Србија у класи "високог ризика"

Србија у класи “високог ризика”

Када ударе земљотреси и поплаве, најрањивије су државе у којима мањка инфраструктуре, логистике и добре политике. Србија је једна од њих, показује Светски извештај о ризику који је објавило удружење “Развој помаже”.

Средње јака нијанса розе – тако је Србија офарбана на карти ризика коју је издало удружење “Развој помаже” које окупља седам великих хуманитарних организација. Ради се о ризику од природних катастрофа који у великој мери зависи од игре природе: тако је вероватноћа земљотреса далеко већа у Италији, а поплава у Холандији него на Балкану.

Али аутори овогодишњег извештаја у обзир узимају и државну политику и њене последице: каква је инфраструктура? Да ли су грађевине трошне и падају и при лакшем потресу? Како се реагује у случају природне катастрофе? Како се помаже погођенима?

Лоша инфраструктура

Природни услови нису наклоњени Србији где постоји релативно висок ризик од земљотреса и поплава. Међутим, што се тиче онога што човек може урадити како би предупредио последице, Србија се налази у групи земаља у којима постоји “потреба” за деловањем. Ту је у средини, у друштву рецимо Алжира, Јерменије, Салвадора и Гватемале.

 

Саобраћајна инфраструктура Србије – сигурни путеви, железница, аеродроми, луке – оцењена је са 20 одсто (најбоље је, међу угроженим земљама, оцењена Аустралија са 54, а најгоре Киргистан са 11,2 одсто). Изграђеност и квалитет електричне мреже је у Србији оцењен са 80,1 одсто (најгори Чад 9,3 одсто, најбоља Холандија 97 одсто).

Такође, Србија је у тексту извештаја издвојена као земља која је због лоше припремљености пребачена у категорију веће угрожености – из класе “средњег” у класу “високог ризика”, и то због смањених капацитета за борбу са катастрофама.

Припремљеност за природне непогоде је одлучујућа. Аутори то илуструју примером да разорни земљотрес у Италији јесте трагедија, али неће прерасти у хуманитарну катастрофу.

Зато Матијас Гаршаген, један од аутора извештаја, каже да би међународна заједница развојном помоћи требало да помогне земљама у развоју побољшањем и изградњом инфраструктуре – пре него што се катастрофа деси.

Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Разоран земљотрес у Грчкој и Турској, цунами потопио турски град Измир (видео)

Разоран земљотрес у Грчкој и Турској, цунами потопио турски град Измир (видео)

Земљотрес јачине 6,7 степени по Рихтеру погодио је грчка острва и део Турске на Егејском …

Десетковани малињаци у западној Србији

Десетковани малињаци у западној Србији

Традиционални купци сада ће ригорозније контролисати извозне пошиљке, произвођачи нек обрате пажњу на примену средства …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *