Србија: Штета у туризму око 300 милиона евра, фокусирамо се на домаће туристе

Србија: Штета у туризму око 300 милиона евра, фокусирамо се на домаће туристе

5
(1)

Овогодишња туристичка сезона у Србији биће окренута пре свега домаћим туристима, најавио је министар за трговину, туризам и телекомуникације Расим Љајић на промоцији кампање Туристичке организације Србије „Изабери своју авантуру – види Србију“.

Љајић је најавио да ће од среде почети реализација 400.000 туристичких ваучера за грађане Србије, а да се око 1.500 угоститеља и хотелијера пријавило да прима ваучере у својим објектима.

Он је изразио очекивање да ће на тај начин бити бар делимично надокнађен губитак због недоласка страних туриста.

“Изменама уредбе предвиђено је да ће ваучере моћи да добију и студенти за летовања ван њиховог места боравка и њиховог места студирања, а ваучери ће се односити и на туристичка путовања у Београду и Новом Саду. Ваучере ће моћи да добију и запослени чија је плата мања од 70.000 динара, уместо досадашњих 60.000 динара”, нагласио је Љајић.

Он је навео да се штета од пандемије коронавируса на српски туризам процењује на 300 милиона евра за првих пет месеци ове године, а да би до краја године могла да достигне и милијарду евра.

Љајић је додао да је у прва три месеца ове године у туризму Србије забележен пад од 8 одсто, што је знатно мање од пада глобалног туризма који је у првом тромесечју износио 22 одсто, а финансијски губитак глобалног туризма се процењује да би у овој години могао да достигне 910 милијарди евра.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић нагласила је да ће ове године фокус српског туризма бити на домаћем госту, због свих ограничења за путовања за стране госте због пандемије коронавируса. Посебна пажња ће се посветити мање познатим туристичким дестинацијама, које ове године могу остварити значајан раст промета.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вакцинисано преко 2 милиона људи а Србија у европском врху по броју заражених од короне?!

Вакцинисано преко 2 милиона људи а Србија у европском врху по броју заражених од короне?!

5 (7) Председник Србије Александар Вучић је годинама понављао да је циљ наше земље да …

Брнабић: Србија наручила 15 милиона вакцина

Брнабић: Србија наручила 15 милиона вакцина

4.3 (6) Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да интересовање за вакцинацију не јењава …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend