Економија

Србија у септембру остаје без задње државне банке, комплетан банкарски сектор у рукама странаца!

ПОСЛЕ готово четири месеца од објаве да Нова Љубљанска банка – НЛБ купује Комерцијалну банку, реализација ове трансакције приближава се крају! Народној банци Србије је коначно стигао захтев за преузимање.

У наредна два месеца требало би да НБС донесе решење којим даје сагласност за преузимање, а НЛБ ће до усвајања првих наредних годишњих финансијских извештаја, односно ревидираних финансијских извештаја, морати да пеузме власништво или сагласност престаје да важи.

Како у НБС кажу, НЛБ група је поднела захтев за стицање директног власништва, које ће јој омогућити више од 50 одсто гласачких права у Комерцијалној банци. Објашњавају, за “Новости”, да је у току обрада овог захтева и достављене документације.

Према ранијим најавама, НЛБ би требало да преузме власништво над нашом банком до последњег квартала ове године. Како стручњаци и Закон кажу, до финализације трансакције морају бити прибављене обавезне регулаторне дозволе и сагласности које дају, између осталих, Европска централна банка, Банка Словеније и Народна банка Србије.

– Свака промена власништва у банци са седиштем у Србији, која би омогућила стицање од пет одсто и више гласачких права у тој банци, подлеже прибављању претходне сагласности Народне банке Србије – кажу у НБС.

У наредним месецима, НБС ће након подношења захтева ценити његову и уредност пратеће документације.

– Након тога, оцењује се испуњеност прописаних услова који се односе на финансијско стање, пословну репутацију и стратешке циљеве потенцијалног стицаоца власништва у банци, као и процену испуњености свих прописаних услова у складу са Законом о банкама, прописима НБС донетим на основу тог закона, интерним актима, процедурама НБС, што представља правни оквир за одлучивање о поднетом захтеву – објашњавају за “Новости” у НБС.

О захтеву за давање претходне сагласности за стицање власништва у банци, НБС одлучује у року од 60 дана од дана пријема уредног захтева и потпуне прописане документације. Издаје или решење којим се даје сагласност уколико су испуњени сви прописани услови или, у супротном, решење којим се одбија захтев.

– Одређује се и рок у коме подносилац захтева може стећи власништво за које је дата сагласност, и то за правна лица најкасније до усвајања првих наредних годишњих финансијских извештаја, односно ревидираних финансијских извештаја – објашњавају у НБС. – Ако подносилац захтева не стекне власништво у том року, дата сагласност престаје да важи.

У недавној изјави председника надзорног одбора НЛБ Приможа Карпе, преузимање Комерцијалне банке тече у складу са плановима. Према његовим речима, фокус НЛБ групе остаје на подршци системске улоге на свим тржиштима на којима послује, па ће се тако изборити и са изазовима које је донео вирус корона.

Договор о продаји Комерцијалне НЛБ банци је постигнут крајем фебруара. НЛБ се обавезао да контролни пакет од 83,2 одсто акција у власништву државе плати 387 милиона евра, односно 27,65 евра по акцији. До завршетка трансакције Србија ће приходовати и више од 450 милиона евра, јер ће приход стећи и од камате по стопи од 2 одсто годишње за период од 1. јануара 2020. које је НЛБ у обавези да исплати.

ПРОФИТ

ПОДАЦИ групације кажу да је НЛБ у 2019. години остварио нето профит од 193,6 милиона евра, а све чланице на тржиштима југоисточне Европе пословале су профитабилно, доприносећи укупном резултату групе са 39 одсто. У нашој земљи је лане профитирала са 4,1 милион евра.

ЗАПОСЛЕНИ У СТРАХУ

КАКО се приближава реализација трансакције, запослени у Комерцијалној банци страхују од отказа. А како између себе разговарају, да су им сумње оправдане сведочи и недавна изјава Блажа Бродњака, председника управе НЛБ групе, по којој око 3.000 запослених у нашој банци чека реорганизација. Наиме, према Бродњаковим речима, дигитализација сели стандардне трансакције на мобилне апликације, па ће се у пословницама са клијентима разговарати само о комплекснијим проблемима. Додуше, поменуо је већу потребу за радом у контакт-центрима.

Б. ЦАРАНОВИЋ, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!