fbpx

СРЕЋНА СЛАВА! Данас је Свети Никола

0
(0)

Српска православна црква данас слави Светог Николу Чудотворца, једног од највећих хришћанских светитеља, заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.

Свети Никола заштитник путника, морепловаца, рибара и сплавара

Према подацима Републичког завода за статистику, Србија има 2,5 милиона домаћинстава, а ако пођемо од оне чувене да „Светог Николу пола Србије слави, а друга половина иде у госте“, онда се ова крсна слава обележава у више од милион домаћинстава у нашој земљи.

Како Свети Никола пада у време великог божићног поста, верници припремају искључиво рибу и другу посну храну.

Свети Никола је слава непроменљивог датума – 6. децембра по старом, односно 19. децембра по новом календару, на дан када је 343. године тај светитељ преминуо.

Како Свети Никола пада у време великог божићног поста, верници припремају искључиво рибу и другу посну храну

Свети Никола се слави и 22. маја, у знак сећања на дан када су његове мошти 1096. године пренете из Мира у Ликији у тада
православни Бари, у Италији, и положене у цркву светог Јована Претече, која је убрзо постала стециште ходочасника. Три године
потом грађани Барија подигли су велелепну цркву том свецу.

Том храму је доцније, у 14. веку, српски краљ Стефан Дечански слао богате прилоге и целу цркву украсио сребром у знак захвалности што му је, како је веровао, Свети Никола повратио вид.

Свети Никола, архиепископ мирликијски, слави се и данас у целом хришћанском свету. Родитељи су га, као сина-јединца и као дар од Бога, њему и посветили.

Свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион код свог стрица, где се и замонашио. После смрти родитеља, разделио је сиромашнима сву наслеђену имовину. Према предању, водјен чудесним гласом кренуо је у народ да шири веру, правду и милосрдђе, и већ је својом појавом доносио утеху, мир и добру вољу медју људе.

Никола је умро 19. децембра 345. године. Сахрањен је у саборној цркви мирликијске митрополије, а крајем 11. века његове мошти пренете су у Бари, у манастир светог Јована Претече. Осим што се спомен на дан смрти светог Николе слави 19. децембра, односно 6. децембра, свети Никола се прославља и 22. маја односно 9.маја, у знак сећања преноса његових моштију у Бари.

Од Светог Николе до Деда Мраза

У новије време, захваљујући рекламама „кока-коле“ и потрошачком друштву, најпознатији је као Деда Мраз (Санта Клаус, скраћено од Санта Николаус – Свети Никола).

Док је на православним иконама приказан као висок човек у препознатљивом црвеном плашту, са епископском митром на глави и штапом у руци, како дарује децу поклонима из џака, потрошачко друштво је то мало „зачинило“. Црвени плашт је остао, као и дуга седа брада, али су убачени ирваси који вуку саонице којима „Санта Клаус“ обилази свет током Бадње вечери.

И кнез Милош Обреновић славио је Светог Николу по свим народним обичајима као своју славу.

 

Блиц, Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *