Тадић: Коалиција ДС-а и СНС-а није немогућа

0
(0)

Није искључена могућност коалиције демократа са Српском напредном странком, рекао почасни председник ДС-а Борис Тадић и додао да пре тога ДС мора да повећа рејтинг. Не би требало прекидати разговоре ДС-а и ЛДП-а, рекао Тадић и додао да СПС мора бити на власти, јер би се у супротном „распао“.

Почасни председник Демократске странке Борис Тадић није искључио могућност коалиције демократа са Српском напредном странком, али је рекао да пре тога ДС мора да повећа рејтинг.

Тадић је за нови број недељника НИН рекао да је други услов за формирање савеза са СНС-ом консензус о стратешким циљевима и средствима како да се они остваре, као и договор о расподели улога.

Према његовим речима, велико је питање да ли ти услови могу бити испуњени до избора и све зависи од развоја политичких околности у наредном периоду.

„Велике коалиције потребне су када је потребно донети велике промене, као што је Устав, на пример“, рекао је Тадић.

Према његовим речима, не би требало прекидати разговоре ДС-а и ЛДП-а иако је аргументација коју нуди лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић одраз политичке незрелости.

„Јовановић је оптуживао ДС за формирање СНС-а, а сада прекида разговоре са ДС-ом да би он сарађивао са СНС-ом“, рекао је бивши председник Србије.

Коментаришући констатацију да је ДС „оживела“ СПС, Тадић је рекао да са Дачићевим СПС-ом сазданим на развалинама Милошевићевог система није било „смртоносно“ ући у коалицију, али јесте било „токсично“.

„Преузео сам тај ризик на себе, јер је алтернатива била влада СПС-а, СРС-а чији је председник био Шешељ и Коштуничиног ДСС-а. Таква коалиција би за Србију била врло опасна и уверен сам да би довела до нових људских жртава и сукоба у региону“, рекао је Тадић.

СПС политичка развалина

Према његовим речима, СПС је и даље политичка развалина, без идеологије. Тадић је рекао да СПС мора бити на власти, јер би се у супротном „распао“.

„Очигледно је да Дачић, Бајатовић, Ружић нису вођени идеологијом, већ да политику разумеју као технику учешћа у власти по сваку цену“, рекао је бивши председник Србије.

Тадић је рекао и да ће се лидер СНС-а и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић наћи у непремостивим политичким проблемима ако остане у садашњој коалицији и настави тренутну економску политику.

„Уколико не почне да гради национални консензус о стратешким и политичким циљевима Србије и уколико не учини суштински искорак у детаблоидизацији српске стварности, Вучићева популарност остаће само тренутак. Велика популарност не значи и велику победу. На овим политичким просторима пре значи велику опасност. Ја сам најбољи сведок тога“, рекао је Тадић.

Рекао је и да то што је један тајкун ухапшен и што је направљен искорак у борби против корупције не значи ништа уколико не уследе утемељене и правоснажне судске пресуде.

„Не видим да се данас Србија успешно бори против организованог криминала, што се види у општем повећању криминалних аката у Србији свакога дана“, рекао је Тадић.

На питање због чега Мирослав Мишковић није ухапшен у време његовог мандата, Тадић је као разлог навео одлуку тужиоца за организовани криминал и то услед недостатка доказа.

„Нисмо се плашили тајкуна и уосталом сам сам обуставио финансирање ДС-а од стране Мишковића након што сам постао њен председник“, рекао је Тадић.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Предраг Кон: Нове мере су ригорозније, сутра ће бити саопштене

4.6 (9) Епидемиолог Предраг Кон огласио се данас након седнице Кризног штаба. Он је истакао …

ДАРИЈА KИСИЋ: Мигранти остају у Србији, јако је важно да их интегришемо!

3.5 (12) Унапређење положаја миграната и интеграција свих који су добили међународну заштиту у Србији …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend