Друштво

Србијом владају ИДИОТИ! Дају отказе просветарима док је у просвети потребно запослити 12.000 људи!

Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је јуче у подне листе слободних радних места за наставно и ненаставно особље у основним и средњим школама. На изненађење свих, па и синдиката, у до 17 часова је на овом списку било 12.289 радних места, чак и у београдским гимназијама. Подсетимо, пре неколико дана је објављена и листа технолошких вишкова, на којој су 5.122 запослена.

Највише слободних радних места је у основним школама, око 8.000 (наставно особље – 6.611, а ваннаставно – 1.475). У средњим школама је слободно око 3.000 радних места за наставнике и скоро 500 за ваннаставно особље. У музичким школама је 608 слободних места за наставно и 44 места за ваннаставно особље.

Подаци о слободним радним местима у школама објављени на сајту Министарства просвете (http://skole.mpn.gov.rs/slobodnamesta/) мењају се, то јест повећавају, како школе уносе нове податке у табеле.

– Број од 12.000 слободних радних места јесте апсолутно изненађење, то је невероватан број. Ова листа и листа технолошких вишкова биће у наредном месецу предмет анализе јер тек морамо да видимо шта се тачно на њима налази. Претпостављам да су на листи слободних радних места исказана и места на којима су запослени на одређено, што до сада није приказивано. Министар Вербић је недавно изјавио да је таквих петина – каже за наш лист Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

Она додаје да су синдикати први пут добили увид у статистику, до сада су „тумарали у мраку” и баратали подацима из узорка Уније синдиката. По њеним речима, право стање ствари ће се знати за месец дана, а све ће на крају зависити од тога колико су оперативне школске управе и представници синдиката, како се не би догађало да директори прикривају право стање ствари.

Јанковићева очекује и да листа технолошких вишкова буде знатно дужа од ове која је сада на сајту Министарству просвете.

У Министарству просвете кажу да су школе у обавези да све информације о кадровским променама редовно ажурирају кроз нови информациони систем.

– Оваквим поступком скупљања података о запосленима у основним и средњим школама Републике Србије се у сваком тренутку добијају ажурне информације директно из школа и обједињавају у исту националну базу, а објављивање података о слободним радним местима постаје у потпуности отворено и проверљиво за све школе, наставнике, представнике синдиката просветних радника и ширу јавност – истичу у Министарству просвете.

Када је реч о технолошком вишку, и ове листе се свакодневно мењају и тренутно у основним и средњим школама Србије вишак представљају 5.122 запослена (пре недељу дана било је 4.500). У основним школама је вишак око 2.600 запослених, а у средњим око 2.500. У музичким школама је вишак 20 запослених.

 
С. Гуцијан, Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!