Србија у класи „високог ризика“

0
(0)

Када ударе земљотреси и поплаве, најрањивије су државе у којима мањка инфраструктуре, логистике и добре политике. Србија је једна од њих, показује Светски извештај о ризику који је објавило удружење „Развој помаже“.

Средње јака нијанса розе – тако је Србија офарбана на карти ризика коју је издало удружење „Развој помаже“ које окупља седам великих хуманитарних организација. Ради се о ризику од природних катастрофа који у великој мери зависи од игре природе: тако је вероватноћа земљотреса далеко већа у Италији, а поплава у Холандији него на Балкану.

Али аутори овогодишњег извештаја у обзир узимају и државну политику и њене последице: каква је инфраструктура? Да ли су грађевине трошне и падају и при лакшем потресу? Како се реагује у случају природне катастрофе? Како се помаже погођенима?

Лоша инфраструктура

Природни услови нису наклоњени Србији где постоји релативно висок ризик од земљотреса и поплава. Међутим, што се тиче онога што човек може урадити како би предупредио последице, Србија се налази у групи земаља у којима постоји „потреба“ за деловањем. Ту је у средини, у друштву рецимо Алжира, Јерменије, Салвадора и Гватемале.

 

Саобраћајна инфраструктура Србије – сигурни путеви, железница, аеродроми, луке – оцењена је са 20 одсто (најбоље је, међу угроженим земљама, оцењена Аустралија са 54, а најгоре Киргистан са 11,2 одсто). Изграђеност и квалитет електричне мреже је у Србији оцењен са 80,1 одсто (најгори Чад 9,3 одсто, најбоља Холандија 97 одсто).

Такође, Србија је у тексту извештаја издвојена као земља која је због лоше припремљености пребачена у категорију веће угрожености – из класе „средњег“ у класу „високог ризика“, и то због смањених капацитета за борбу са катастрофама.

Припремљеност за природне непогоде је одлучујућа. Аутори то илуструју примером да разорни земљотрес у Италији јесте трагедија, али неће прерасти у хуманитарну катастрофу.

Зато Матијас Гаршаген, један од аутора извештаја, каже да би међународна заједница развојном помоћи требало да помогне земљама у развоју побољшањем и изградњом инфраструктуре – пре него што се катастрофа деси.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Загреб: Земљотрес оштетио зграде и цркве, људи бежали из домова (фото)

0 (0) Kао да није довољна само борба са пандемијом вируса корона. Загреб се у …

Земљотреси настављају да тероришу Албанију која је разваљена и разрушена (видео)

0 (0) Нови земљотрес јачине 5,1 степен према Рихтеровој скали погодио је шире подручје Драча …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend