fbpx

Србију и Македонију чека најезда миграната са Блиског истока

0
(0)

СКОПЉЕ – У сталном приливу илегалних миграната у Македонију на њиховом путу преко Србије за земље западне Европе, у МУП у Скопљу тврде да се контигенти откривених невољника које полиција открива најчешће на железничком али на путном делу коридора 10 југ – север све више увећавају.

У најновијим појачаним контролама границе и унутрашњим акцијама полиције на железничком граничном прелазу Богородица код Ђевђелије протеклог викенда откривено је 18, а у Велесу чак више од 200 миграната махом из Сирије.

Македонска полиција је у недељу увече на железничкој станици Велес, насилно из воза избацила више од 200 миграната углавном из Сирије. Готово сви мигранти су били млади људи, уз неколико девојака, узраста од 18-30 година. Полицијским извештајима је потврђено да са мигрантима није било тешкоћа у комуникацији „јер је велики број од њих претходно у више наврата – враћан из Македоније.

У суботу око 20.30 часова, пак, 18 миграната, узраста од 15 до 36 година, као и једно седмогодишње дете, откривено је у теретном вагону композиције воза на релацији Солун – Ламбах у Аустрији. У групи је било 17 миграната из Авганистана и један из Ирака.
Слепи путници у теретном возу, налазили су скривени у једној камионској приколици натовареној у теретни вагон. У разговору са полицијом потврђено је да мигранти нису имали вођу и организатора који би им „гарантовао“ сигуран пролаз преко Македоније у Србију. Сви мигранти ће „према листи“ бити враћени властима Грчке…

У међувремену, МУП Македоније проверава информације и материјале које је објавио британски Канал 4 о наводном киднапирању сиријских миграната од стране албанских банди у овој земљи и њиховом држању у заточеништву у селу Ваксинце код Куманова на северу.

Поред познате „базе“ за мигранте у селу Лојане на северу Македоније, тик уз границу са Србијом, британски новинари су открили и „пункт“ за заложништво отетих несрећеника који држи албанска мафија, под уценом од по хиљаду евра по човеку, за ослобађање.

„По добијеном позиву британског медија предузимамо мере провере, изјавио је помоћник министра унутрашњих послова Македоније Иво Котевски. У прилогу, како је прецизирао постоје и неке дезинфомрације. Није тачно да их ми „товаримо“ већ они стижу натоварени из Грчке. Дневно стиже и по 2500 људи и по откривању наши службеници их враћају“.

На основу добијених материајала и порука извесног мигранта Мухамеда, британски Кканал 4 је објавио да припадници албанских наоружаних банди мигранте из Сирије отимају код „сабирног пункта“ у селу Смоквица код Ђевђелије на југу Македоније, а потом их допремају у заточеништво у Ваксинце. Мухамед је у СМС поруци за помоћ, потврдио да у једној приватној кући у Ваксинцу, у тешким условима, са мало хране и ваздуха, збијено… слободу под уценом и батинањем, чека више од 300 Сиријаца.

Распоређени су у малим собама, а око куће у сталној патроли су наоружани албански чувари. Наводи се да је вођа криминалне групе извесни Али Баба, из Авганистана који је „на вези“ са македонским полицајцима – за подмићивање, јер како је наведно у поруци, у питању је, „велики посао“…

ЖРТВЕ
Само у протеклих 12 месеци у Македонији је на прузи коридора 10 под точковима воза у неколико несрећа погинуло више од 25 миграната међу којима је била и једна беба. По илегалном уласку у Македонију мигранти се најчешће опредељују за кретање пругом – према северу, не би ли се том „рутом“ – „преко Србије“, домогли жељених дестинација у земљама западен Европе. Многи од њих међутим заувек остају на том путу у неизвесност.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВ САВЕТНИК KРСТИЋ: Мигрантима поклањати сеоске куће и имања у Србији

5 (12) Више од 160 држава подржало је у Маракешу необавезујући споразум Уједињених нација о …

Александар Вучић никад није испунио ниједно обећање, осим оног о насељавању миграната у Србију

5 (4) По плану Џорџа Сороша, Србија ће постати сабирни центар за 1,2 милиона миграната …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *