Србија у септембру остаје без задње државне банке, комплетан банкарски сектор у рукама странаца!

3.4
(5)

ПОСЛЕ готово четири месеца од објаве да Нова Љубљанска банка – НЛБ купује Комерцијалну банку, реализација ове трансакције приближава се крају! Народној банци Србије је коначно стигао захтев за преузимање.

У наредна два месеца требало би да НБС донесе решење којим даје сагласност за преузимање, а НЛБ ће до усвајања првих наредних годишњих финансијских извештаја, односно ревидираних финансијских извештаја, морати да пеузме власништво или сагласност престаје да важи.

Како у НБС кажу, НЛБ група је поднела захтев за стицање директног власништва, које ће јој омогућити више од 50 одсто гласачких права у Комерцијалној банци. Објашњавају, за „Новости“, да је у току обрада овог захтева и достављене документације.

Према ранијим најавама, НЛБ би требало да преузме власништво над нашом банком до последњег квартала ове године. Како стручњаци и Закон кажу, до финализације трансакције морају бити прибављене обавезне регулаторне дозволе и сагласности које дају, између осталих, Европска централна банка, Банка Словеније и Народна банка Србије.

– Свака промена власништва у банци са седиштем у Србији, која би омогућила стицање од пет одсто и више гласачких права у тој банци, подлеже прибављању претходне сагласности Народне банке Србије – кажу у НБС.

У наредним месецима, НБС ће након подношења захтева ценити његову и уредност пратеће документације.

– Након тога, оцењује се испуњеност прописаних услова који се односе на финансијско стање, пословну репутацију и стратешке циљеве потенцијалног стицаоца власништва у банци, као и процену испуњености свих прописаних услова у складу са Законом о банкама, прописима НБС донетим на основу тог закона, интерним актима, процедурама НБС, што представља правни оквир за одлучивање о поднетом захтеву – објашњавају за „Новости“ у НБС.

О захтеву за давање претходне сагласности за стицање власништва у банци, НБС одлучује у року од 60 дана од дана пријема уредног захтева и потпуне прописане документације. Издаје или решење којим се даје сагласност уколико су испуњени сви прописани услови или, у супротном, решење којим се одбија захтев.

– Одређује се и рок у коме подносилац захтева може стећи власништво за које је дата сагласност, и то за правна лица најкасније до усвајања првих наредних годишњих финансијских извештаја, односно ревидираних финансијских извештаја – објашњавају у НБС. – Ако подносилац захтева не стекне власништво у том року, дата сагласност престаје да важи.

У недавној изјави председника надзорног одбора НЛБ Приможа Карпе, преузимање Комерцијалне банке тече у складу са плановима. Према његовим речима, фокус НЛБ групе остаје на подршци системске улоге на свим тржиштима на којима послује, па ће се тако изборити и са изазовима које је донео вирус корона.

Договор о продаји Комерцијалне НЛБ банци је постигнут крајем фебруара. НЛБ се обавезао да контролни пакет од 83,2 одсто акција у власништву државе плати 387 милиона евра, односно 27,65 евра по акцији. До завршетка трансакције Србија ће приходовати и више од 450 милиона евра, јер ће приход стећи и од камате по стопи од 2 одсто годишње за период од 1. јануара 2020. које је НЛБ у обавези да исплати.

ПРОФИТ

ПОДАЦИ групације кажу да је НЛБ у 2019. години остварио нето профит од 193,6 милиона евра, а све чланице на тржиштима југоисточне Европе пословале су профитабилно, доприносећи укупном резултату групе са 39 одсто. У нашој земљи је лане профитирала са 4,1 милион евра.

ЗАПОСЛЕНИ У СТРАХУ

КАКО се приближава реализација трансакције, запослени у Комерцијалној банци страхују од отказа. А како између себе разговарају, да су им сумње оправдане сведочи и недавна изјава Блажа Бродњака, председника управе НЛБ групе, по којој око 3.000 запослених у нашој банци чека реорганизација. Наиме, према Бродњаковим речима, дигитализација сели стандардне трансакције на мобилне апликације, па ће се у пословницама са клијентима разговарати само о комплекснијим проблемима. Додуше, поменуо је већу потребу за радом у контакт-центрима.

Б. ЦАРАНОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Рокај по сиротињи! Напредна лоповска банда уводи наплату за ДЕСЕТ нових такси

5 (6) Измене и допуне Закона о републичким административним таксама, који ће се сутра наћи …

Србија: Од данас важе седам нових мера у борби против короне

3.2 (5) У куповину до 21 сат, а катанац на кафане у 18 сати, аутобуси …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend