Српска поручила: Не у НАТО! Реакције – бурне

Резолуција о војној неутралности Републике Српске, која је касно ноћас усвојена на седници скупштине РС, изазвала је бурна реаговања домаћих и страних званичника у Босни и Херцеговини.

Председник РС-а Милорад Додик изјавио је да, након усвајања резолуције, очекује од свих представника РС-а у БиХ институцијама да обуставе све активности у погледу приближавања БиХ НАТО савезу.

– Наш интерес није НАТО, јер нисмо имали ништа од те алијансе. Наш интерес поготово није НАТО који се овде укључио у питање срамотне пресуде за Хан Пијесак – рекао је Додик у интервјуу за РТРС.

Са друге стране, из Кабинета члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића поручено је да поменута резолуција коју је усвојила НС РС у крњем саставу, без опозиције и коалиције „Домовина“, представља континуитет антидејтонске и антиуставне политике руководства РС.

Изетбеговић такође каже да резолуција не може да има никакве правне последице јер спољна политика и одбрана нису у надлежности ентитета и подсећа да је Председништво БиХ раније консензусом утврдило опређељење за приступање НАТО-у те поднело формални захтев за приступање МАП-у.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да је прича у вези са Резолуцијом о војној неутралности РС предизборна представа подсетивши да у БиХ постоји консензус за приступање ЕУ, али не и за пуноправно чланство у НАТО.

– Странке из РС нису за то да БиХ буде члан НАТО и зато мислим да неће бити неког великог ефекта, јер се суштински ништа не мења – закључио је Црнадак.

„Северноатлантски савез не тера никога да се придружи Савезу“, одговорено је данас медијима из НАТО штаба Сарајево на упит о усвајању Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности РС-а у Народној скупштини РС.

Поводом усвајања резолуције из Амбасаде САД у Сарајеву наводе она није у надлежности скупштине РС и да је према Дејтонском споразуму спољна политика у искључивој надлежности државних институција.

Из Амбасаде су такође додали да би се било какав будући дијалог о том питању требало одвијати у оквиру релевантних институција на државном нивоу, преноси Фена.

Да је спољна политика у искључивој надлежности државних институција поручио је и високи представник Валентин Инцко који је додао да Дејтонски споразум и Устав имају примат над било којим актом који је усвојила НС РС.

Вестионлине, Танјуг

Актуелно

НЕМАЧКИ ПСИХОЛОГ др ХЕНЗЕЛ ЗБОГ СРБА упутио писмо првом човеку НАТО пакта

др Рудолф Хензел, Генералном секретару НАТО-а, господину Јенсу Столтенбергу, поводом изјаве о НАТО агресији 1999. …

Вулине, твој шеф је последњи идиот на свету који НАТО верује на реч!

Министар одбране Александар Вулин каже за РТС да је за Србију сасвим неприхватљиво формирање тзв. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons