Србија увози 30.000 тона пшенице из Мађарске

Србија увози 30.000 тона пшенице из Мађарске

5
(1)

Србија ће до краја априла увести око 30.000 тона висококвалитетне пшенице, јер овогодишње српско зрно не задовољава високе стандарде домаћих млинара и кондитора. Влада Србије је, на њихов захтев, дозволила увоз пшенице без царине и то из Мађарске.

Домаће зрно је знатно јефтиније и кошта око 20 динара, док је увозно око 25 динара за килограм. Цену диктира и сам квалитет овогодишње пшенице.

“Фирме које се баве увозом купиће само „оплемењиваче“ пшенице, јер су то најквалитетнија зрна која постоје на тржишту”, објашњава за „Новости“ Бранислав Недимовић, министар пољопривреде. “Наша пшеница тренутно има просечан квалитет и ове године је више од 50 одсто рода опредељено за сточну храну. Биле су кише у априлу и наше зрно није толико добро. Због тога ће се увозна мешати са нашом која је за људску употребу, како би млинари и кондитори добили ону која може да задовољи квалитет”, наводи Недимовић.

Министар пољопривреде каже да ће српски кондитори и млинари у Мађарској моћи да купе до 30.000 тона пшенице, што је око један одсто од укупне производње у Србији.

“Сточне пшенице има и она ће ићи у извоз, а најквалитетније више нема ни за нас. Последњи пут одобрен је увоз када је била суша. Сада је велика количина воде „испрала“ зрно. Није проблем са несташицом, већ са квалитетом”, казао је Недимовић.

Ове године ратари су посејали пшеницу на 550.000 хектара, што је слично као и прошле године. Прошлогодишњи род је био 2,5 милиона тона, од тога је за домаћу потрошњу потребно око 1,2 милиона тона.

Економски онлајн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава газдовање над 14 ловишта препустила приватним фирмама, међу њима и фирма кажњена за криволов и партнери Веселиновића и Радоичића

Држава газдовање над 14 ловишта препустила приватним фирмама, међу њима и фирма кажњена за криволов и партнери Веселиновића и Радоичића

5 (2) Јавно предузеће Србијашуме одустало је од газдовања над 14 државних ловишта у централној …

Заглушујућа тишина када је у питању насиље према Србима на Косову и Метохији

Заглушујућа тишина када је у питању насиље према Србима на Косову и Метохији

5 (2) Три Албанца претуку клинца Србина у Грачаници док шета са девојком и сестром. …

Један коментар

  1. ma sta mi rece, visoki standardi cede mlinara, gurbeta bosanskog, koji svojim radnicima nista ne placa, a u belo brasno razume se, razume ko i ostrala njegova bosanska braca.
    prosli godina meljo iz drzavnih rezervi ko da mu to gurbetka marisa u miraz donela.
    e mucenici gde vi zivite, sta ekoloskom ranom zovete i kakve vam standarde nude; pa nije cudo da svaki drugi mlad covek ne moze imati dece, to sto pisu 500 000, ne verujte, mnogo,
    mnogo vise, nego vatajte onoga sorosa i kopilana njegovog za gusu pa o ledinu otreskajte.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend