Сведок сарадник открива кривце за Агробанку

Сведок сарадник открива кривце за Агробанку

0
(0)

У случају Агробанке очекује се да један од осумњичених постане сведок сарадник и да тако открије који су људи, моћници из сенке, издавали директиве да ова банка одобри незаконите кредите појединим бизнисменима, сазнаје “Блиц”.

– Заплењена је документација из које се види како су одобравани незаконити кредити и како је новац пребациван. Међутим, сведок сарадник, уколико буде постигнут коначан договор са тужилаштвом и то одобри суд, откриће како су склапани договори, ко је на кога утицао, и ко је све учествовао у томе. Он може да открије идентитет важних људи, чија се имена не виде у документацији, а који су у ствари контролисали цео посао и издавали директиве. Постоји кандидат за сведока сарадника, али још нико није прихваћен – каже извор близак истрази.

Истрага ће сада бити настављена тако што ће се комплетирати случајеви откривени у заплењеној документацији. У наредних десетак дана, како је “Блиц” већ пренео, биће ухапшени још неки бизнисмени чија предузећа су добијала милионске кредите.
– Како се буде ширио круг осумњичених биће све већа конкуренција за сведока сарадника, који ће морати да открије имена и договоре – каже извор “Блица”.

Предкривични поступак у случају Агробанке покренут је у фебруару ове године, а први осумњичени су ухапшени 8. августа. Истрага се засад води против десеторо осумњичених због сумње да су преко незаконитих кредита, који нису враћени, оштетили Агробанку за 4.140.000 евра. Тужилаштво за организовани криминал и полиција сумњају, на основу заплењене документације, да је укупан износ незаконитих кредита који нису враћени већи од 200 милиона евра.

Очекује се да ће поједини окривљени понудити Тужилаштву за организовани криминал споразум о признању кривице. Тим споразумом, према речима извора “Блица”, оптужени би за мање казне открили механизме преваре са незаконитим кредитима које је давала Агробанка. Такође би био и скраћен судски поступак.

Радисављевић: НБС сарађивала
Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је за “Блиц” да је Народна банка Србије сарађивала са полицијом у истрази. 
– У истрази ће бити саслушана сва лица која имају сазнања о дешавањима у Агробанци и о томе како су одобравани кредити у периоду од 2006. до 2011, који су данас ненаплативи. НБС је сарађивала са полицијом у предистражном поступку, што произлази из чињенице да се кривична пријава коју смо поднели 10. августа у једном делу заснива управо на извештају НБС-а – рекао је тужилац Радисављевић. Он је додао да ће у даљи рад бити укључена пореска полиција и девизни инспекторат, како би се истражили токови новца по одобреним спорним кредитима.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

5 (5) Београдски угоститељ Александар Кајмаковић (46), звани Аца Босанац, у уторак је припадницима УКП …

Мигрант уз помоћ ножа опљачкаo жену у сред Београда, пролазници га ухватили и савладали! (видео)

Мигрант уз помоћ ножа опљачкаo жену у сред Београда, пролазници га ухватили и савладали! (видео)

5 (12) Под претњом ножем, непознати мигрант јуче је у поподневним часовима опљачкао жену на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend