Срећна Српска нова година!

Срећна Српска нова година!

Грађани Србије свечано су дочекали Српску нову годину у двадесетак градова, а на платоу испред Храма Светог Саве у Београду традиционално је организован величанствени ватромет.

У Београду je Нова година по Јулијанском календару прослављена код Храма Светог Саве уз ватромет у поноћ, у Новом Саду славље је одржано на више локација. Весело је било на трговима у Нишу, Јагодини, Свилајнцу, Врњачкој Бањи…

Српска нова година дочекана је и у свим општинама са српским становништвом на Косову и Метохији. У Лепосавићу и у Грачаници организовани су дочеци на отвореном, а било је окупљања и у другим српским срединама, у ресторанима и кафићима.

Током дана су организоване улице отвореног срца, сакупљана је хуманитарна помоћ за лечење болесних и за социјално угрожене породице.

Председник општине Лепосавић Зоран Тодић рекао је да се дочек у тој општини организује већ другу годину заредом.

„Као што можете да видите, народ је овде жељан оваквих дешавања, без обзира на тешкоће и тензије из протекле године“, рекао је Тодић и додао да су мир и јединство потребнији него икад.

Српска нова година је заправо постала идентитетско обележје српског народа како би се он разликовао од осталих у овом региону.

„Вредности које православље носи, љубав, толеранција, милосрђе, са једне стране, с друге стране то културно добро које Београд има, православна баштина која се налази у Београду. Такође, наше гостопримство и то славље које се одвија у ресторанима и на трговима, све заједно могу да направе једну добру платформу да од тога направимо бренд и да имамо све више туриста“, изјавила је за јавни сервис етнолог Весна Марјановић.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *