Србија у читавом региону има убедљиво најмање плате!

Србија у читавом региону има убедљиво најмање плате!

Највећа просечна плата у прошлој години на простору бивше Југославије исплаћена је у Словенији и износила је 1.004 евра, док је најмања била у Србији – 361 евро.

Просечна плата у Црној Гори прошле године била је 482, у Хрватској 747, у Босни и Херцеговини 422, а у Македонији 365 евра. Међутим, када се погледа раст просечне плате у 2015, јасно је да је он највећи у Србији.

Наиме, просечна плата у Словенији прошле године порасла је за свега 1,49 евра, у Хрватској за 5,44, а код нас за 34,77 евра, јер је Србија у прошлу годину ушла са просечном платом од свега 326,42 евра.

По оцени економисте Милана Ћулибрка, проблем је у ниском стандарду и није довољно имати највећи раст плата у једној години, ако се креће са најнижом основицом у комшилуку.

– Тачно је да само ми имали највеће повећање просечне плате, али не сме се заборавити са каквим стартом смо се у трку упустили. Уколико плате најбрже расту у Србији , а и даље су најниже у региону, онда је јасно да имамо проблем и да је он у економској снази и моћи ове државе, која је најгора економија, према 10 битних индекса, на простору бивше Југославије. Када се све то зна, онда подаци о најмањој просечној плати и највећим њеним повећањем истовремене не може никог да изненади – каже Ћулибрк за “Дневник”.

Он указује на то да би у Србији на просечну плату, као што је то у свим другим европским државама, требало да утичу веће плате у привреди, односно да би оне морале бити веће него у јавном сектору, али да то изостаје.

– Србија је једна од ретких европских држава у којој су плате запослених у јавном сектору веће него у приватном. То нигде није случај. Предузетницима нико не може одређивати колику ће коме дати плату. Међутим, проблем је што су плате у нашој привреди мале или се барем тако приказују – а то улази у просек – јер радници на папиру добијају минималну зараду, али им се део даје на руке – каже он.

Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Само 15 одсто грађана Србије верује судству

Само 15 одсто грађана Србије верује судству

Миодраг Мајић: Правосуђе једноставно не успева да се избори за своју позицију. Поред свих мањкавости …

Познати новинар Худелист раскринкао Вучића: Он је атеиста који има анимозитет према СПЦ!

Познати новинар Худелист раскринкао Вучића: Он је атеиста који има анимозитет према СПЦ!

Дарко Худелист, познати хрватски новинар, гостовао је у емисији Недељом у 2 која се емитује …

2 Коментара

  1. Ja sam do Vucica imao tih 360 evra, ali je on smatrao da sam bezobrazno bogat pa mi je to skratio za desetak posto! Sada mnogo bolje zivim jer su pored toga poskupeli i hrana i komunalije, a digli su i poreze! Ziveo nam vodja, a mi i ne moramo da zivimo!

  2. Ma jel moguce?Ipak mislim da nije istina,jer”nas Premijer”tvrdi drugacije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *