fbpx

Србијанка Турајлић: Живимо у рукама једног човека чије понашање ескалира

5
(11)

Србијанка Турајлић, професорка Универзитета у Београду у пензији, изјавила је у Новом дану да се након наступа председника Александра Вучића стиче утисак да он ужива у томе „што ће нас затворити на 24 сата“, као и да „сада стварно може да уређује наше животе, као што покушава задњих седам година“.

Говорећи о све чешћим најавама „италијанског и „шпанског сценарија“, она наводи да то грађане брине и уноси немир.

„Наравно да уноси немир, јер нисам сигурна одакле та порука долази. Последње што сам ја са лекарске стране слушала јуче био је доктор Кон, који није деловао уплашено, и нисам стекла утисак да се сада дешава нешто драматично. Онда је почела да кола порука ‘Ковид19’, ја стварно не знам ко то шаље, која је деловала крајње узнемирујуће, и уопште не знам коме је пало на памет да увече шаље ту врсту порука. Људима би морало да се објасни зашто се шаље та врста тензије, јер је људима ионако доста свега овога што се дешава“, каже Турајлић.

„Чак и ако нам се ближи италијански сценарио, шта просечан грађанин затворен у својој кући може да уради“, пита се она.

Додаје да сви, па и директор Инфективне клинике, раде у функцији „свеукупног задовољства председника наше државе“ који је „коначно дошао у позицију да уређује живот сваког појединачно грађанина Србије“.

„Ви када гледате наступе председника државе, ви стварно стичете утисак да он ужива у томе што ће нас затворити на 24 сата. Он сада стварно може да уређује наше животе, оно што покушава задњих седам година, и успева на разне начине, сада је стигао до краја. Ту се јуче прикључио доктор (Горан) Стевановић, до сада су лекари деловали много разумније. Не знам зашто су му то дозволили друга два лекара који су били присутни тамо“, оцењује Турајлић.

Не искључује могућност да се уведе 24-сатни карантин, али изражава забринутост да власт није у стању то да организује.

„Пазите, ви у овом тренутку не можете да дођете до термина да наручите било коју врсту намирница из било ког од великих ланаца. То једноставно не функционише. Дакле, ви сте затворили људе мојих година у кућу, и апсолутно се нико није постарао да им омогући да они реше питање свог снабдевања, уколико немају неког млађег, који ће то да ради за њих. Још мање ће бити у стању да обезбеде снабдевање целе земље ако нас затворе“, истиче она.

Турајлић напомиње да тренутна ситуација говори да сви ми живимо „у рукама једног човека, чије понашање ескалира, и поставља се питање да ли нас као грађане са психолошке тачке гледишта, може неко да заштити“.

Званичним информацијама мало ко верује

Коментаришући Закључак Владе Србије о томе да од сада информације могу да дају само држава и овлашћена лица, она наглашава да је кључни проблем у неповерењу грађана и власти.

„Шта год они донели као уредбу, званичним информацијама мало ко верује. Понашање људи би било одговорније када би званичним информацијама неко веровао. Имам утисак да нама власт манипулише дуго, и пре него што се појавио вирус, тако да смо сада заправо у позицији приче о дечаку и вуку. Вук је можда дошао, али ми не верујемо да је вук дошао“, појашњава Турајлић.

„Ми смо ви мало уплашени, ми смо затворени у кућама, али ће доћи ће момента ако се претера, када ћемо сви изаћи из кућа и рећи – ‘Е, сада нам је доста'“, оцењује она.

Додаје да је најава о томе да ће сваки пунолетни грађанин добити 100 евра потпуна бесмислица, јер „ако неко жели да даје ту врсту помоћи, онда то мора да се ради смислено“.

„Држава није ни у стању да исплати 100 евра појединцу, чак и кад би хтела, зато што они то не могу логистички да организују. То је једна у низу популистичких мера. Ја не сумњам да свако јутро читају истраживања, и не сумњам да им рејтинг пада, јер има много мањкавости у организацији, колико год они нас убеђивали да је Сајам болница, читајући извештаји људи коју су тамо, то баш и није. Дакле, ви имате читав низ ствари са којим се људи суочавају“, напомиње Турајлић.

Због свега тога, према њеним речима, председник Вучић је најавио поменуту помоћ грађанима од по 100 евра.

„Понижавајуће је. Бахато. Он је донео одлуку да ће он нама да да наше паре, пошто то иде из нашег буџета. дакле, све је бахато“, закључује Турајлић.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта ће Србија да ради с мигрантима кад ускоро ЕУ више не буде хтела да их прими (видео)

5 (3) Може се помислити како се уопште не зна колико је миграната у три …

Шид: Емигранти све преплавили, шокантна сведочења (видео)

4.8 (6) Редакција Србин инфо је обишла места Адашевце и Шид и камп у којем …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *