Економија

СРЕЋНА НОВА: У Београду у 2015. години порез на имовину већи и до 80%

Београд — Донета је одлука којом се одређеним категоријама грађана порез на имовину за наредну годину може увећати максимално до 80 одсто у односу на ову годину.

Скупштина Града Београда усвојила је више одлука, међу којима је и допуна Одлуке о висини стопе пореза на имовину, којом се одређеном броју грађана порез на имовину за наредну годину може увећати и до 80 одсто у односу на претходну годину.

Градски секретар за финансије Слободан Милосављевић изјавио је да се стопа пореза неће променити, већ је реч о повећању пореза за поједине пореске обвезнике, на пример оне који живе у екстра зони становања, јер су законом из 2013. године укинуте олакшице попут квалитета градње, а порез се увећава на основу локације.

“Порески обвезници којима је било одређено повећање пореза за 2014. од 300 или више одсто у односу на 2013. године, па смо им скресали да не буде 300 него 80. И сад њих је тада било 12 или 13 одсто а сад ће од тих 12 или 13 одсто бити пет одсто оних који ће имати опет повећање више од 80 одсто, па ћемо и то смањити на до 80 одсто”, рекао је он.

Како се наводи у одлуци, порез на имовину за 2015. годину за непокретности обвезника који не воде пословне књиге, за одговарајућу површину исте непокретности, може бити утврђен у износу који је до 80 одсто увећан у односу на пореску обавезу тог обвезника за 2014. годину.

Том одлуком је дефинисано да су локалне самуправе те које одлучују о повећању стопе пореза, осим стопе пореза на пренос апсолутних права и пореза на наслеђе и поклон.

Шеф одборничке групе Демократске странке (ДС) Балша Божовић указао је на нелогичности доношења такве одлуке и истакао да би требало да се промени Закон о порезу на имовину, како би се “те ствари нивелисале”.

“Оно што је мана, то је да онај ко је власник стана десет година има могућност максималног повећања пореза до 80 одсто, док уколико неко купи некретнину ове године он неће бити заштићен и то повећање пореза може да иде и до 500, 600 па и 700 одсто”, рекао је Божовић новинарима у градској скупштини.

Скупштина града усвојила је и одлуку о новом зонирању града којом је Београд подељен на осам зона, у оквиру којих су и екстра зона становања, екстра зона пословања, зоне заштите зеленила и зона специфичних намена.

Зоне се уводе као један од критеријума за утврђивање висине локалних комуналних такси, накнаде за коришћење грађевинског земљишта и накнаде за уређивање грађевинског земљишта, наводи се у образложењу.

Такође, зоне одређене том одлуком примењују се и као критеријум за утврђивање висине закупнине за пословни простор на коме је носилац права коришћења град Београд.

Градски секретар за финансије Слободан Милосављевић је казао да је новина увођење “зоне улазних праваца – Бубањ поток, Ибарска магистрала, Сурчин-Добановци,Ауто-пут Београд – Нови Сад, Панчевачки пут, обилазнице око Београда)”.

Шеф Одборничке групе Демократске странке (ДС) Балша Божовић рекао је да ће том одлуком бити оштећени мали предузетници и занатлије.

“Овом одлуком се оштећују ситне занатлије и предузетници у деловима града попут Славије, који су проглашени екстра зоном, а за то не постоје услови, пре свега комунална инфраструкутра”, рекао је он новинарима у Скупштини града.

Усвојен је и план детаљне регулације за део аутопутне и железничке обилазнице око Београда који се односи на део ауто-пута Бубањ поток – Винча – Панчево и на железничку деоницу Бели поток – Винча – Панчево.

Скупштина Београда данас је усвојила и План детаљне регулације за алтернативни приступ санитарној депонији Винча, као и Одлуку о студентским стипендијама.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!