Србијом владају идиоти! Влада оставила предузећа без заштите, извршитељи се спремају да плене имовину док хиљаде радника остаје без ичега!

Србијом владају идиоти! Влада оставила предузећа без заштите, извршитељи се спремају да плене имовину док хиљаде радника остаје без ичега!

БИТКА за наплату дугова јуче је почела. Пред капију “Фабрике вагона Краљево”, једне од 43 фирме које више нису заштићене од принудне наплате, рано ујутру стигли су приватни извршитељи. Пленидбу имовине спречили су запослени. И у већини осталих фабрика ситуација је била драматична. Њима на врата још нису закуцали повериоци, али су радници протестима изразили незадовољство. На улице су изашли запослени у “Јагодинској пивари”, као и радници смедеревског “Желвоза”.

ВАГОНИ

НИЈЕ прошло ни 48 сати од како је објављен списак предузећа у реструктурирању која ће у наредних пет месеци бити заштићена од принудне наплате поверилаца, а судски извршитељи већ су у пратњи полиције јуче закуцали на капију најстарије фабрике у Краљеву, за коју ипак није било места под државним “кишобраном”. Осим руководства фабрике, извршитеље је дочекало и стотинак гневних радника, али је упркос наелектрисаној атмосфери, ипак све прошло без озбиљнијих инцидената.

– Ми смо у понедељак поднели Привредном суду захтев за покретање стечајног поступка, али се испоставило да форма није била права – објашњава директор ове фирме Зоран Миновић. – Исправили смо захтев и надамо се да ће од данас важити привремена мера заштите имовине од принудне наплате. План је да предамо унапред припремљени план реорганизације.

И ЗА ПОВЕРИОЦЕ БОЉЕ ДА РАДЕ

– ЗОРАН Вујовић, председник Савеза самосталног синдиката металаца, сматра да ни повериоцима не одговара да блокирају фирме, јер тако сигурно неће добити свој новац.

– Они се из стечаја могу наплатити највише 30 одсто, а ако фирме наставе да раде, ипак се могу надати да ће “извући” већи део својих пара – каже Вујовић. – Важно је да запослени у фабрикама које имају производњу и тржиште и даље одлазе на посао, а да руководство током стечајног поступка, у наредних месец дана, припреми УППР.

У Смедереву су се, пред “Желвозом”, окупили радници којима се дугује више од четири милиона евра. Кажу да плате нису исплаћене за две и по године, а траже и повезивање стажа.

– Људи немају од чега да живе. Дугују нам 28 или 29 плата, то је тешко утврдити. Месецима добијамо по неколико хиљада динара, регрес нисмо добили, није нам три године повезан стаж – набраја радник Драган Голубовић.

Садашњи, али и бивши радници захтевали су састанак са заступником капитала, Милорадом Стојковићем, на кога их је упутила Агенција за приватизацију, али им је речено да он није у фабрици. Траже одговор када и како ће бити намирени, хоће ли бити стечаја. Следећи корак за ремонтере јесте да своја потраживања наплате преко суда. Као потенцијални купац “Желвоза” више од годину дана помињала се италијанска компанија “Ћимолаји” која је под закуп узела највећу производну халу.

ОЧАЈНИ

ЈАГОДИНЦИ су јуче на улице изашли гневни, јер верују да се броје последњи дани “Јагодинске пиваре”. Дугови су око 2,5 милијарде динара, највише према Пореској управи. Фирма послује позитивно, без државних субвенција, па се 237 запослених нада да би се могао пронаћи начин да не оде у ликвидацију. Председник Скупштине Драган Марковић Палма им се није обратио, али је преко посредника поручио да их подржава. Људи су се разишли после обећања да ће њихови представници бити примљени у Министарству привреде, као и код премијера Александра Вучића.

ОТПРЕМНИНЕ

НАКОН што је до 786 радника ИМК “14. октобар” у реструктурирању дошла и дефинитивна потврда да их држава неће заштитити од поверилаца, запослени се припремају за социјални програм и одлазак из предузећа. Огорчени су, кажу, јер су им месецима обећавали да ће се фирма извући.

Предузеће, бивши лидер СФРЈ у производњи опреме за грађевинарство, али и ослонац за наменску индустрију, убрзано се уводи у предстечајни поступак, како би макар у наредних 30 дана било заштићено од принудне наплате. Према речима генералног директора ИМК Милоша Исаиловића, израдиће се УППР и договор са повериоцима, како би предузеће наставило да функционише.
– Више немамо за шта да се боримо, осим за заштиту права радника, исплату отпремнина и повезивање стажа од 2011. године – истиче Дејан Мутавџић, председник Синдиката “Независност” у ИМК. – Није у реду и што раније нисмо били обавештени, јер би било више времена да се одради УППР.

Мирољуб Анђелковић, председник Самосталног синдиката у овом предузећу, износи да је ситуација са ИМК пораз за цео Крушевац. Иницијатива да се заштити фабрика нија уродила плодом. Према последњим рачуницама, она дугује неколико стотина милиона евра, а имала је уговорене послове од око 150 милиона динара. Само се радницима дугује око три милијарде динара.

ДУГОВИ “ЖЕЛВОЗА”

“ЖЕЛВОЗ” је у реструктурирању од краја 2011. године када је раскинута приватизација и уговор са румунским конзорцијумом Ремар Грампет. Дуг фабрике је око 1,9 милијарди динара. Од 850, остало је 340 запослених. Ове године обележава стогодишњицу од оснивања. – До задњег тренутка је било речи да ће нас заштитити, а онда смо обавештени да се то ипак неће десити и препоручили су нам да покренемо поступак за заштиту имовине – каже Анђелковић. – Трговински суд може донети и одлуку о класичном, а не о радном стечају, што може бити додатни проблем.

ТУГА У КРУШЕВЦУ

СА потенцијалним одласком запосленик из “Индустрије машина и компонената”, некада водећи индустријски град Крушевац, који сада има чак 16.000 незапослених, остаће са свега 2.000 радника у производњи! Од осам предузећа у реструктурирању, држава није заштитила, ни ХИ “Жупа”, ДИП Савремени дом, Конфекцију “Звезда”. Јавни позив за продају оглашен је за Пекарско предузеће “Бранко Перишић”, док су као стратешки важни остали ФАМ (200 радника), “Трајал” (1.200), а у Трстенику “Прва петолетка”, те ППТ сервоуправљачи и ППТ Заптивке. Са списка су малтене у задњи час “испали” ППТ Кочна техника која има 326 радника и ППТ ТМО са 147 запослених.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

АЛО ИДИОТЕ! Стоје вам три руске армије на спољној граници и чекају команду за напад!

АЛО ИДИОТЕ! Стоје вам три руске армије на спољној граници и чекају команду за напад!

* Немачком листу Die Welt рекао: „Захтеви за безбедносне гаранције и прекид ширења ЕУ и …

Кон: Могуће затварање због омикрона, ми нисмо ванземаљци

Кон: Могуће затварање због омикрона, ми нисмо ванземаљци

Уколико број оболелих од омикрон соја корона вируса порасте у Србији би могло да постане …

6 Коментара

  1. Pa to nije ništa novo, SRBijom već dugo vladaju idioti i kreteni, zbog čega i jesmo, tu gde smo!!!

  2. Pa to nije ništa novo, SRBijom već dugo vladaju idioti i kreteni, zbog čega i jesmo, tu gde smo!!!

  3. Pa to nije ništa novo, SRBijom već dugo vladaju idioti i kreteni, zbog čega i jesmo, tu gde smo!!!

  4. ocajanje jadni ljudi, gde ce sad kad nigde posla nema

  5. ocajanje jadni ljudi, gde ce sad kad nigde posla nema

  6. ocajanje jadni ljudi, gde ce sad kad nigde posla nema

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *