fbpx

Српска влада предаје КиМ терористи Тачију?

0
(0)

Неизвесно увођење управа у општинама на Косову и Метохији којима је истекао мандат. У Влади још нема политичког договора, а нову власт чекају 24 општине

ЛОКАЛНИМ управама у 24 општине на Косову и Метохији увелико је истекао мандат, али је још неизвесно да ли ће Влада Србије именовати привремена већа у тим местима, како је претходна влада правдала неодржавање избора у њима.

Како је „Новостима“ речено у Немањиној 11, још нема договора око избора „намесника“ у јужној покрајини, јер је то питање тесно повезано са предстојећим политичким дијалогом са Приштином, будућом државном платформом, али и неумољивим захтевима појединих западних сила да угасимо наше институције на КиМ.

– Мада се пре избора помињала опција да се у срединама на Косову, где је локалним органима власти истекао мандат, оформе већа, за сада се о томе у Влади и не прича. Пошто је реч о политичкој одлуци, треба сачекати став свих коалиционих партнера о том питању – речено нам је у Влади Србије.

Тренутна политичка панорама на КиМ је оваква: општинским властима у Косовској Митровици, Лепосавићу, Пећи и Новом Брду није истекао мандат. У Звечану и Зубином Потоку устоличена је нова власт, која је изабрана на мајским локалним изборима који нису подржали ни Београд ни Унмик. У осталим местима владају гарнитуре којима је истекао мандат.

– Немамо још информацију да ли Влада спрема увођење привремених већа, али ако се одлучи на то, такви органи власти углавном ће бити на југу Покрајине – каже за „Новости“ Крстимир Пантић, председник општине Косовска Митровица.

Добросав Добрић, заменик председника општине Звечан, тврди да власт у том месту има пун легитимитет, иако је изабрана на гласању које није добило зелено светло матице. Тамо окосницу власти чине социјалисти, ДСС и радикали.

– И ако влада буде формирала привремена већа, не верујем да ће то бити код нас, пошто смо изборе спровели у складу са Уставом. Имамо пун легитимитет – рекао нам је Добрић.

Исти став имају и у Зубином Потоку, где самостално владају Коштуничине демократе.

Бивши државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић верује да је увођење већа добар начин да се избегне вакуум у раду општинских управа:

– Већа би могла да трају све док се не створе услови за одржавање локалних избора. То може бити једна од тема разговора у Бриселу. Верујем да би ОЕБС могао да одигра кључну улогу, пошто је добро обавио посао када су се у Покрајини организовали избори за председника и Скупштину Србије – сматра он.

Привремена већа имају сва овлашћења за одлучивање, као и општинске институције које су изабрали грађани. По садашњем закону, у њима седи пет чланова и састав је углавном пресликани однос снага у републичкој власти.

ПРЕДСЕДНИК СПРЕМА ПЛАТФОРМУ, ПРЕГОВОРИ НА ПОЛИТИЧКОМ НИВОУ

ПРЕГОВОРИ Београда и Приштине биће подигнути на виши ниво и нови преговарачки тим преузеће пуну одговорност за даље решавање ситуације на Косову – изјавио је у уторак председник Србије Томислав Николић.У Председништву нам је потврђено да тим Николићевих сарадника увелико ради на платформи која би требало да буде окосница националног договора о КиМ.

– Тренутно правни стручњаци, професори и историчари прикупљају грађу од периода пре усвајања Резолуција 1244, па све до последњих преговора у Бриселу. Председник ће на основу тога сачинити документ који ће најкасније до краја године бити представљен политичким лидерима, невладином сектору, СПЦ, интелектуалној елити… како би се дошло до националног консензуса о том питању – речено нам је у Председништву.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Обрадовић: Ако Вучић призна Kосово, народ ће се обрачунати са издајницима

5 (3) Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић упозорио је данас председника Србије Алекандра Вучића да …

Вучићеви пулени се уграђују? Србија за немачки пројекат са мигрантима дала 10 милиона евра из буџета! (видео)

4 (5) Време је за преиспитивање политике актуелне власти према мигрантској кризи која носи озбиљне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *