Србијом владају ИДИОТИ! Дају отказе просветарима док је у просвети потребно запослити 12.000 људи!

0
(0)

Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је јуче у подне листе слободних радних места за наставно и ненаставно особље у основним и средњим школама. На изненађење свих, па и синдиката, у до 17 часова је на овом списку било 12.289 радних места, чак и у београдским гимназијама. Подсетимо, пре неколико дана је објављена и листа технолошких вишкова, на којој су 5.122 запослена.

Највише слободних радних места је у основним школама, око 8.000 (наставно особље – 6.611, а ваннаставно – 1.475). У средњим школама је слободно око 3.000 радних места за наставнике и скоро 500 за ваннаставно особље. У музичким школама је 608 слободних места за наставно и 44 места за ваннаставно особље.

Подаци о слободним радним местима у школама објављени на сајту Министарства просвете (http://skole.mpn.gov.rs/slobodnamesta/) мењају се, то јест повећавају, како школе уносе нове податке у табеле.

– Број од 12.000 слободних радних места јесте апсолутно изненађење, то је невероватан број. Ова листа и листа технолошких вишкова биће у наредном месецу предмет анализе јер тек морамо да видимо шта се тачно на њима налази. Претпостављам да су на листи слободних радних места исказана и места на којима су запослени на одређено, што до сада није приказивано. Министар Вербић је недавно изјавио да је таквих петина – каже за наш лист Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

Она додаје да су синдикати први пут добили увид у статистику, до сада су „тумарали у мраку” и баратали подацима из узорка Уније синдиката. По њеним речима, право стање ствари ће се знати за месец дана, а све ће на крају зависити од тога колико су оперативне школске управе и представници синдиката, како се не би догађало да директори прикривају право стање ствари.

Јанковићева очекује и да листа технолошких вишкова буде знатно дужа од ове која је сада на сајту Министарству просвете.

У Министарству просвете кажу да су школе у обавези да све информације о кадровским променама редовно ажурирају кроз нови информациони систем.

– Оваквим поступком скупљања података о запосленима у основним и средњим школама Републике Србије се у сваком тренутку добијају ажурне информације директно из школа и обједињавају у исту националну базу, а објављивање података о слободним радним местима постаје у потпуности отворено и проверљиво за све школе, наставнике, представнике синдиката просветних радника и ширу јавност – истичу у Министарству просвете.

Када је реч о технолошком вишку, и ове листе се свакодневно мењају и тренутно у основним и средњим школама Србије вишак представљају 5.122 запослена (пре недељу дана било је 4.500). У основним школама је вишак око 2.600 запослених, а у средњим око 2.500. У музичким школама је вишак 20 запослених.

 
С. Гуцијан, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НЕСТАЛО ПАРА? Жељко Митровић отпушта 150 радника на Пинку!

4.7 (3) Менаџмент телевизије Пинк у наредних 30 дана уручиће отказ одређеном делу запослених, пишу …

Како нам уче децу: „Хрватска се граничила са Византијом?!“

4.4 (21) Образовање деце у српским школама доведено је озбиљно у питање после бројних гафова, …

Један коментар

  1. Srbijom vlada okupator, a to je Engleska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend