fbpx
Насловна / Србија / Економија / Српска јаја не могу у Европу
Српска јаја не могу у Европу 1

Српска јаја не могу у Европу

СРПСКА јаја још дуго се неће наћи на рафовима европских продавница. Извоз на тржиште Старог континента забрањен је из много разлога – не само да су производња, означавање и прописи застарели и неусаглашени са онима из ЕУ, већ је и контрола на салмонелу коју ми радимо одавно избачена из употребе у Европи. За савременије анализе на ову бактерију пара у нашој каси – нема.

У Министарству пољопривреде кажу да се испитивање на салмонелу обавља у складу са националним законодавством, али све док се не буду усагласили прописи Србије и ЕУ, у овој области, није могуће извозити конзумна јаја у земље Уније.

– Извоз у земље ЕУ захтева испуњеност и поштовање стандарда који се односе на мониторинг на салмонелозу, што изискује велика финансијска средства – наводе у Управи за ветерину. – Уз то, потребно је успоставити систем означавања јаја у складу са захтевима ЕУ. Конзумна јаја извозе се у земље ЦЕФТА, а биланс извоза је у корист Србије, док је увоз далеко мањи.

Раде Шкорић, председник Пословне заједнице за живинарство, међутим, каже да постоје и други разлози зашто домаћи живинари нису у прилици да извозе јаја на тржиште ЕУ.

– Питање извоза у Европу је врло комлексно и по свему судећи неће скорије заживети – каже Шкорић. – Још једино Србија користи правилник из СФРЈ из 1989. године, који више нико нема ни на Балкану, где се говори о квалитету производње, дистрибуцији, транспорту и обележавању јаја.

Наши живинари не обележавају јаја на љусци, као што раде у ЕУ, и то је, између осталог, један од разлога зашто српска јаја не могу преко европске границе. И док се још увек код нас обележавају са А,Б, Ц, у ЕУ граматура се означава за Х, L и ХL.

– За сада конзумна јаја извозе се само у земље региона, међутим, питање је када ће и ту настати проблем – истиче Шкорић. – Неусклађен је и правилник о добробити животиња. Наиме, кавези за кокошке које сада користи Србија забрањени су у Европи. Основни захтев је да буду „обогаћени“ ЕУ стандардима, што захтева озбиљна улагања у ту производњу. Инвестиције у нову, савременију опрему коштају, па је живинарима потребан огроман новац.

Шкорић напомиње да су и сами произвођачи, код нас, тражили одлагање примене тог правилника, јер би их много коштало. Самим тим, нису у могућности да продају јаја Европској унији. Уз то нисмо увели ни категоризацију објеката, како се то захтева, у четири групе, што је још једна од баријера.

НАЈВИШЕ У БОСНУ И ЦРНУ ГОРУ

У СРБИЈИ тренутно послује укупно 800 фарми, великих и малих. Прошле године Србија је извезла на тржиште региона, пре свега у Босну и Херцеговину и Црну Гору, 30 милиона комада јаја, а увезла два милиона комада. Иако имамо две фабрике за прераду јаја, ниједна не ради, а домаћа прехрамбена индустрија принуђена је да увози јаја у праху, као и она течна.

Ј. СУБИН – Д. МАРИНКОВИЋ,Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кинески спољно-трговински суфицит расте упркос америчким таксама 11

Кинески спољно-трговински суфицит расте упркос америчким таксама

ПЕКИНГ – Кинески спољнотрговински суфицит скочио је у мају на месечном нивоу за 79 процената …

Русија забранила увоз меса из Србије због лошег квалитета! 12

Русија забранила увоз меса из Србије због лошег квалитета!

Руски фитосанитарни завод донео је одлуку да од 4. јуна привремено обустави увоз меса и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *