Насловна / Србија / Србија: Вучићу време ти истиче! Са протеста извештавају сви водећи светски медији! (видео)

Србија: Вучићу време ти истиче! Са протеста извештавају сви водећи светски медији! (видео)

Професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић оптужио је данас председника Србије Александра Вучића да је узурпирао власт у држави и владавину права претворио у личну самовољу.

„У своје руке је узео сву извршну и законодавну васт, мимо законом прописаних дужности и овлашћења. Кренуо је да покори и освоји судску власт, која увек треба да остане независна. А нема живота без права и правде“, рекао је Чупић на скупу „Један од пет милиона“ испред Дома Народне скупштине у центру Београда.

Он је навео да, иако је Вучић покренуо кампању под називом „Будућност Србије“, држава Србија нема никакву будућност са њим.

„Он је будућност Србије изједначио са сопственом будућношћу, а будућност једне земље не сме да зависи од било којег појединца. Склопио је ужасан договор са ужасним људима и постао је њихов саучесник, али и њихов талац. Одметнуо се од Устава и закона. Он је одметник у 21. веку! Његова самовоља постала је безгранична. То је тешка злоупотреба институција и људи у јавном сектору, које натерује аутобусима на митинге“, рекао је он.

Чупић је рекао да су такву узурпацију власти у историји чинили искључиво диктатори са тиранским карактеристикама и додао да је у политичкој филозофији увек важило да је потребан ментални поремећај да би човек био тиранин.

„Ми имамо посла са менталним поремећајем и то морамо хитно да скидамо. Институције се разарају довођењем неквалфикованих и тиме што они раде ван закона и прописа, да задовоље њихове интересе и прохтеве. Србија се библијски пустоши и од земље са изванредним потенцијалом постаје пустош. Док већина грађана сиромаши, мали број људи стичу огромно богатство“, рекао је он.

Чупић је рекао да се Вучић упустио у сарадњу са опасним људима криминалне прошлости, а да је свако ко се дружи са криминалцима и сам криминалац.

„Ко год га критикује, Вучић га назива лошим човеком, издајником и непријатељем. А Волтер је рекао: ‘Престати критиковати значи бити мртав’. Он хоће да ми будемо живи мртваци. Ви то нећете дозволити и то сте данас показали“, рекао је Чупић и оценио да и најближи сарадници председника и војска и полиција треба да му саветују да поднесе оставку.

Грађанима се обратила и Анастасија Илић, супруга свештеника Ненада Илића који је у више наврата критиковао власт и доживљавао нападе и притиске због тога. Она је прочитала писмо свештеника Илића у знак подршке грађнаским протестима.

– Црква ће увек бити уз оне који траже истину и правду, црква се не бави и не треба да се бави страначком политиком. Али кад неправда постане очигледна, црква има обавезу да реагује и стане у заштиту несрећног народа, навео је свештеник у писму.

Он је подсетио и да се грађанима обраћа као, од скора свештеник у дијаспори, истичући да „дијаспора сваким даном све више расте, док се Србија смањује“.

Илић је у писму цитирао и речи владике Николаја Велимировића – „они који воде народ, не воде, него га заводе. Шта ћеш чинити са њима Господе мој?“.

Срђан Шкоро: Вучићу време истиче

Новинар Срђан Шкоро рекао је да „Вучићу време истиче и да то показује и онај сат који му је поклонио Синиша Мали“.

Он је позвао полицију да брани част униформе и стане уз грађане, позвао је глумце да изађу из позоришта и играју своје представе на улицама, са народом, позвао је Цркву и црквене великодостојнике да помогну народу „да васкрсне част и истина“, позвао је и колеге новинаре да бране част професије, а не да помажу Вучићу да обмањује грађане.

Он је поручио да је грађанима доста Вучићевих Вулина, Весића, Шешеља, што су грађани гласно извиждали.

„Био си сигурна кућа за Младића и Караџића, а данас си сигурна кућа за криминалце свих боја“, поручио је Шкоро председнику Србије.

„Некад си цртао границе код Карлобага, а сада их црташ на Јарињу“, навео је Шкоро, док је неко од грађана коментарисао „ово му је најбоља реченица“, а маса почела да скандира „издаја, издаја“.

Стефан Новаковић, студент који је био ухапшен након упада у РТС, поздравио је групу храбрих људи који су дошли песке из Лазаревца.

„Због вас је данас БГ свет, пробудили смо Србију и послаћемо поруку свима, да се боримо за модерну и уређену дрзаву, то је слободна Србија“, рекао је Новаковић.

„Ово је питање преживљавања једног народа и само заједно можемо до победе“, рекао је поручивши да више није важно ко је у којој странци, ко је лево ко десно.

Сергеј Трифуновић: Здраво уличари, незахвална бандо…

Здраво уличари, незахвална бандо, која сваки дан расплаче свог председника који чак и не спава, рекао је Глумац Сергеј Трифуновић у свом обраћању маси.

„Нико нема интернет осим мене, јер прворођени обожава да чита моје твитове“, рекао је и „поздравио“ председника.

„Сви сте перфидно дошли у зимским јакнама. Тужно је што сам ја пре тачно 20 година стајао овде и водио митинг на Богојављење који је требало да сруши Милошевица… 27 година ми дреждимо на улици. Кунем вам се, ово ће овде да стане. Ово вам је, обећавамо вам, последња улица. Човек се на све навикне, али биће које се навикне на одсуство слободе, то није човек, то је бот“, рекао је Трифуновић.

Трифуновић је рекао да ће Вучић сам да падне јер ће га оборити „његови“, јер Вучић нема кадрове и истакао да  „нема поделе на једну и другу Србију, јер једна је Србија“.

Глумац и лидер ПСГ је поручио да не пристаје на то да посао зависи од веза са владајућим структурама.

„То није држава, то није правда, то није слобода. Ко си ти да штитиш сексуалне манијаке, да грлиш болесну децу, да будеш господар живота и смрти „, поручио је Трифуновић.

Организатори протеста изнели захтеве

На протесту „Сви као један – Један од пет милиона“ прочитани су захтеви за формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова, избор новог састава Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и избор техничког и уређивачког тима Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

Прочитано је да су представници протеста „Један од пет милиона“ спремни за разговор са надлежним органима и да ће у наредним данима делегирати представнике за све три предложене радне групе.

Петровић: Одушевио бих се да неко упадне у Данас

Главни и одговорни уредник дневног листа Данас Драгољуб Дража Петровић изјавио је у специјалном програму ТВ Н1 поводом протеста у Београду, да власт у Србији не жели дебату.

Рекао је и да би био одушевљен да неко упадне у редакцију Данаса и затражи да се објави интервју са Вучићем, јер председник Србије не жели да говори за тај лист.

Раша Недељков из ЦРТЕ наводи да људи који долазе на протесте они који мисле својом главом и који желе да се боре за правду у коју верују, а да им је заједнички чинилац владавина права и што су незадовољни животом у Србији. Довољан број људи је одлучио да жртвује неки свој комфор, многи жртвују и своје послове, поготово ако долазе из мањих места, они су у некој врсти одстрела, они су сигурно на неким списковима и памти им се то, навео је, гостујући у специјалној емисији Н1.

„Србија са оваквом врстом грађанске свести може још увек да има наду“, каже Недељков.

Учесници скупа „Један од пет милиона“ кренули су око 17.30 часова у протестну шетњу до Владе Србије, након чега ће се преко Трга Славија поново вратити до Дома Народне скупштине, где ће се обратити лидери опозиције.

На скупу су претходно говорили професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић, бивши судија Уставног суда Зоран Ивошевић, новинар Срђан Шкоро, глумац и лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић, драмски писац Синиша Ковачевић и други.

Простор испред Скупштине Србије био је у потпуности испуњен од фонтане на Тргу Николе Пашића до Главне поште. Испуњен је био и почетак Булевара краља Александра, као и Улица кнеза Милоша у висини Пионирског парка.

Људи су се распоредили и у Пионирском парку, углавном по пешачким стазама, као и испред Скупштине града.

Саобраћај у Таковској је заустављен, као и у Булевару краља Александра и испред Скупштине Србије, до Теразијског тунела.

Н1, Данас.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Постајемо нација на седативима: Све већа употреба антидепресива 10

Постајемо нација на седативима: Све већа употреба антидепресива

Наши људи годишње попију чак пет милиона кутија лекова за смирење, и то само оних …

Вучић болницу “Свети Сава” поклања Арапима 11

Вучић болницу “Свети Сава” поклања Арапима

Александар Вучић наставља да отима државну имовину. Мегаломанским пројектом “Београд на води” од главног града …

7 Коментара

 1. Захтеви су превелики. Како успесте да дефинишете „толике“ захтеве???
  Није ли страшно да народ који је дошао у Београд превазилазећи напоре у путу, шетате по граду , мажући им очи овим глупостима, типа уређивачке политике на РТС? Нови састав РЕМа и гле чуда фер и поштене изборе??? Јесте ли сигурни да вам требају „фер и поштени “ избори? Како се не побунисте да се бирачки спискови доведу у ред, Бриселски споразум, очигледна пљачка , одбрана земље, криминогени кадрови на власти, то је све у реду…. Део вас је зрео за „дегенек“ што би рекли јужњаци… Не пада вам на памет да је неко од уста одвојио натеран тешком невољом да дође на протест, и шта са чиме ће кући да севрати ???

  • Не драми, не може преко ноћи без хаоса који ником не треба. Јесте да има ловаца у мутном као и увек али је народ изашао због заустављања и пљачке и издаје и диктатуре неспособних тако да неће бити лако да опет превеслају све као у прошлости. Први корак је да се скине ово зло, то прижељкују и Вучићеви уцењени „кадрови“ али су плашљиви да се сами ослободе.
   Потрајаће и треба издржати али друге алтернативе нема.

  • Postovanje i cast bih ti zeleo izraziti i odati za mudre reci koje bi trebale pogadjati i odjeka imati, al vidimo komedijante, slusasmo njihovu ciku i viku sramnu i pojo vukodlak magarce, pa se jos podmuklo smeje a onog cupavog kaludjera nigde sto lavove i hijene brani a stado mu povereno coporu hijena prepusteno. — Ne daj se Junace, i svako ti dobro zelim.

 2. Nikada vise govorancija. Sve sto se culo odavno se znalo. Istaknuti zahtevi su najblaze receno zbunjujuce pomirljivi i amaterski sroceni posle svega recenog o nasoj stvarnosti. Dali su veliki manevarski prostor i sansu AV, da jos mesecima pa i godinu nas zedne preko vode „gusla“. Mi koji smo dosli sa strane smo razocarani i razmislicemo za ponovni dolazak.

  Blokade prevoza, interneta, minimiziranju broja prisutnih, izjava AV da se hteo obratiti masi ali je odustao zbog malog broja prisutnih, i dalje ignorisanje javnog servisa u izvestaju o skupu, nisu iskorisceni kao novi kapital?

  Dali SZS planira da setamo jos 77 meseci???

 3. I jedni i drugi su karikature. Jedni prosli, drugi dosli, placenici, namestenici, zgrcu k’o mahniti kao da ce u grob to da ponesu, ali komentari sadasnjih pedera, pedercica, slinavaca, zvalavaca, sitnih jajara i pljackasa, veleizdajnika su zaista karikaturalni i histericni, da ne kazem nesto gore.
  Gledamo svi ceo dan uzivo i vidimo broj ljudi, ali oni kategoricki tvrde kako „nije bilo ljudi“, cak je i veliki isprdak „hteo da se obrati narodu, ali je odustao kad je video da nema ljudi“ i slicne idiotske izjave!?
  Da li oni to misle da cemo verovati njima a ne sopstvenim ocima!?
  Da li uopste nesto misle, ako i imaju cime, doduse!?
  Kakvo je to bezobrazno ignorisanje ovolikog naroda koji je zapucao iz cele zemlje tamo!?
  Jesu li toliko arogantni, bezobrazni da misle da im stvarno niko nista ne moze!?
  Dokle ide to njihovo mahnito ludilo, ignorisu ovoliki narod!?
  Kao da ne znaju sta su sve uradili, a i svi mi znamo jer je 21. vek. koliko god se oni trudili da nas vrate u 10., da sto manje ljudi dodje!?
  I ove baljezgarije i isprazna laprdanja o nekakvoj „buducnosti Srbije“, o nekakvim fabrikama otvorenim, sve se zivo pozatvaralo a „investitori“ pobegli sa NASIM NOVCEM KOJE IM JE SIPTARSKO KOPILE DALO!?
  Da li su toliko drski da misle da je narod tolalno lud i glup i slep!?

 4. STA, RECIMO, RECI NA OVO LUDILO:

  “ Na pitanje o protestima, Vučić je rekao da nije želeo time da se bavi, ali da će u petak na velikom skupu u okviru kampanje „Bubućnost Srbije“ pokazati građanima šta je to što im je namera i šta će dalje uraditi.

  “ Ti ljudi su prebrojani u glavu, svako je prikazan i prebrojan, i ne razumem tu histeriju u laži da se svoje nezadovoljstvo prikaže. Žive duše nije bilo u blizini Predsedništva, a ja sam izašao da slušam uvrede na svoj način i toga je bilo najviše. Nije bitan broj ljudi, iako je to iz cele Srbije, nego su sve vreme obmanjivali javnost, 7.500 je ozbiljan broj, nije to za potcenjivanje. Nemojte da se zavaravate. To znači da će oni verovatno preći cenzus na narednim izborima, a to nije mala stvar. Mi smo shvatili da oni ne žele da razgovaraju ni u parlamentu, oni očigledno imaju nekoga sa kime žele razgovaraju“, rekao je Vučić.“

  ON JE „IZASAO DA SLUSA UVREDE“!?
  GDE SI „IZASAO“!?
  U KOM SI SE PODRUMU KRIO, SLINECI I HISTERISUCI DOK SU TE KLJUKALI KOKAINOM I PITAJ BOGA CIME JOS I MENJALI TI PELENE, JE LI!?
  K O JE TO „OBMANJIVO“ JAVNOST!?
  SVI SMO UZIVO SVE GLEDALI, HISTERICNA MAHNITA I GLUPA I TUPA KREATURO KOJA NE ZNA KAD JE D O S T A!

 5. Политичари и народ су природно повезани. Политичари потичу углавном из свога народа, по природи, а од њега се удаље неприродно. Лажу га својски и непатриотски. Толико су лажи веродостојне (не)истини, да тај исти народ не зна коме да верује. Укапира, никоме, но када је већ касно. А зашто?

  •• Од свих врхова најуноснији је државни.
  •• Премијер довољно обећава промене. Било би добро да промени обећања.
  •• Јесте, Влада има оптимистички менталитет. Недостаје јој победничка емоција Новака Ђоковића.
  •• Сарадња цивилне и црковне власти је на завидном нивоу. Да ли спремају опело?
  •• Министри су сувише оптерећени. Свако ради, ама баш, шта хоће.
  •• Наша политичка структура је подељена на мањину која отима од аполитичне већине-народа.
  •• Политичари различито слуђују (лажу) свој народ, једни до подне, други од поднева.
  •• Пљачка пензионера је незаконита, озакони се када стигне захвалност. Тачка!
  •• Политичари се баве митологијом. Примају само мито!
  •• Власти своје симпатизере виде нумерички троструко увеличане, а противничког табора виде за толико мање. Удара их боја у очи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *