fbpx

Србија: Све више абортуса (читај убистава), годишње у канализацију бацимо два града ДЕЦЕ!

0
(0)

У Србији се годишње обави око 60.000 абортуса, а према незваничним тај број се креће чак између 150.000 до 200.000 абортуса. Сваке године у нашој земљи се региструје 16.000 адолесцентских трудноћа, а више од 90 одсто њих је непланирано и заврши се абортусом. Готово 15 одсто жена у Србији имало је барем један абортус, а скоро трећина које се подвргну абортусу касније нема деце. Толико о броби против „беле куге“.

Алармантни подаци о броју абортуса, нежељених трудноћа и одсуство коришћења контрацепције показују да млади у Србији нису довољно упознати са здравственим последицама и компликацијама које нежељена трудноћа и абортус могу да изазову, пише „Блиц“.

За „прекинути сношај“ као вид контрацепције одлучује се 35 одсто жена, а други по популарности је мушки кондом, који је као метод заштите присутан код 12 одсто. Међутим, савремене методе контрацепције у Србији користи свега 18 одсто жена према резултатима истраживања које су заједно урадили УНИЦЕФ и Републички завод за статистику.

Како би смањили број абортуса и здравствених компликација које абортус као интервенција може да проузрокује, научници су 80-их година прошлог века изумели пилулу за „хитну посткоиталну контрацепцију“, која се узима у случају незаштићеног сексуалног односа или уколико закаже нека од примењених метода контрацепције. Углавном се назива „пилула после односа“, а такође је позната и као „пилула за јутро после“ и „пилула за дан после“.

Што се тиче учесталости узимања гинеколози препоручују да пилулу за хитну контрацепцију не треба користити као методу редовне контрацепције, већ допуну у хитним и непланираним ситуацијама.

Према последњим објављеним смерницама СЗО о употреби контрацептива наведено је да не постоји ситуација у којој ризик превазилази корист од употребе хитне контрацепције, и да је треба употребити кад год за тим постоји реална потреба, јер учесталија употреба не носи са собом појаву озбиљних нежељених ефеката.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мирослав Ивановић: Две године је превише, збуњује што Београд штити Милана Радоичића (видео)

5 (2) Две године је превише времена, са нашим могућностима и спремношћу, да се не …

Медојевић: Новинарка која је истраживала везе Алијева, Муската и Ђукановића убијена на сличан начин као Пуканић у Загребу

4 (5) Предсједник Црне Горе Ђукановић, предсједник Азербејџана Алијев и бивши премијер Малте Мускат су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *