предузећа регистрована за производњу основних метала (26,4 одсто), рударство (13,6 одсто), неспецијализовану трговину на велико (9,3 одсто), трговину електричним апаратима за домаћинство (8,9 одсто) и производњу рачунара и периферне опреме (8,5 одсто).

Што се тиче прилива, највећи део се односи на наплату извоза робе (око 43,7 одсто) и коришћење кредита од повезаних лица из иностранства (око 27,1 одсто), а посматрано по земљама у 2020. године највећи део прилива реализован је са Хонгконгом (555,5 милиона евра) и Сингапуром (146,7 милиона евра).

Ј. Рабреновић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Председница невладине организације за заштиту животне средине ОСНА Весна Јаковљевић изјавила је да се приватизацијом …

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Српска напредна странка је депонија политичких превараната, паразита и штеточина, најсрамнијих манекена несреће која три …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *