fbpx
Насловна / Србија / Економија / Србија: Спољно-трговински дефицит наставља да расте и износи 2 милијарде евра у првом кварталу 2019.
Србија: Спољно-трговински дефицит наставља да расте и износи 2 милијарде евра у првом кварталу 2019. 1

Србија: Спољно-трговински дефицит наставља да расте и износи 2 милијарде евра у првом кварталу 2019.

Укупна спољнотрговинска робна размена Србије у периоду јануар-април 2019. године порасла је за 8,3 процента на 12,95 милијарди евра, при чему је извоз повећан за 7,3 одсто, а увоз за 9,0 одсто у односу на исти период годину раније.

Извезено је робе у вредност од 5,51 милијарди евра, а увезено за 7,44 милијарде, тако да дефицит износи 1,93 милијарде евра, што је повећање од 14,2 процента у поређењу са истим периодом прошле године, објавио је Републички завод за статистику, преноси Танјуг.

Покривеност увоза извозом износи 74 процента и мања је него у прва четири месеца лани, када је износила 75,2 одсто.

Изражено у доларима, укупна робна размена са светом од јануара до краја априла је износила 14,67 милијарди, што је пад од 0,2 одсто у односу на исти период 2018.

Извоз је „тежио” 6,24 милијарде долара, што чини пад од 1,1 одсто на годишњем нивоу, док је увоз повећан за 0,4 процента на 8,43 милијарде. Дефицит је порастао за 5,2 посто у односу на исти прошлогодишњи период, на 2,19 милијарди долара.

Највеће учешће у извозу Србије имао је Регион Војводине (34,5%), а у увозу Београдски регион (47,1%).

Спољнотрговинска робна размена била је највећа са земљама са којима Србија има потписане споразуме о слободној трговини. Земље чланице Европске уније имају удео од 64 одсто у укупној размени.

Главни спољнотрговински партнер и на страни извоза и увоза била је Немачка, где је извезено робе у вредности 705 милиона евра, а увезено за 958,4 милиона.

Извоз у земље ЦЕФТА, које су наш други најважнији партнер, износио је 891,3 милиона евра, а увоз је вредео 289,5 милиона, што даје суфицит од 601,8 милиона евра. Покривеност увоза извозом износи 307,9 процената.

Највећи суфицит је остварен са земљама из окружења: Босном и Херцеговином, Црном Гором и Северном Македонијом, али је забележен и са Румунијом, Словачком, Великом Британијом, Словенијом, Италијом, Бугарском, Хрватском, Шведском.

Највећи дефицит јавља се у трговини са Кином и Руском Федерацијом.

Када је реч о месечним показатељима, у априлу је извоз порастао за 8,0 одсто међугодишње на 1,41 милијарду евра, а увоз за 8,8 процената на 1,91 милијарду.

Према десезонираним подацима, априлски извоз је смањен у односу на март за 0,5 посто, док је увоз порастао за 1,0 одсто.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија упозорила да би могла привремено да обустави увоз српског воћа због заразе 11

Русија упозорила да би могла привремено да обустави увоз српског воћа због заразе

Русија би могла да уведе привремена ограничења на увоз коштичавог воћа из Србије у случају …

„KОБРИЦЕ“ KАО БОТИЦЕ: Част нам је што нас је Вучић позвао 12

„KОБРИЦЕ“ KАО БОТИЦЕ: Част нам је што нас је Вучић позвао

Након што су радници „Београд пута“ уклонили заштитну ограду испред зграде Председништва на Андрићевом венцу, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *