Срећна Цица вештица и несрећни грађани

0
(0)

За четири године, колико је на челу Народне банке Србије, гувернерка Јоргованка Табаковић зарадила је око 200.000 евра, израчунали су медији и тај лични салдо приложили уз извештај о раду централне банке којим се похвалила пред бројним новинарима.

Табаковићева тврди да је успех и новац нису променили.

– Поносим се тиме што нисам променила свој однос према стварности зато што се налазим на овом месту. И даље сматрам да је моја највећа екстраваганција то што сам остала нормална и осетљива на све оно што се дешава – рекла је Табаковићева.

Истине ради, највећи део онога што је посао НБС јесте стабилизовано у њеном мандату. Инфлација је ниска, спуштена је са 12,2 на 0,8 одсто. Камате на динарске кредите пале са 21,6 на 11,6 одсто, а штедња у динарима се утростручила. Девизне резерве Србије су повећане са 5,5 на осам милијарди евра. Девизни курс је стабилан, али је остао један велики проблем који чак и сама централна банка признаје.

Држава мора да реагује

На самохвалу у НБС посебно су осетљиви представници удружења Ефектива, који представљају грађане задужене у швајцарским францима.
– Решење постоји и заживело је у Хрватској, БиХ, као и у Црној Гори, где су ти кредити преведени у евро. У Србији 22.000 грађана отплаћује стамбене кредите у швајцарским францима и постоји велики број таквих пољопривредних кредита. Држава је дужна да реагује, а то не чини – наводи представник Ефективе Бошко Церовић.

– Коначно смо се макли с негативних топ-листа, остали су само проблематични кредити и на томе се интензивно ради – закључила је гувернерка.

Дугови грађана према банкама за четири године повећани су за 146 милијарди динара, а број оних који нису у стању да измирују своје дугове повећан је са 4,3 на 7,2 одсто.

Централној банци и гувернерки се највише замера што није успела да пронађе решење за грађане дужне у швајцарским францима, али је за земљу далеко већи проблем што банке у Србији нису у стању да наплате чак петину својих зајмова, или скоро пет милијарди евра.

Вицегувернерка НБС Дијана Драгутиновић каже да су лоши кредити у банкарском сектору исто оно што је у текстилној индустрији шкарт, нешто што се не може у потпуности уклонити.

– Никада није могуће да немате лоше кредите, то јест не може њихов број бити сведен на нулу, али је одлично када се њихов удео креће на око пет одсто – објаснила је Драгутиновићева.

Љ. Ивановић – Вести

фото: Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Недимовићу, је л’ стварно не знаш каква је ситуација у ратарству?“

5 (3) Како је могуће да Бранислав Недимовић може да буде министар пољопривреде у влади …

Грађани се жале на обрачун камате на кредите у мораторијуму

5 (2) Народна банка Србије објавила је да је добила одређен број притужби грађана, који …

2 Коментара

  1. Ona je saučesnik u zločinu prema državi Srbiji i Srbima

    Znate šta? Nisu baš građani Srbije nesrećni što je veštica srećna!! Građani srbije su srećni jer je cica veštica srećna. Oni se raduju njenoj sreći, te nemaju vremena da tuguju i razmišljaju o svojoj, ličnoj nesreći!! Vrhunski cinizam. Ali, mi smo to. Cinici u sopstvenoj nesreći, u sopstvenom jadu!!
    Nego, zastrašujuće je to što je ona nešto mnogo gore i od cice veštice i od lopova!! Ona je izdajnik i pravi ekonomski ubica!! Ona je zločinac!! Zar bi bilo koji čestiti čovek smeo, posle svega ovoga, da se pojavi, pa još i da daje ovakve izjave!! Ona je samo jedna od veleizdajničkih ekonomsko-bioloških ubica Srba, srbske dece i Srbije!! Ne budite naivni! Nije ona na naivnom nivou običnih lopova! Odavno je ona prevazišla te stpenice nemorala i popela se na sam vrh amoralnih nakaza. Ona je jedna od zlotvora i organizatora stravičnog zločina prema Srbiji i Srbima!!

  2. samo njeni podlpšci za odmaranje nogu koštaju 50000,a Nis joj notplaćuje stan,sirota nema para!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend