fbpx

Србији потребна домаћа ДЕА (видео)

0
(0)

Преко Србије пређе око 80 одсто хероина произведеног у Авганистану и Ирану. За обрачун са нарко-дилерима, потребна посебна служба и већи број запослених. Борба против наркотика, међутим, није омиљен посао међу полицајцима.

Мало је људи ангажовано на сузбијању дроге. У највећој полицијској управи у држави – београдској – тај посао ради тек неколико десетина полицајаца. Заправо, против трговине наркотицима бори се 10 пута мање инспектора него што их је ангажовано на обезбеђењу личности.

С обзиром на најаве надлежних да ће се у великој акцији обрачунати с нарко-дилерима, ангажовање већег броја људи у борби против наркоманије је неопходно, сматрају стручњаци.

Борба против наркотика није омиљен посао међу полицајцима, јер, осим са дилерима, суочавају се и са заразним болестима које прате наркоманију.

Да би савладали све изазове, треба им обука и до пет година.

Начелник Одељења за сузбијање наркоманије и кријумчарења Драган Ракић каже да полицајци у том одељењу раде поподне, увече и ноћу, јер је то „радно време“ дилера.

„Они желе да напусте ово одељење и оду у неке друге организационе јединице, зато је толики осип кадрова из овог одељења. Такође, састав људи је веома млад и ми смо ослоњени на приправнике“, објашњава Ракић.

Мање од 50 инспектора Одељења за сузбијање наркоманије и кријумчарења задужено је за Београд. Притом, помажу и колегама у другим местима. Само у главном граду, од почетка године инспектори су месечно заплењивали и до 20 килограма дроге.

„Треба подржати већу активност и бољу опремљеност полиције, ту мало заостајемо за европским трендовима – и резултати ће сигурно бити бољи“, наводи Ламбе Ђорелијевски из Одељења за превенцију наркоманије у Полицијској управи за Град Београд.

Хероин је дрога која најчешће пролази кроз Србију. Балканским путем, који иде и преко наше земље, пређе око 80 одсто хероина произведеног у Авганистану и Ирану – подаци су међународних служби безбедности.

Између осталог, и због тога је потребна посебна служба за борбу против дроге, попут америчке ДЕА, полицијско-обавештајне агенције за сузбијање наркотика.

„Та служба је требало да се формира пре десетак, ако не и више година. Видећемо како ће бити, али то је неопходност“, сматра Драган Ракић.

Према подацима Уједињених нација, све више малолетника конзумира дрогу, нарочито у земљама у развоју.

У Београду је у првих десет месеци поднето више од 1.500 пријава због поседовања наркотика. Од тога против 113 малолетника.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опет си се кукавице сакрио иза старца а да малим прстом мрднуо ниси да помогнеш Србе у Црној Гори!

5 (4) Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са патријархом српским господином Иринејем. Последњи …

Скупо задуживање Србије

5 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишту још две милијарде евра …

3 Коментара

  1. па мало ли је на 12 становника у Србији 1 полицајац па треба још! Страшно треба само тим униформисаним лицима задати задатке и контролисати исте. Али из искустава досадашњих у држави Србији они који треба да хапсе дилере они су њихови заштитници . Прочистити прво редове полициске а онда ако треба да се запосли онда запосли а не само дај пандура дај

  2. а ко је ангажован на свему ономе што доводи до, или скреће пажњу од узимања/конзумирања хероина будућег зависника?

  3. kad bi poceli da ciste srbiu od narko dilera pola srbie bi zavrsilo u zatvor a oni nece jer imaju korist ko ce da ih finansira nego narko dileri u svakom gradu ih ima po nekoliko klanova gori smo nego kolumbia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *