Српска поручила: Не у НАТО! Реакције – бурне

Резолуција о војној неутралности Републике Српске, која је касно ноћас усвојена на седници скупштине РС, изазвала је бурна реаговања домаћих и страних званичника у Босни и Херцеговини.

Председник РС-а Милорад Додик изјавио је да, након усвајања резолуције, очекује од свих представника РС-а у БиХ институцијама да обуставе све активности у погледу приближавања БиХ НАТО савезу.

– Наш интерес није НАТО, јер нисмо имали ништа од те алијансе. Наш интерес поготово није НАТО који се овде укључио у питање срамотне пресуде за Хан Пијесак – рекао је Додик у интервјуу за РТРС.

Са друге стране, из Кабинета члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића поручено је да поменута резолуција коју је усвојила НС РС у крњем саставу, без опозиције и коалиције „Домовина“, представља континуитет антидејтонске и антиуставне политике руководства РС.

Изетбеговић такође каже да резолуција не може да има никакве правне последице јер спољна политика и одбрана нису у надлежности ентитета и подсећа да је Председништво БиХ раније консензусом утврдило опређељење за приступање НАТО-у те поднело формални захтев за приступање МАП-у.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да је прича у вези са Резолуцијом о војној неутралности РС предизборна представа подсетивши да у БиХ постоји консензус за приступање ЕУ, али не и за пуноправно чланство у НАТО.

– Странке из РС нису за то да БиХ буде члан НАТО и зато мислим да неће бити неког великог ефекта, јер се суштински ништа не мења – закључио је Црнадак.

„Северноатлантски савез не тера никога да се придружи Савезу“, одговорено је данас медијима из НАТО штаба Сарајево на упит о усвајању Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности РС-а у Народној скупштини РС.

Поводом усвајања резолуције из Амбасаде САД у Сарајеву наводе она није у надлежности скупштине РС и да је према Дејтонском споразуму спољна политика у искључивој надлежности државних институција.

Из Амбасаде су такође додали да би се било какав будући дијалог о том питању требало одвијати у оквиру релевантних институција на државном нивоу, преноси Фена.

Да је спољна политика у искључивој надлежности државних институција поручио је и високи представник Валентин Инцко који је додао да Дејтонски споразум и Устав имају примат над било којим актом који је усвојила НС РС.

Вестионлине, Танјуг

Актуелно

Луганск: Добро опремљена НАТО јединица на линији раздвајања

Заменик начелника управе Народне милиције ЛНР Михаил Филипоненко је саопштио да се код села Александровка …

ЈАНКО БАЧЕВ: Заев нема подршку Македонског народа за улазак у НАТО па измишља руско мешање!

Председник Јединствене Македоније Јанко Бачев у изјави за Правду рекао је да је марионетска власт …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons